Jagland hardt ut mot PR-bransjen - får svar fra tidligere Ap-topp

- Jeg liker det ikke i det hele tatt, sier Thorbjørn Jagland.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Tidligere statsminister og Arbeiderparti-leder Thorbjørn Jagland er aktuell med selvbiografien «Du skal eie det selv», og både i boka og i et lanseringsintervju i Klassekampen tar han et kraftig oppgjør med politikere som melder overgang til PR-bransjen.

«Konsulentbyråene har sprunget opp som paddehatter. Politikere og mediefolk pendler mellom dem og journalistikken og politikken. Vi vet snart ikke hvem som er hvem», skriver han ifølge Klassekampen.

I avisen utdyper han kritikken når han blir spurt om hva han tenker om at tidligere Ap-topper har gått til PR-byråer som First House og Kruse Larsen.

- Jeg liker ikke det i det hele tatt. Jeg liker ikke disse byråene, som kan kjøpe seg til makt, og som har hemmelige kunder og hemmelige agendaer. Jeg synes det er en stor fare for demokratiet. Det fører et overtak for dem som har ressurser og de som har penger, og de som har kontakter, sier Jagland.

- Viktig og verdifullt

Kommentarene rammer blant andre Bjarne Håkon Hanssen og Lisbeth Berg-Hansen, som begge har funnet seg jobber i Kruse Larsen.

Tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssen jobbet også i First House fra 2010 til 2016. Når Kampanje tar kontakt, ønsker han ikke å svare på Jaglands kritikk.

Det vil imidlertid hans kollega Lisbeth Berg-Hansen, som var fiskeri- og kystminister i Jens Stoltenbergs andre regjering. Nå er hun styreleder og seniorrådgiver i Kruse Larsen.

- Thorbjørn Jagland har, som mange av de som fremmer dette synspunktet, levd hele sitt liv på innsiden av det politiske systemet. De aller fleste nordmenn har ikke det. Det er en fremmed og innfløkt verden, som det er viktig og verdifullt å få hjelp til å skjønne, skriver hun i en tekstmelding til Kampanje.

Stolt over PR-jobben

Berg-Hansen har også bakgrunn som næringslivsleder og visepresident i NHO. Hun startet sin karriere i PR-bransjen i 2017. Det er hun stolt av, forteller hun.

- Jeg er stolt over å bidra til at alle får mulighet til å gjøre seg forstått om sakene som betyr mye for dem. Det er bra for demokratiet, ikke dårlig, skriver hun og legger til at Kruse Larsen opererer med helt åpne kundelister.

Les også: Solberg på topp i maktkåring: - Begikk en maktdemonstrasjon

Svarer Jagland:

Lisbeth Berg-Hansen (Ap) var stortingsrepresentant for Nordland fra 2013 til 2017. Nå jobber hun for Kruse Larsens kunder. Foto: Vidar Ruud/NTB

Jagland hardt ut mot PR-bransjen - får svar fra tidligere Ap-topp