I dag behandler NRK-styret rammene på kutt-tiltakene for neste år. Allmennkringkasteren på Marienlyst slankes med 300 årsverk som en følge av at blant annet lisenspåslaget neste år ble satt til 25 kroner og dermed langt mindre enn det NRK selv ønsket.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen forbereder nå NRK-organisasjonen på et tøft 2015. 

- Ja, for ansatte, tillitsvalgte og ledere så blir det et tøft år. Vi skal spare penger og vi skal ned i antall ansatte. Men vi skal gjøre det på en måte som beskytter tilbudet til publikum best mulig, sier kringkastingssjefen til Kampanje.

Jobben som NRK-sjef gir derfor ikke mange hvilepauser. Året som nå går mot slutten har vært et mildt sagt vel så tøft. I går kunne Kampanje fortelle hvordan den Eriksen har slitt både med den nye regjeringen med kulturminister Thorild Widvey i spiss som har satt NRKs virksomhet under lupe, og de mange angrepene fra de store, private mediehusene.

Les også: - Kan svekke NRK dramatisk

Skal kutte 200-300 mill.
Sist uke sendte kringkastingssjefen inn sin liste over tiltak og rammer for kuttene til NRK-styret med styreleder Birger Magnus i spissen, tiltak som skal ha gitt innsparinger på flere hundre millioner kroner ved utgangen av 2015.

- Vi må kutte i størrelsesorden 200-300 millioner kroner fra nå og ut neste år, og det skal vi klare, sier han.

Målt i antall årsverk betyr det at NRK skal slankes med rundt 300 årsverk i løpet av perioden 2014 og 2015.

- Det er rammene vi vedtar nå. Vi hadde en målsetning om 100 årsverk i år, det har vi overoppfylt, også har vi gjennom effektiviseringer tatt ut hele lønns- og prisstigningen. Alt vi har gjort i år, gjør det lettere for oss neste år, sier han.

- Ingen favorittgren: NRK-sjefen har nedbemannet både i Dagbladet og Amedia tidligere. Nå skal det kuttes i NRK. – Det er ingen favorittgren, men jeg har vel nå innsett at det er dette jeg skal drive med i livet, sier Eriksen litt på spøk.

- Ingen blir uberørte
Noen tiltak er allerede klarer. På styrebordet ligger blant annet stillingsreduksjoner hvorav 45 årsverk vil bli tatt i arkiv- og researchavdelingen.

Les også: NRK kutter halve arkivavdelingen

- Ingen divisjoner kommer til å bli uberørt av dette, men vi må i hvert fall prøve å ta ut årsverkene der det har minst effekt for innholdsproduksjonen, sier han.

Han sier det nesten ikke vil være mulig å nå målet uten å tilby sluttpakker og dermed få regnestykket til å gå opp for neste år.

- Vi har tatt en del gjennom naturlig avgang. Men det er ikke mulig i neste runde. Nå jobbes det i avdelingene med ulike tiltak og det vil være mindre og større tiltak og de vil gjøres løpende. Vi må effektivisere og omstille og det skjer i alle mediebedrifter i dag, sier Eriksen.

Presset på tid
Den alvorlige situasjonen kommer som en følge, ikke bare av den beskjedne lisensveksten, men andre kostnadsdriver som en lønnsutvikling som overgår lisenspåslaget, økte investeringer i digital radioteknologi og radiotilbud og «sikkerhets- og beredskapsforbedringer».

Eriksen mener det er utfordring at Stortinget vedtar lisens for neste år så sent som i desember, bare uker før det nye budsjettåret starter opp.

- Derfor er det så viktig at rammebetingelsene til NRK må avklares for en periode av gangen. Det er mye viktigere for oss å få to prosent i åre, enn fem prosent det ene året og null det neste, sier han.

- Har du kontroll på kostnadene i eget hus?

- Det er krevende runde vi er inne i nå. Vi skal ned med 300 årsverk i år og nest år. Vi har gjort en runde i år, sier Eriksen.

NRK-resultat i balanse
NRK hadde i 2013 inntekter på til sammen 5,356 milliarder kroner, noe som er 188 millioner kroner, mer enn i 2012. Driftskostnadene økte med 225 millioner kroner, eller 4,4 prosent til 5,364 millioner kroner. Driftsresultatet endte negativt med åtte millioner kroner, men etter netto finansposter, inkludert resultat fra tilknyttede selskaper, var resultatet positivt med 39 millioner kroner og bidro til et årsresultat på 28,5 millioner kroner.

- Klarer du å gå i balanse i år på resultat?

- Ja, det kommer vi til å klare. Det blir pluss minus null som er oppgaven vår. Men jeg er mer bekymret for neste år. Da skal kostnadstiltakene gjennomføres før vi er i mål. Neste år skal jobben gjøres, sier han.