Lederflukt i Google skjemmer jakten på ny sjef – men én kandidat peker seg ut

Selskapet har i løpet av et halvt år mistet de tre øverste lederne på kontoret i Norge.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tidlig i desember kom nyheten om at Google-sjefen i Norge gjennom de siste 15 årene, Jan Grønbech, sa takk for seg i søkegiganten. Etter det Kampanje kjenner til er prosessen med å finne en erstatter i full gang, uten at en ny sjef ventes å være på plass før ut på våren en gang.

Les også: Jan Grønbech gir seg som Google-sjef

Samtidig oppgir kilder som kjenner Google-systemet godt, at det nå jaktes intenst på kvinnelige lederkandidater. I Google har det fra øverste hold gått ut et klart og tydelig signal om at det skal ansettes flere kvinnelige ledere. Globalt er det i dag kun en fjerdedel av lederne som er kvinner og det harmonerer dårlig for teknologiselskapet som jobber etter prinsipper om «mangfold og inkludering».

- Mangfold er alltid viktig for Google, ikke bare i ansettelsen av ledere og ikke bare når det kommer til kjønn. Globalt i Google er omtrent 25 prosent av ledelsen kvinner, og dette er et område det satses systematisk på fremover for å være helt sikre på at vi alltid vurderer kandidater fra hele talentpoolen når vi gjør ansettelser, sier pressesjefen ved Google-kontoret i Norge, Helle Skjervold til Kampanje.

Etter at Jan Grønbech forlot kontoret på Aker Brygge har svenske Sofia Bergendorff, partneransvarlig ved Norden-kontoret, tatt på seg jobben og deler arbeidsuken mellom Danmark og Norge. Men etter det Kampanje kjenner skal ikke Bergendorff være aktuell som en permanent leder. Pressesjef Helle Skjervold sier man i Google i Norge har vært gode på å dyrke frem gode, kvinnelige lederemner og sjefer.

-  Her i Norden er vi glad for å ha to knallsterke landssjefer i Malou Aamund i Danmark og Anna Wikland i Sverige. Men det viktigste for oss er å ansette en god leder for vårt norske kontor, sier Skjervold.

De åpenbare årsakene til at lederjobben Google er så attraktiv er at selskapet er en av Norges suverent mektigste selskaper i medie- og teknologisektoren. Ole A. Janzso, Teft

- Vil være som å bytte side i en krig

Det jobbes i dag ikke med et rekrutteringsselskap i jakten på ny sjef, uten at det kommer til å gjøre ansettelsesprosessen noe lettere. Google er kjent for å gjennomføre ganske omstendelige ansettelsesprosesser og kilder sier man nok må forberede seg på å bli intervjuet helt oppå EMEA-nivå dersom man skal overbevise ledelsen i Google om at man er den rette personen.

- Jeg tenker at jobben som leder for Google Norge er en meget attraktiv jobb, men som det også kan være en utfordring å rekruttere til. Den er attraktiv av åpenbare årsaker, men utfordringen ligger i at Google av mange ses på som en aktør som utgjør en trussel for den nasjonale og regionale medieøkonomien, sier partner og rekrutteringsansvarlig i Teft, Ole B. Janzso, til Kampanje.

Janzo har lang fartstid og erfaring med å sile kandidater fra den norske medie- og kommunikasjonsbransjen i jakten på de beste hodene. Men hodejegeren tror det kan by på utfordringer å finne den nye Google-sjefen i den norske mediebransjen og kanskje særlig fra erkerivalen Schibsted som har ligget nærmest kontinuerlig krig med amerikanerne siden 2014. Det kan utelukke flere gode lederkandidater som for eksempel Finns kommersielle direktør, Ruben Søgaard, VGs annonsedirektør Christian Haneborg eller tidligere Amnet-sjef og nå direktør for markedsutvikling i Schibsted, Janicke Holst Eckbo.

- Om man går fra for eksempel Schibsted til Google, vil det være som å bytte side i en krig, sier Janzso.

Flere Google-ledere har forsvunnet

Hvem som kan være aktuelle som kandidater til å ta over jobben etter Grønbech vites ikke. Men lister med kvinnelige kandidater skal være spilt inn og etter det Kampanje får opplyst er målet å sitte med en åtte-ti navn der minimum halvparten skal være kvinner.  

Samtidig har flere av Googles fremste, interne lederkandidater forsvunnet den siste tiden. Først ut døra var tidligere salgstopp og etter hvert Google-evangelist, Siri Børsum, som sluttet i august i år.

Les også: Google-Siri slutter i søkegiganten etter 12 år: - Det er så mye mer jeg kan gjøre

- Vi har en veldig god lederkabal i Norge.

Deretter kom nyheten om at norgessjefen Jan Grønbech sluttet og rett før jul skal også den tredje med lang fartstid i Google Norge ha kastet inn håndkleet da Oddgeir Garnes forsvant til investeringsselskapet EQT.

- Vi er veldig stolte over at så mange Googlere i Norge har valgt å jobbe for selskapet så lenge som de har gjort - inkludert Jan Grønbech, Oddgeir Garnes og Siri Børsum som har hatt stor suksess i Google i godt over 10 år før de ønsket å gå videre til nye utfordringer utenfor selskapet, sier Helle Skjervold i Google.

Og selv om selskapet ruster opp sin Cloud-avdeling i Norge, er det også flere andre Google-ansatte ved norgeskontoret som har gitt seg som Preben Haanes og Jessica Bent som begge har jobbet med Googles plattform-produkter.

- Vi har en veldig god lederkabal i Norge, med Sofia Bergendorff på plass som midlertidig leder for norgeskontoret. Vi har ikke bråhast med å finne Jans etterfølger, det viktigste for oss er å ta den tiden det trenger å finne den aller beste kandidaten til å ta over jobben på permanent basis, sier Skjervold.

Trekkes frem som mulig ny sjef

Av interne kandidater som er igjen i selskapet peker flere på en klar kandidat og det er salgsdirektøren Kjetil Angell Kjerstad som kom til Google fra mediebyrået IUM for fire år siden. Utover det nevnes det ikke så mange andre kandidater.

- Jeg har ikke noe å dele med pressen akkurat nå, sier Kjerstad til Kampanje via informasjonsavdelingen.

Dersom Google velger å gå eksternt i lederjakten er det naturlig nok flere å velge i og da enten med erfaring fra medie- og kommunikasjonsbransjen eller fra bransjer som konsulentbransjen eller bank og finans, får Kampanje opplyst.

- Det åpenbare valget vil være å ansette en leder med høy kunnskap om digital markedsutvikling, slik vi kjenner den i vårt marked. Det kan være en moderne kommersiell leder fra en av mediehusene eller mediebyråene, men det er ikke så mange der som også har erfaring med å turnere pågående journalister og samfunnskontakt, dersom selskapet planlegger å vise større åpenhet og samfunnsansvar, sier Janzo.

I lederjakten på ny Google-sjef i Norge vil det nok tale til selskapets ufordel at det er en relativt liten organisasjon på rundt 60 ansatte. Det kan gjøre det vanskelig å overbevise kvinner med ledererfaring på høyt nivå som Anita Krohn Traaseth, Berit Svendsen i Vipps eller tidligere Telenor- og Microsoft-topp og i dag DNB-topp, Ingjerd Blekeli Spiten.

En annen løsning vil være å hente tilbake tidligere lederemner og Google-ansatte som kjenner organisasjonen godt. Her er det lite trolig at folk som Børsum og Garnes skulle være aktuelle igjen i Google-drakta, da det er relativt kort tid siden de sluttet, men det kan være mer aktuelt å hente tilbake tidligere lederemner og Google-ansatte som Hanne-Lene Dahlgren og Lars Bratsberg eller Peter Jetzell som i dag jobber på Epicenter i Oslo.

- Jeg vil tro at selskapet allerede ser nærmere på et par skikkelig flinke folk som allerede har jobbet i Google som kjenner både utfordringene, kravene og mulighetene i rollen, sier partner og rådgiver i Teft Rekruttering, Ole B. Janzo.

- Ingen bråhast:

- Vi har ikke bråhast med å finne Jans etterfølger, det viktigste for oss er å ta den tiden det trenger å finne den aller beste kandidaten, sier pressesjefen i Google, Helle Skjervold.

Gode lønnsbetingelser

Janzo mener det er mye som gjør jobben attraktiv i tillegg til svært gode lønnsbetingelser. Da Kampanje sjekket skattelistene til mediesjefene hadde Jan Grønbech en skattbar inntekt i 2018 på nesten syv millioner kroner noe som plasserte ham helt i toppen over landets best betalte mediesjefer og faktisk den best betalte sjefen med kontoradresse i Norge.

Les også: Norges best betalte TV-sjef tredoblet inntekten - her er medietoppene som tjente best i fjor

- De åpenbare årsakene til at lederjobben Google er så attraktiv er at selskapet er en av Norges suverent mektigste selskaper i medie- og teknologisektoren. Google har vist seg som en utviklende og spennende arbeidsgiver for de som jobber eller har jobbet der, og sammen med Amazon og Tesla er det vel ingen som har så stor autoritet når det kommer til å forme fremtiden for både bedrifter og mennesker, sier Janzo.

Lederflukt i Google skjemmer jakten på ny sjef – men én kandidat peker seg ut