Mer penger til norske lokalaviser og NRK over statsbudsjettet er noe av det som kulturministeren i dag legger frem i sin nye mediemelding. Dette er i tråd med forslagene fra Mediemangfoldsutvalget, som la fram sine anbefalinger for to år siden. 

Her kan du se Kampanjes direkteoverføring med reaksjoner fra Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås og MBL-sjef Randi S. Øgrey fra presentasjonen av den nye mediemeldingen:

Lederen av utvalget, Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås, kom med krass kritikk av kulturministeren og regjeringens mediepolitikk i et intervju med Kampanje torsdag.

- Først og fremst er jeg forundret og overrasket over at det først nå kommer en mediemelding, to år etter at vi la fram utredningen, sa Åmås til Kampanje:

Les mer: Åmås: - Talende og deprimerende at mediemeldingen har tatt så lang tid

Les også: Grande slår tilbake mot Åmås: - Jeg har brukt kortest tid av alle statsråder

På årskonferansen til Landslaget for lokalaviser i Drammen i dag kunne statsråden slå tilbake. 

- Man sier man har ventet i to år, men jeg har bare vært statsråd i ett, så det får dere ta med noen andre, sier Trine Skei Grande fra scenen i Drammen. 

I den nye mediemeldingen er det mange endringer deriblant et nytt forslag på NRK-finansieringen, nytt medieråd og mer penger til lokalavisene. 

- Vi foreslår for Stortinget hvert fjerde år de økonomiske rammene for NRK og mediestøtten og etablerer et uavhengig råd som forvalter ordningen innenfor de mål som Stortinget har sagt. Dette vil gi mer langsiktighet i ordningene og økonomiske forutsigbarhet og sikre armlengdes avstand, sier Skei Grande.

Den største endringen er avviklingen av NRK-lisensen og legge finansieringen av NRK inn som en post på statsbudsjettet. 

- Vi har jobba lenge for avikle lisensen og jeg har ventet ganske lenge på å stå på en scenen å si det, sier Skei Grande. 

Skei Grande var full av lovord til NRK.

- Det er viktig å ha en sterk og uavhengig allmennkringkasting som ikke er reklamefinansiert. NRK er det viktigste mediepolitiske virkemiddelet både når det gjelder mediepolitikk og kulturpolitikk, sier Grande

Avviklingen av kringkastingsavgiften vil innebære reduserte kostnader for NRK. I en overgangsperiode vil deler av denne innsparingen bli tilført mediestøtte for å lete omleggingen av støtteordningene.

Regjeringen vil starte omleggingen fra 2020 i dialog med bransjen. Fra 2021 vil Mediestøtterådet videreføre denne fordelingen.

Mediestøtten i dag, om en ser bort fra NRK-finansieringen og momsfritak, er på 530 millioner kroner etter at kompensasjon for kommersiell allmennkringkasting på 135 millioner kronerkom med i ordningen i år. Den største posten er på 318 millioner kroner og heter produksjonstilskudd og går til lokalaviser, meningsbærende aviser og nummer 2-aviser. 

158 aviser får til sammen 313 millioner kroner i produksjonstilskudd i 2018. Klassekampen, Vårt Land, Dagsavisen og Bergensavisen mottar mest.

Her kan du følge kulturminsteren legge frem og presentere den nye mediemeldingen som har fått navnet «Mangfold og armlengdes avstand».