Her er byråene som får gult kort for å jobbe for spillgigantene

Lotteritilsynet vil vurdere bøter og andre tiltak. Se listen her.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

Kampen mot utenlandske spillselskaper skal trappes betydelig opp. Lotteritilsynet varsler at det vil slå ned på kjendiser og byråer som markedsfører utenlandske spillselskaper i strid med norsk lov. I fjor spanderte spillgigantene til sammen 609 millioner kroner på reklame på norske tv-kanaler som sender fra utlandet, en økning fra 429 millioner kroner året før. I tillegg bruker de kjendiser som frontfigurer for sine spillsatsinger, kjent som spillambassadører.

Alle som tar oppdrag for spillselskapene må nå være forberedt på at Lotteritilsynet blir hardere i klypa. Tilsynet planlegger en større offensiv mot reklame-, medie- og PR-byråer, produksjonsselskaper og bloggere og spillambassadører. Nærmere 1.000 aktører vil motta et brev hvor Lotteritilsynet slår ettertrykkelig fast at det er ulovlig å markedsføre utenlandske spillselskap - og at å jobbe for selskapene kan være straffbart.

Les også: Riise på «verstingliste» i striden om bettingreklame

- Informeres om konsekvensene av ulovlig virksomhet
«Vi vet at utenlandske spillselskap samarbeider med norske aktører for å få flere til å spille pengespill og bli mer synlige i Norge. Med denne veilederen ønsker vi å informere om at dere gjennom et slikt samarbeid kan sette i gang virksomhet som innebærer ulovlig markedsføring av pengespill», heter det i en rykende fersk veileder som Lotteritilsynet skal sende ut.

- Lotteritilsynet har nå utarbeidet informasjonsmateriell om hva som er lov og hva som er ulovlig når det kommer til markedsføring av pengespill i Norge. Denne veiledningen skal informere om konsekvensene av å bidra til ulovlig markedsføring av pengespill og hvordan ta grep for unngå ulovlig virksomhet. Vi håper dette vil føre til at flere tenker seg om og tar ansvarlige valg i fremtiden, forteller kommunikasjonsdirektør Anne-Mette Hjelle i Lotteritilsynet til Kampanje.

Hun forteller at en rekke nordmenn risikerer å bryte loven når de tar på seg oppdrag for de pengesterke spillselskapene.

- De utenlandske pengespillselskapene bruker flere hundre millioner kroner i året på å kjøpe reklametjenester fra tv-kanaler som sender fra utlandet, norske PR-, reklame-, event- og mediebyråer, samt folkekjære kjendiser, bloggere og sportsutøvere. I praksis betyr det at en rekke nordmenn og selskaper bryter loven når de deltar i de utenlandske pengespillselskapenes ulovlige markedsføring, sier Hjelle.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Velger ny strategi: Lotteritilsynet, anført av direktør Atle Hamar, gir opp dialogen med spillselskapene. Nå vender han skytset mot selskapenes samarbeidspartnere i Norge.

Hva er ulovlig?: Her er beskjeden til byråene:

All aktivitet som er med på å fremme omsetningen av utenlandske pengespill i Norge er å regne som ulovlig markedsføring og formidling etter lotteriloven og pengespilloven. Dette omfatter for eksempel:

  • All omtale og aktivitet som oppfordrer til å spille hos utenlandske spillselskap
  • Annonser og annen reklame for utenlandske spillselskap i aviser, magasin, radio og tv
  • Annonser og annen reklame for utenlandske spillselskap på nettsider, blogger og i sosiale medier
  • Lenker fra nettside til utenlandske spillselskap og/eller kasinoportaler
  • Stadionreklame

Kilde: Lotteritilsynet.

Risikerer bøter og fengselstraff
Lotteritilsynet mener det har snakket for døve ører i pengespillbransjen.

- De utenlandske pengespillselskapene bryter norsk lov med viten og vilje. Vi har forsøkt å få dem til å endre praksis gjennom dialog i flere år, men innser nå at det ikke nytter. Derfor tar vi nå nye grep for å ansvarliggjøre de som bidrar til den ulovlige virksomheten, sier Hjelle.

Tilsynet har mer tro på at det nytter å snakke med kjendiser og byråer som jobber for spillgigantene.

- Vi tror ingen norske PR-, reklame-, event- og mediebyråer eller bloggere, kjendiser og andre enkeltpersoner ønsker å bryte loven. Vi har derfor stor tro på at mange vil ta det rette valget når de får en god forklaring på at det de faktisk gjør kan være i strid med norsk lov – og ikke minst når de forstår at de bidrar til å øke problemene for spilleavhengige, sier Hjelle.

Dersom oppfordringen fra Lotteritilsynet ikke blir etterfulgt, kan Lotteritilsynet gjøre vedtak med pålegg om stans av den ulovlige aktiviteten. Alternativt kan de anmelde forholdet til politiet. Da risikerer byråer og andre aktører stans i aktivitet, bøter eller i verste fall fengselsstraff, ifølge Lotteritilsynet.

- Strafferammen for brudd på lotteriloven er bøter eller fengsel i inntil tre år for grove brudd, forteller Hjelle.

- Lotteritilsynet kan gjøre vedtak med pålegg om stans av den ulovlige aktiviteten. Alternativt kan vi anmelde forholdet til politiet. Strafferammen for brudd på lotteriloven er bøter eller fengsel i inntil tre år for grove brudd, forteller Hjelle.

- Vil følge opp til høsten
- Trenger Lotteritilsynet enda strengere lovverk for å stanse spillselskapene?

- Det pågår et arbeid i Kulturdepartementet når det gjelder lotteri- og pengespillregelverket i Norge. Resultatet av dette arbeidet vil bli presentert for Stortinget i en stortingsmelding som skal overleveres i desember, forteller Hjelle.

- Hva skjer etter at spillselskapene er blitt advart om forbudet mot markedsføring av ulovlige pengespill?

- Vi vil følge dette opp videre til høsten som ordinære tilsynssaker. Akkurat nå prøver vi først å informere de mest aktuelle aktørene. Med klar og tydelig informasjon om hva som er lov og ikke lov, gjør vi dem i stand til å ta informerte valg. Vi vet at nordmenn er usikre på dette regelverket, og vi vet at når de får informasjon, så mener de fleste at det de utenlandske spillselskapene holder på med er uakseptabelt. Vi gir dem litt tid, så ser vi hva som skjer og hva vi gjør, forteller Hjelle.

Geelmuyden: - Har ikke lest brevet
Kampanje har fått tilgang til listen (se noen av navnene lengre nede i artikkelen).  Ifølge bransjen selv er det minst 150 årsverk i byråbransjen som er direkte knyttet til spillbransjens reklameinvesteringer på flere hundre millioner årlig. Betsson var for eksempel den største kunden til Geelmuyden.Kiese, som er Norges største PR-byrå, da de la frem kundelistene sine i januar 2014. Nå kan PR-byrået vente seg et brev fra Lotteritilsynet, hvor det slås fast at det er i strid med norsk lov å jobbe for Betsson.

- Betsson er en viktig kunde hos oss, men er ikke lengre blant de ti største. Jeg har ikke lest brevet du refererer til og er ikke kjent med innholdet i Lotteritilsynets forslag til endret regelverk. Jeg kan derfor først uttale meg om det når jeg har fått gått gjennom det, sier partner og seniorrådgiver Bård Hammervold i Geelmuyden Kiese.

Da Lotteritilsynet i forrige uke varslet sin offensiv mot spillselskapenes samarbeidspartnere i Norge, var den nest største aktøren, ComeOn, til stede på pressekonferansen. Country Manager Stian Røsvik Bjørstadreagerte kraftig på angrepet fra Lotteritilsynet.

 - Dette er det samme budskapet vi har hørt fra myndighetene i flere år, ja, helt siden daværende kulturminister Trond Giske startet sin første krig mot bettingselskapene, sa han til Kampanje.

Det lukter både av desperasjon og mangel på folkeskikk.

- Tyr til skremmselspropaganda
Ved siden av Bjørstad satt partner og rådgiver Pål Tømmerhoel i PR-selskapet Mediamenn, som har spillkjempen som kunde. 

- Vi har foreløpig ikke mottatt noen henvendelse fra Lotteritilsynet, og vil forholde oss til den når den eventuelt dukker opp. Mediamenn vil alltid følge norsk lovverk i sitt arbeid og i sine kundeforhold, sier han til Kampanje.

Men han er sterkt kritisk til Lotteritilsynet. Tømmerhoel er helt uenig med norske myndigheter i at spillselskapene bryter loven.

- At statlige tilsynsmyndigheter tyr til skremmeselspropaganda fordi man ikke har lovhjemmel til å regulere en internasjonal næring,  synes jeg imidlertid er veldig spesielt. Det lukter både av desperasjon og mangel på folkeskikk. Det er svært viktig å huske at de internasjonale spillselskapene driver helt lovlig virksomhet. At Lotteritilsynet forsøker å skape et inntrykk at det er straffbart å bistå utenlandske selskaper som opererer innenfor EØS-regelverket faller helt på sin egen urimelighet. Jeg er fra Toten, og der bruker vi å si at Hamar er på feil side av Mjøsa. I dette tilfellet vil jeg si at Lotteritilsynet og direktør Atle Hamar befinner seg på helt feil planet.

 

Les også: Blåser av spill-kritikk - svir av 80 millioner på tv-reklame

Les også: Utenlandsk pengespillreklame mer enn doblet på to år

Risikerer bøter og straff: Her er noen av byråene som Lotteritilsynet advarer

  • Geelmuyden.Kiese
  • Mediamenn
  • Schjærven Reklamebyrå
  • Los & Co
  • DDB
  • Oktan Orangeriet
  • Futatsu Industries
  • Anorak
  • Mec
  • Einar Film
  • Animasjonsdepartementet
  • Tangrystan

Her er byråene som får gult kort for å jobbe for spillgigantene