Fredag morgen la Schibsted frem sine tall for andre kvartal, og de viser et betydelig resultatfall for mediegruppen. Schibsted hadde et resultat før skatt på 190 millioner kroner i andre kvartal, en halvering fra resultatet i samme kvartal i fjor, som var på 375 millioner kroner.

Driftsinntektene holdt seg stabile fra 3,870 milliarder i fjor, til 3,834 milliarder i år. Online rubrikk-segmentet økte sine inntekter med 12 prosent, mens mediesegmentet mistet seks prosent av inntektene sine sammenlignet med samme periode i fjor. Driftsresultatet var på 216 millioner kroner, ned fra 438 millioner kroner i fjor.

Resultathalveringen skyldes særlig at Schibsted-avisene taper annonsekroner på papir i et raskt tempo. I abonnementsavisene Aftenposten, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad var annonsefallet på 14 prosent totalt, og 18 prosent på papir. Nettannonseringen økte med 13 prosent.

Opplagsinntektene for abonnementsavisene økte med tre prosent totalt i andre kvartal, som en følge av en god utvikling for digitale og kombinerte abonnementer. Utviklingen var spesielt sterk i den største avisen, Aftenposten, der opplagsinntektene økte med fem prosent i andre kvartal

VGs papiravis mistet 14 prosent av annonseinntektene sine, men økte inntektene på nett med 28 prosent. Avisen hadde et opplagsfall på 16 prosent i ukedager, men prisøkningen kompenserte for store deler av fallet, og opplagsinntektene falt derfor bare med to prosent.

- Våre mediehus jobber videre med å bli digitale mediehus i verdensklasse. De digitale inntektene utgjør nå en tredel av mediehusenes totale inntekter, og det er tilfredsstillende å se at den digitale inntektsveksten for avisene er hele 21 prosent. Det er spesielt betryggende å se at veksten ikke bare kommer fra annonsesalg, men i økende grad fra lesere som betaler for tilgang til redaksjonelt innhold på nettet, sier Rolv Erik Ryssdal i kvartalsmeldingen.

Han varsler et fortsatt fokus på kutt i avishusene.

- Samtidig faller annonseinntektene på papir i et jevnt høyt tempo. Dette er en stor utfordring, og vi må tilpasse kostnadsnivået til dette. Kostnadsreduksjoner med mål å opprettholde en sunn lønnsomhet er en sentral oppgave for ledelsen i våre mediehus. Likevel vil vi se at marginene i mediehusene fortsatt kan være under et visst press i denne viktige overgangen fra offline- til onlinebaserte forretningsmodeller, sier konsernsjef Rolv Erik Ryssdal.