I dag benytter Nationen seg av Mediaconnect som innloggingssystem for sine drøye 16.000 abonnenter, mens Amedia har utviklet sitt eget innloggingssystem kalt aID for mediekonsernets 677.000 abonnenter. Om Nationen nå skal over på aID, sier hun «er for tidlig å snakke om.»
- Kan vi se for oss at innhold Nationen lager, kan dukke opp i Amedias lokalaviser?
- Det blir det også prematurt å gå inn på i dag. Det er det rent transaksjonsmessige knyttet til aksjer som er kommet i stand nå..
Bekymringene som tidligere sjefredaktør i Amedia-avisa Sogn Avis, Jan Inge Fardal, deler hun ikke. I dagens Klassekampen gikk Fardal ut og sa han fryktet for at produksjonskravene i Amedia gikk utover samfunnsoppdraget. Ett av målene Amedia har for sine aviser er at et visst antall Pluss-saker over et visst antall lesere skal produseres per dag.
- Du er ikke redd for at Amedia skal blande seg inn i jobben din?
- Nei, det er jeg ikke. Jeg regner jo med at de har tanker og ønsker om innholdet i Nationen, det ville ikke være unaturlig for en majoritetseier. Men gullet i Nationen ligger jo i innholdet. De senere årene har Nationen levert flere store journalistiske satsinger, sier hun.
Hun lister opp hvordan Nationen har fulgt internasjonal finanskapital over landegrensene i serien «Kven skal eige jorda?» og med artikkelserien «Hvem skal eie naturressursene?».
- Vi har også hatt storsatsingen «Den stille sentraliseringen» og i år har vi fortalt om «Kampen om tilflytterne» og «Landbruk i endring». Dessuten har vi debattarenaen #motkultur. Den daglige journalistikken og de store satsingene speiler vårt samfunnsoppdrag - og tar dessuten opp i seg det brede distriktsopprøret som nå feier over Norge. Jeg tror ingen lenger lurer på om journalistikk om distrikt og landbruk er viktig, sier Halvorsen.
Hun mener det likevel er «interessant å høre andre redaktørers erfaringer.»
- Men jeg vet ikke hvordan de har jobbet i Sogn Avis så det er et landskap jeg ikke kjenner til. Jeg kan bare for egen del si at vi har jobbet mye med den digitale transformasjonen i Nationen og vi har økt vår digitale andel fra 1,5 prosent i 2016 til dagens 26 prosent. Også vi måler digital lesing, det vil ikke være noen stor overgang for våre journalister, sier hun.
Hun sier hun anser «Amedia som en proff medieeier».
- Som redaktør liker jeg jo å bestemme selv og jeg har gått inn i publisistisk virksomhet fordi jeg har en sterk tro på samfunnsoppdraget. Jeg forutsetter at Amedia ser verdien av innholdet vårt, sier
- Hva tenker du om kritikken som har kommet fra Senterpartiet-hold om salget av Nationen?
- Jeg tenker at det er bra med engasjement og at det verste ville vært om ingen brydde seg. Det godt å høre at det er mange som har et hjerte for Nationen, men med et lite glimt i øyet så kan jeg vil si at det ikke alltid er det beste å gå alene, ren og rank. Senterpartiet går jo heller ikke til valg på å regjere alene, så her er det nok flere som har sett at det er mulig å få til noe i samarbeid med andre, sier Halvorsen.