Det har vært et tøft år for NRK-sjefen Thor Gjermund Eriksen i år. Statskanalen har fått mindre i lisensinntekter enn den håpet på, den nye regjeringen med kulturminister Thorild Widvey i spiss har satt NRKs virksomhet under lupe, kanalen angripes fra de store, private mediehusene for å drive for kommersielt, seertallene er ikke lenger hva de en gang var og konkurransen fra de internasjonale strømme-tv-gigantene som Netflix tiltar i styrke.

Neste år begynner en kraftig nedbemanning der NRK skal spare flere hundre millioner kroner.

- Har det vært et år som forventet?

- Ja, egentlig har det jo det. Det er store endringer i mediebransjen og vi må av og til minne oss om hvor store de endringene er. Jeg aldri gjort Netflix til vår hovedkonkurrent, men det sier noe om hvor fort endringene virker. Den globale konkurranse har økt voldsomt i 2014, men den er jo til det gode for publikum. Jeg er ingen svovelpredikant, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Eriksen har i løpet av året gjentatte ganger snakket om «hvordan norgesmesterskapet er avlyst» og blitt erstattet med et verdensmesterskap. At 2014 også har vært sterkt krydret med store diskusjoner rundt NRKs rolle og virksomhet overrasker ham egentlig ikke.

- Jeg har tenkt at det kom til å bli et år med tøffere konkurranse og mye diskusjon om NRKs rolle, sier han.

Ikke alt er ille ifølge den relativt ferske NRK-sjefen. Tilliten ute blant publikum har aldri vært høyere, for andre året på rad gikk NRK til topps på omdømmeundersøkelsen til Ipsos og aldri har oppslutningen vært høyere om lisensen, mener han.

- Vi har et godt forhold til publikum og et kjempegodt omdømme. Det er viktig for oss å ta vare på, sier han.

- Må ikke reparere i stykker
Når det gjelder de politiske diskusjonene rundt NRK der både NRK-plakat og vedtekter skal diskuteres, og kulturministeres tar sikte på en full stortingsmelding om NRKs rolle og virksomhet, minner han om følgende:

- Du skal være forsiktig med å reparere i stykker noe som virker og husk på at vi har et av de mest balanserte og velfungerende mediemarkedene i Europa, sier han.

NRKs oppdrag har de siste årene handlet om norsk språk, innhold og demokrati. Nå gjenstår det å se hva som blir NRKs oppdrag i fremtiden.

- Det er også viktig for meg å ha et positivt oppdrag. Politikerne må definere hva vi skal bidra med. Blir vi mer opptatt av hva NRK ikke skal drive med, enn hva vi skal drive med vil NRK bli svekket dramatisk, sier han.

- Opplever du at Erna, Siv og Thorild Widvey har en plan om å svekke NRK?

- Det er klart at den nye regjeringen satte jo en dagsorden. Samtidig er det så store endringer i mediebransjen at det er på tide at NRKs oppdrag og finansiering forankres i politikken. Det er legitimt. Samtidig opplever jeg at Thorild Widvey sier noe veldig viktig når hun sier at det er viktig at kringkastingspolitikken i Norge,finansiering og oppdrag, fortsatt skal ha bred politisk forankring. En kringkastingspolitikk som vedtas med knappest mulig flertall er kontroversiell og vil ødelegge vår rolle. Så sterkt vil jeg si det, sier Eriksen.

Klar for jul: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier det kommer julehilsner fra fornøyde tv-seer og radiolyttere. Selv sender han ut en illustrert utgave av Frank Aarebrots forelesning fra grunnlovsjubileet til blant andre styremedlemmene i NRK.

Når det gjelder finansieringen av NRK, der Stortinget i dag fastsetter lisensen for ett år av gangen, har mange alternativer vært diskutert denne høsten. Regjeringen ville i år ha lisensfrys og foreslo i budsjettet null kroner i lisenspåslag, men etter budsjettforhandlingene med støttepartiene Venstre og Krf ble det til slutt et påslag på 25 kroner.

Eriksen mener det beste ville vært å få en finansieringsmodell som strekker seg over flere år slik det er i Sverige, Danmark og England. En finansiering direkte over statsbudsjettet har han ikke sansen for.

- Det er ikke lenge siden jeg hørte kulturministeren si det er uaktuelt å ta lisensen inn i statsbudsjettet. Det er en veldig viktig prinsipiell avklaring på vår uavhengighet.

- Jeg blir ikke provosert
I løpet av året har det haglet med kreative forslag på hva NRK skal drive med ikke drive med og det har gått på ikke å ha tekst på nettsiden, ikke så mye sport, slutte med underholdning, barne-tv, avvikle lisenskontoret og spille både mer og mindre norsk musikk.

- Hvilke av disse forslagene provoserer NRK-sjefen mest?

- Jeg blir ikke provosert, men det illustrerer hovedpoenget mitt. Skal du ha en allmennkringkaster som er uavhengig og har frihet til å utvikle seg, kan du ikke ta hensyn til alle forslagene som kommer. Vi kan sikkert leve med ett eller to av dem, men skal du ta hensyn til alle som har en mening om NRK er det ikke noe igjen. Da har vi en allmennkringkaster som ikke er uavhengig og som ikke kan utføre oppdraget sitt, sier Eriksen,

Samtidig med det politiske kjøret, har norske mediehus også kastet seg over NRK, slik de også gjorde det under finanskrisen i 2009. Både Schibsted, TV 2 og P4 har alle gått til angrep mot NRKs stadig mer dominerende rolle i mediemarkedet og gjør det vanskeligere for de private å tjene penger. Bransjeforeningen MBL mener for eksempel at NRK godt kan drive med tv og radio, men ikke nettavis og kommersiell virksomhet.

- Da jeg jobbet i avis sa vi at vi jobber ikke papirbransjen men med innhold og historiefortelling. Vi driver ikke heller bare med tv og radio, vi driver i multimedial bransje og der har vi et allmennkringkasteroppdrag. En begrensning av vår evne til å utføre nyhetsoppdrag i Norge vil være alvorlig, sier NRK-sjefen.

- Lite faktabasert
- Overrasket over at kritikken mot NRK har vært så unison og forent?

- Jeg ser at lokal- og regionavisene har en stor utfordring i særlig annonsemarkedet og det er en trussel mot norsk innhold og demokrati og også en trussel for oss i NRK. Det er utenkelig at en mediebedrift kan bygge tillit i et monopol, sier han.  

NRK-sjefen mener kritikken ikke har vært «unison». Han mener høringsuttalelsene til Schibsted og TV 2 er mer nyanserte enn det som kom frem i en rapport fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL).

- Det har overrasket meg er at debatten har vært litt lite faktabasert, sier Eriksen.

Kranglet med Olufsen
En av dem som har gått lengst i kritikken av NRK denne høsten er tidligere VG-redaktør Bernt Olufsen. Olufsen har denne høsten skrevet at NRK både har en «license to kill» og ment at NRK-sjefen «er en elefant i rommet med snabelen trygt begravet i statens finanser».

- Noen har en annen ideologisk tilnærming. Men min gode motdebattant Bernt Olufsen går veldig langt av og til. Han ønsker jo å svekke den statlige kringkastingen, sier Eriksen.

- Har forholdet mellom deg og Bernt Olfusen gått surt i løpet av høsten?

- Nei, det er det ikke. Men det ble for lite faktabasert og for lite nyansert, sier han.  

- Elefantformuleringen irriterte deg?

- Nei, jeg ble ikke irritert, men det er en gal beskrivelse. Den store trenden i dag er jo at de globale aktørene tar mest av publikums mediebruk og penger. Det er realiteten. Det andre er at NRK er minst blant tre like store tv-aktører for publikum under femti år. Både TV 2 og NRK. Netflix har 700.000 husholdninger og VG er dobbelt så store som oss på nett. Da er du ikke opptatt av fakta og nyanser når du er mest opptatt av å fremstille oss som en elefant, sier Eriksen .