Går seirende ut av omfattende byråkonkurranse - danket ut 11 byråer i kamp om jernbanemillioner

- Det burde egentlig ikke være mulig å danke ut de største miljøene innen reklame, PR og design, sier byråleder i Tante Randi.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Tante Randi reklamebyrå har sikret seg reklamekontoen til Jernbanedirektoratet etter en omfattende byrårunde, hvor 11 byråer deltok. Avtalen skal ha en verdi på opptil ti millioner kroner over maksimalt fire år, hvorav to år er opsjon på forlengelse med ett år av gangen. 

Byråleder i Tante Randi, Tore Woll, forteller at det er utrolig gledelig å hanke inn enda en offentlig kunde.

- Vi kommer til å fortsette med å etterleve Tante Randi sitt ettermæle med medmenneskelighet og samfunnsnytte. Jada, vi er et reklamebyrå, men navn, forretningsidé, vårt kreative produkt, metode - ingenting er tilfeldig og da er det helt fantastisk at det både gir resultater for våre kunder, og at det gir oss flere kunder som ønsker mer tantekjærlighet, sier han til Kampanje. 

Woll forteller at de nå skal iverate Jernbanedirektoratets hovedbudskap om at «Det skal bli enklere å reise helt hjem, helt frem».

 - Vi skal levere et bredt spekter av design- og kommunikasjonstjenester for Direktoratet, Norsk Jernbanemuseum, Konnekt (Nasjonalt kompetansesenter for samferdsel, red anm.) og Lokførerskolen. Vi skal videreutvikle visuell identitet og visuelle virkemidler, samt grafisk design, budskapsutvikling og formidling for presentasjoner, kampanjer og lignende. Overordnet så er dette oppgaven vår de neste to årene, og gjør vi en god jobb til, så blir det to til. 

- En prosess til etterfølgelse

Blant de elleve byråene som kjempet om Jernbanedirektoratets gunst finner man blant annet Atyp, Apt, Bas Kommunikasjon, Hyper Redink, Knowit, Scandinavian Design Group, Dinamo og Tante Randi.

Dinamo satt med kunden fra før, i en avtale de signerte tilbake i 2018. Jernbanedirektoratet opplyser at det ikke ble tatt ut opsjon på et siste år der, fordi den øvre maksrammen for avtalen allerede var nådd.

Den tidligere avtalen skal ha hatt en verdi på omkring fire millioner kroner, mens den nye avtalen er betraktelig større med en anslått verdi på ti millioner. 

Av de 11 byråene som ønsket å kvalifisere seg, var det de fem byråene Dinamo, Hyper Redink, Atyp, Tante Randi og Scandinavian Design Group som fikk være med videre. 

- Dette har vært en prosess til etterfølgelse. Det å kunne få presentere, og få tilbakemeldinger underveis i en anbudsprosess var utrolig verdifullt, og samtidig respektfullt for oss som bruker så mange timer på dette, litt i blinde. Det ga Jernbanedirektoratet bedre forståelse av leveransen, og oss bedre innsikt i deres behov. Jeg håper flere offentlige aktører tilpasser seg en slik prosess, det gir også litt innblikk i noe et excel-ark ikke klarer: Kjemi, kommenterer Woll.

Etter at de fem utvalgte byråene leverte tilbud til Jernbanedirektoratet, ble de nemlig invitert til en «forhandlingsrunde», der byråene fikk tilbakemeldinger på tilbudene sine, og kunne levere et siste revidert tilbud.

Kun tre byråer leverte et revidert tilbud, og der ble Tante Randi rangert foran Dinamo og Atyp.

Tante Randi endte opp med en poengsum på 94,03 til tross for at de leverte det dyreste totaltilbudet blant byråene. Samtidig var pristilbudene fra de ulike byråene jevne, skriver Jernbanedirektoratet i medelelsesbrevet til Tante Randi.

Se poengrangeringen mellom de tre byråene som leverte revidert tilbud:Dinamo mistet kunden til Tante Randi

Byrå Poengsum
Tante Randi  94,03
Dinamo 92,91
Atyp 91,86

Byråene ble bedømt på kvalitet og pris, der kvalitet ble vektet med 70 prosent og pris med 30. Under kvalitet ble erfaring og kompetanse på tilbudt team samt referanseprosjekter vurdert, i tillegg til tilgjengelighet og rutiner for gjennomføring av oppdrag.

 

Dinamo: - Det er et problem av og til

Administrerende direktør i Dinamo, Hølje Tefre, synes det er synd at de nå mister Jernbanedirektoratet.

- Men sånn er det, man vinner noen og taper noen. Det er ikke mer å si om det. Vi leverte et bra tilbud og ble nummer to, og vi har vunnet andre gode anbud så det ser bra ut fremover, sier han til Kampanje. 

Tefre forteller at de har hatt «et kjempefint samarbeid» i de tre årene de har sittet med kunden.

- Det er noe av det som er greia med offentlige anbud, de må ut hvert andre, tredje eller fjerde år. Da starter man litt på nytt igjen, og der er offentlige aktører mye mer bundet av reglene enn hva private selskaper er. Det er ikke alltid det hjelper om man har hatt et godt samarbeid. Vi har gjort mange fine prosjekter sammen, som jeg tror de er fornøyd med og har hatt nytte av.

- Er det litt ergerlig at dere ikke kunne forlenge med ett år til siden maksverdien på avtalen allerede var nådd?

- Ja, det er riktig. Det er et problem av og til. Vi var med og gjorde en større omprofileringsjobb for dem, og da brukte de i en periode mer penger enn de hadde sett for seg. Det gikk utover den rammen de hadde, og det er sånn disse avtalene er. Du kan snu på det og si at vi har fått god nytte av de de tre årene vi har hatt med Jernbanedirektoratet, avslutter Tefre.

- Burde egentlig ikke være mulig å danke ut de største

Nylig omalte Kampanje at Tante Randi hektet seg på en stor millionavtale med Bufdir til en verdi på opptil 60 millioner kroner over fire år. 

Les mer: Bufdir inngår avtaler med tre nye byråer: - Et så stort anbud tiltrekker seg de sterkeste miljøene i bransjen

Sammen med PR-byråene Trigger og Try Råd, slo Tante Randi åtte konkurrenter i kampen om Bufdirs nye kommunikasjonsavtale som skal ta for seg alt av PR- og reklamearbeid utenom fosterhjems-kampanjene, som Atyp forvalter. 

Les også: Atyp kapret Bufdir: - Kunne ikke fått en bedre start på året

For det mindre reklamebyrået Tante Randi, som i 2020 hadde en omsetning på knappe 17 millioner kroner, føyer den nye avtalen med Jernbanedirektoratet seg inn i rekken med offentlige kunder som har funnet veien til Wolls byrå det siste året.

Nå står UDE, Den Norske Kirke, IMDi, Bufdir og Jernbanedirektoratet på kundelisten.

- Vi har vunnet fem offentlige anbud det siste året. For et byrå som fortsatt er en start-up så burde det egentlig ikke være mulig å danke ut de største miljøene innen reklame, PR og design, sier Woll, som gründet byrået for tre og et halvt år siden.

Han sier det er to grunner til at de hevder seg så godt blant offentlige aktører.

- Det ene er takket være Slabberas, vårt eget kvalitative verktøy der vi finner dype, menneskelige drivere. Det offentlige selger sjelden et produkt, men må informere, endre holdninger, skape handlinger - da kan man ikke drive med ønsketenking, eller sminking av grisen - da må man kjenne til virkelighetsoppfatningen hos målgruppen. At vi bruker Slabberas i våre kreative prosesser gjør at vi skiller oss ut fra mange andre byråer i disse anbudene. 

Slabberas er et innsynsverktøy utviklet i av Tante Randi i samarbeid med analysebryået Pollstat, hvor de analyserer 45 minutter lange samtaler mellom to personer som kjenner hverandre fra før. Når de innhenter data til caseløsning, bruker byrået minimum syv samtaler med 14 personer. 

De siste to årene er dette et produkt de har solgt ut til kundene sine. 

- Vi kaller det for virkelighetsoppfatning blant brukeren i motsetning til ønsketenkning på møterommet. Vi finner fort ut av hva folk tenker med denne metoden. I og med at det er snakk om folk som kjenner hverandre, glemmer de fort at det er en analysesamtale. Det blir bra funn fordi folk er empatisk engasjert i samtalepartneren, sier Woll. 

Han peker samtidig på arbeidet de har gjort med Utdanningsetaten som den andre grunnen til at de tiltrekker seg offentlige aktører. 

- Da vi først vant Utdanningsetaten for ett år siden, så ble det nok lagt merke til med litt distansert interesse. Men da jobbene begynte å rulle ut, og det viste seg å være bra greier, så er det ikke bare store ord i et anbudsdokument. Og når vi da vinner en til, og en til, og en til, og jobbene vinner ære og berømmelse i tillegg - så kan man ikke bare feie Tante Randi under fillerya som en tilfeldighet med en slenger her og der. Vår metode fungerer, vi har forstått det komplekse som utgjør offentlige prosesser og vi leverer samtidig kreativitet som gir effekt, avslutter han.

Les også: Tante Randi hanker inn millionavtale med Utdanningsetaten

Går seirende ut av omfattende byråkonkurranse - danket ut 11 byråer i kamp om jernbanemillioner