Var favoritt i lederjakten i Google - nå får han ansvaret for alt reklamesalget

Ferske tall fra Google viser at omsetningen vokser igjen etter historisk koronadipp.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Ni måneder ut i koronapandemien som sprer seg i en grusom fart verden over, sitter en av Google-toppene i Norge, Kjetil Angell Kjerstad, fortsatt på hjemmekontor for den amerikanske søkegiganten. Det gjør han sammen med de øvrige cirka 80 ansatte ved det norske Google-kontoret.

- Vi har vært konservative og Google var tidlig ute med å sende folk på hjemmekontor først og fremst for å beskytte ansatte og ta samfunnsansvar. Samtidig sitter Google på mye av teknologien som nå brukes for å få til digitale møteplasser og da føles det naturlig at vi tar dette tidlig i bruk selv, sier Kjerstad til Kampanje.

Googles globale ledelse har allerede uttalt at ansatte kan velge å sitte på hjemmekontor frem til sommeren 2021, og det er kanskje ikke så rart for selskapet som også tilbyr en egen teknologi for videokonferanseløsninger, Google Meets.

- Det har vært en eksplosjon i bruk av denne tjenesten i denne perioden og bruken av Meets har vokst 30 ganger, sier Kjerstad.

Les også: Lederflukt i Google skjemmer jakten på ny sjef – men én kandidat peker seg ut

Digitaliseringen akselerer kraftig og når det gjelder bruk av teknologi har vi hoppet fem år frem i tid på ni måneder. Kjetil Angell Kjerstad, Google Norge

Tar over Advertising-området i Google Norge

Kjetil Angell Kjerstad er en av flere topper i Google-systemet i Norge som fortsatt venter på å få sin nye sjef på plass. For rett før jul i fjor kom nyheten om at Google-sjefen gjennom de siste 15 årene, Jan Grønbech, skulle forlate verdens største søkeselskap og jobben som sjef for en norsk virksomhet som har vært igjennom «58 kvartaler med vekst» som det heter seg for et av verdens største børsnoterte selskaper. 

- Vi er en stor organisasjon som jobber på tvers på land og har i denne perioden hatt en erfaren leder i Sofia Bergendorff som også har ledet det norske kontoret. Det har gått veldig fint, men det skal også bli fint å få på plass en ny norsk leder etter Jan Grønbech som hadde en rekord i å sitte lenge som landssjef i Google-systemet. Det er godt jobba av Jan, sier han.

Les også: Jan Grønbech gir seg som Google-sjef

Kjerstad har ikke vært fullt så lenge i Google, men har likevel rukket å tilbringe fem år i det amerikanske selskapet.

- Det har vært en veldig spennende reise. Det begynte med ansvaret for merkevarer før jeg ble såkalt Industry Lead og det siste året har jeg tatt over det kommersielle ansvaret for Advertising-området for norske aktører, både i Norge samtidig med at vi også følger dem ut i verden, sier Kjerstad.

De ferske regsnkapstallene til Google-eier Alphabet viser at søkegigantenes omsetning nå er tilbake etter et historisk fall i sommer på to prosent. Tredjekvartalstallene som ble lagt frem denne uken, viser en vekst i reklamesalget igjen og det på snaue ti prosent til 37,1 milliarder amerikanske doller.

Merket koronakrisen:

Kjetil Angell Kjerstad kom fra mediebyråbransjen og har jobbet i Google i Norge i fem år. - Vi bryter ikke ned tall på de enkelte markeder, men i likhet med andre selskaper påvirkes også vi av den globale pandemien, sier han. Foto. Eivor Eriksen.

Generasjonsskifte på gang i Google

Underveis i jakten på ny sjef i Google, kunne Kampanje trekke frem Kjerstad, med bakgrunn fra både Microsoft, Telenor og mediebyråbransjen, som en av favorittene til å få jobben som den nye søkekongen i Norge.

- Var det noe du vurderte og ta jobben som Google-sjef?

- Jeg tror ikke jeg skal snakke så mye om det som var en lukket ansettelsesprosess, men jeg er veldig fornøyd med hvordan vi har utviklet oss og den rollen jeg har i Norge i dag med det kommersielle ansvaret for Advertising i Norge både når det gjelder Google-søk og Youtube, sier han.

Den nye sjefen for Google i Norge ble altså til slutt Tine Austvoll Jensen som kommer fra det amerikanske TV-konsernet Discovery. Austvoll Jensen starter opp rett over nyttår og Kjerstad sier han har fått et godt inntrykk av sin nye sjef.

- Jeg skal ikke påberope meg at jeg kjenner henne, men jeg har møtt Tine i noen sammenhenger tidligere og vi har også snakket sammen et par ganger. Jeg fått et fantastisk godt inntrykk av Tine og er sikker på at hun vil tilføre Google mye nytt med sin erfaring fra medier og med sin erfaring fra et internasjonalt selskap langt fremme på det digitale, sier Kjerstad. 

Google-sjefen Jan Grønbech er ikke den eneste som har forlatt Google Norge den siste tiden. Også flere andre Google-topper har sluttet som Siri Børsum og Oddgeir Garnes. 

- Er det et generasjonsskifte på gang i Google?

- Jeg tenker at det er helt naturlig. De har begge jobbet i Google i mange, mange år og at de etter så lang tid vurderer eksterne muligheter er bare en naturlig utvikling. I alle disse årene har Google utviklet seg, det har skjedd mye og vi har fått inn nye ressurspersoner etter hvert som vi har vokst som selskap, sier han.

Les også: Ny Google-sjef tar over digital TV-vinner: - Opplever ikke at jeg går til fienden

- Interessen for e-handel har vokst med 200 prosent

Google har delt opp sin virksomhet i Norge i flere områder som foruten Advertising blant annet er Cloud, Marketing Platform, hardware og teknologi og med sine enorme brukertall verden over, er det knapt noe selskap som sitter med mer data om brukere og selskaper i koronatiden. Kjerstad mener krisen bare ytterligere underbygger viktigheten av at virksomheter tar de rette digitale grepene «for å utvikle seg og vokse».

- Digitaliseringen akselererer kraftig og når det gjelder bruk av teknologi har vi hoppet fem år frem i tid på ni måneder. Det har skjedd mye raskere enn det vi trodde, og nettbruken har vokst med 60 prosent i denne perioden, sier han.

En av de sterkeste søketrendene som har utviklet seg i løpet av krisen er søkene våre etter nettbutikker og Google mener de ser tydelige tegn på at norske virksomheter nå satser hardere på e-handel og at netthandel er i ferd med å bli standard. Det er en trend som sannsynligvis vil forsterke seg når Amazon etter hvert får fotfeste på det norske markedet og legge et ytterligere press på norske aktører til å gjøre grep. 

- Interessen for e-handel har vokst med 200 prosent verden over og det trender også i Norge, særlig søk på åpningstider og ulike løsninger for levering av varer. Det viser hvor viktig det er å skape en sømløs kundeopplevelse på tvers av nett og butikk er helt nødvendig for å møte kundenes forventninger, sier han.

Her er fem best practice-tips fra den store retail-undersøkelsen til Google : Slik skiller du deg ut i jungelen av nettbutikker

  • Bruker teknologi i butikken til å integrere online og offline opplevelse og for å gi ytterligere produktdetaljer

  • Markedsfører klart deres online tilbud i butikken og gjør det enkelt for online-kunder å hente sine bestillinger

  • Bruker nettstedet deres for å oppmuntre kunder til å besøke sine fysiske butikker ved å markedsføre spesielle arrangementer og / eller tilbud i butikken

  • Gjør bevegelse mellom kanaler og enheter helt sømløs for kunden ved å fjerne friksjon i alle ledd.

  • Studien viser at norske retailere er gode når det gjelder å fremheve butikkene på nett samt tilby gode «klikk og hent»-løsninger, men har fremdeles stort potensial når det gjelder produkt relatert informasjon slik som nøyaktig info om varebeholdning på nett og butikk, teknologi i butikkene slik at de ansatte kan bestille varen hjem til kunden sømløst og promotering på tvers av kanaler som å tydelig promotere nettbutikken i den fysiske butikken og omvendt.

- Også Google påvirkes av pandemien

Google har, sammen med et selskap som heter Practicology, derfor gjort en unik studie av hvordan ulike retailerer møter kunden med sine omnikanal-løsninger på nett og i butikk. Over 200 butikker er målt på tvers av ti land i Europa, men hele 80 prosent av retailere i studien «lever faktisk ikke opp til de stadig økende forventningene den moderne kunden har til en sømløs kjøpsopplevelse», viser undersøkelsen.

- Det gjelder også flesteparten av de norske retailerne som dermed har en signifikant oppside for å bedre møte kundenes forventninger, sier Kjerstad.

Ifølge årsregnskapet til Google Norge, omsatte den norske avdelingen for rundt 350 millioner kroner. Dette er stort sett omsetning som kommer i fra de norske kundene. I realiteten henter selskapet anslagsvis ut fire milliarder kroner fra det norske reklamemarkedet, men brorparten av disse pengene sluses rett til Googles europeiske hovedkontor uten å gå gjennom norske skattemyndigheter. Kjerstad sier en rekke av landets største merkevarer og selskaper i dag benytter seg av Googles markedsføringstjenester og trekker frem flere store, kjente merkevarer innenfor sektorer som reise, handel og retail og bank og finans.

- Det er et godt speilbilde på hele det norske næringslivet, sier han.

- Hvordan har Googles virksomhet utviklet seg i Norge i år?

- Vi bryter ikke ned tall på de enkelte markeder, men i likhet med andre selskaper påvirkes også vi av den globale pandemien, sier Kjerstad.

Var favoritt i lederjakten i Google - nå får han ansvaret for alt reklamesalget