Kampen mot utenlandske spillselskaper skal trappes betydelig opp. Lotteritilsynet varsler at det vil slå ned på kjendiser og byråer som markedsfører utenlandske spillselskaper i strid med norsk lov. I fjor spanderte spillgigantene til sammen 609 millioner kroner på reklame på norske tv-kanaler som sender fra utlandet, en økning fra 429 millioner kroner året før. I tillegg bruker de kjendiser som frontfigurer for sine spillsatsinger, kjent som spillambassadører.
Alle som tar oppdrag for spillselskapene må nå være forberedt på at Lotteritilsynet blir hardere i klypa. Tilsynet planlegger en større offensiv mot reklame-, medie- og PR-byråer, produksjonsselskaper og bloggere og spillambassadører. Nærmere 1.000 aktører vil motta et brev hvor Lotteritilsynet slår ettertrykkelig fast at det er ulovlig å markedsføre utenlandske spillselskap - og at å jobbe for selskapene kan være straffbart.
Les også: Riise på «verstingliste» i striden om bettingreklame
- Informeres om konsekvensene av ulovlig virksomhet
«Vi vet at utenlandske spillselskap samarbeider med norske aktører for å få flere til å spille pengespill og bli mer synlige i Norge. Med denne veilederen ønsker vi å informere om at dere gjennom et slikt samarbeid kan sette i gang virksomhet som innebærer ulovlig markedsføring av pengespill», heter det i en rykende fersk veileder som Lotteritilsynet skal sende ut.
- Lotteritilsynet har nå utarbeidet informasjonsmateriell om hva som er lov og hva som er ulovlig når det kommer til markedsføring av pengespill i Norge. Denne veiledningen skal informere om konsekvensene av å bidra til ulovlig markedsføring av pengespill og hvordan ta grep for unngå ulovlig virksomhet. Vi håper dette vil føre til at flere tenker seg om og tar ansvarlige valg i fremtiden, forteller kommunikasjonsdirektør Anne-Mette Hjelle i Lotteritilsynet til Kampanje.
Hun forteller at en rekke nordmenn risikerer å bryte loven når de tar på seg oppdrag for de pengesterke spillselskapene.
- De utenlandske pengespillselskapene bruker flere hundre millioner kroner i året på å kjøpe reklametjenester fra tv-kanaler som sender fra utlandet, norske PR-, reklame-, event- og mediebyråer, samt folkekjære kjendiser, bloggere og sportsutøvere. I praksis betyr det at en rekke nordmenn og selskaper bryter loven når de deltar i de utenlandske pengespillselskapenes ulovlige markedsføring, sier Hjelle.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Velger ny strategi: Lotteritilsynet, anført av direktør Atle Hamar, gir opp dialogen med spillselskapene. Nå vender han skytset mot selskapenes samarbeidspartnere i Norge.