I forrige uke arrangerte Kampanje sin store «Byrådag» og til stede var også tre av norske byrålederes drømmekunder. For i forkant av den store «Byråprofil»-kåringen, der norske annonsører stemte frem byråene Try, Trigger, Red Media og Netlife Research som vinnere av kåringen, hadde også Kampanje snakket med norske byråledere om deres drømmekunder.
Les også: Try topper Byråprofil for 14. året
Her kom det frem blant over 60 spurte byråledere at DNB, Telenor og Tine er norske reklame-, PR-, medie- og teknologi- og designbyråers drømmekunde. Daglig leder i Annonsørforeningen, Jan Morten Drange, er ikke overrasket over at det er nettopp disse tre som er norske byråer drømmekunde.
- På én side er jo dette ganske klart – vi snakker om annonsører med store budsjetter, som igjen betyr høy grad av synlighet og dette har mange byråer tradisjonelt vært opptatt av. Det skader jo heller ikke at disse kundene legger igjen en del kroner hos byråene, sier Jan Morten Drange.
- Vi er ydmyke
På Byrådagen hadde Kampanje samlet de tre drømmekundene og spurte dem blant om hva de tenkte om å være favorittkunden. At det var lommaboka alene var ikke den nye markedsdirektøren i DNB, Aina Lemoen Lunde, nødvendigvis enig i.
- Vi er ydmyke på at man kan bli drømmekunde selv med små budsjetter, sa Lunde som mente at banken også tenkte utenfor boksen.
- Vi må tenke på oss selv som en utfordrer. Bank er ikke top of mind, derfor må vi ha kommunikasjon som bryter muren, sa Lunde.
Hun var på scenen sammen med kategoridirektør i Tine, Unn Grønvold Nikolaisen, og medie- og reklamesjef Karianne Salicath i Telenor der de snakket om både å balansere rollen som kommersiell aktør med en samfunnsrolle, innovasjon og hva de tenkte om årets store reklamedebatt knyttet til målgruppestyrte annonser versus annonsering i mer tradisjonelle og breddemedier.
Markedsdirektør Aina Lemoen Lunde, kategoridirektør Unn Grønvold Nikolaisen og medier- og reklamesjef Karianne Salicath fra henholdsvis DNB, Tine og Telenor ble intervjuet fra scenen på Byrådagen. Foto: Eivor Eriksen.
Shopper kreativt
I tillegg ble det også snakket om kreativ shopping som en ny trend. Debattleder og ansvarlig redaktør i Kampanje, Knut Kristian Hauger, ville vite hva de tre mente om å shoppe ideer utenfor sine faste byråforbindelser og viste til hvordan DNB nylig gjorde en viralfilm med det nye reklamebyrået til Ray Kay. Tidligere i år shoppet Tine en tilsvarende løsning fra eventbyrået 6. Sans da meierigiganten lanserte brunosten i rosa Moods of Norway-innpakning.
Les også: Her skremmer DNB livet av sin egen merkevaredirektør
Les også: Slik ser det ut når Moods designer brunosten
- Vi er alltid åpne for smarte ideer og innspill, og tester gjerne, både for å orientere oss, utfordre måten vi jobber på og utvide verktøykassa. Men «kreativ shopping» som noe annet enn et supplement til tett samarbeid, er risikosport. Kreativitet er ikke hyllevare, men arbeid som krever god innsikt og forståelse for oppgavene som skal løses, og da bør byråene kjenne oss godt, sier Aina Lemoen Lunde som i dag samarbeider med Try og Pol.
- Har flere å spille på
Medie- og reklamesjefen i Telenor, Karianne Salicath mener man «må ha flere å spille på».
- Selv om vi har et hovedbyrå i Try, har vi flere å spille på for å møte behovene fremover, noe jeg tror blir helt avgjørende for å kunne levere tilpassede løsninger til et bredt spekter av kanaler, sier hun.
Hun sier Telenor «shopper kompetanse hos andre samarbeidspartnere for å kunne levere nok relevante løsninger gjennom hele kundereisen på tvers av kjøpte og egne kanaler.»
- Det kan være filmproduksjonsselskaper, kreativ enhet i mediebyrå, innholdsprodusenter eller designbyrå, sier hun.
Tror ikke på full in-sourcing
På spørsmål om de tre drømmekundene kom til å gjøre mer av markedsføringen internt slik det kom frem i den store Annonsørrapporten, svarte kategoridirektør i Tine, Unn Grønvold Nikolaisen:
- Det blir viktigere å jobbe sammen med de samarbeidspartnerne vi har i dag. Det å lage god reklame og god kommunikasjon er teamarbeid. Vi klarer ikke skape dette alene, så de byrå relasjonene vi har, er nok der om mange år også, sa hun.
Les også: Dårlig nytt for byråene - norske annonsører vil gjøre jobben selv
Aina Lemoen Lunde i DNB mener den tradisjonelle modellen med reklamebyrå, mediebyrå og annonsør vil bestå.
- Hvis vi skulle insource alle funksjoner vil det gjøre oss ekstremt lite fleksible. Vi må kunne flytte etter kundene og det er lettere hvis vi jobber med kommunikasjonstjenester eksternt.
Hør også den nyeste podkasten vår der vi snakket med to av vinnerne av Byråprofil, Janne Brenda Lysø og Maria Aas-Eng fra henholdsvis T/A Pol og Red Media Consulting her og husk at du som alltid kan abonnere på og høre alle episodene av Kampanjecast på iTunes, Acast eller andre steder du finner podkaster. Kampanjecast produseres av Rubicon for Kampanje.
Kommentér