Regjeringens nye forslag på i momssaken skaper heller ingen begeistring i landets største avisutgiver Amedia. Konsernsjef Anders Opdahl sier han «er bekymret for nedkjølingseffekten».
- Vi registrerer at regjeringen nå foreslår et utvidet momsfritak for avisene, men i den globale konkurransen om folks oppmerksomhet blir dette forslaget for snaut, for byråkratisk og det er prinsipielt problematisk. Vi er bekymret for nedkjølingseffekten for våre redaktørstyrte mediers bruk av og innovasjon for formatene lyd og levende bilder. Amedia vil derfor fortsette jobben sammen med resten av mediebransjen for å få tilbake det plattformnøytrale momsfritaket som regjeringen fjernet i høst, sier Opdahl til Kampanje.
Les også: Regjeringen vil utvide momsfritaket for aviser - MBL er kritiske
Etter å ha avviklet merverdiavgiftsfritaket for elektroniske nyhetstjenester første januar i år, noe som innebar at TV-kanalpakker og strømmetjenester ikke lenger kunne selges med redusert merverdiavgift, ble det i dag klart at regjeringen sender ut et nytt forslag på høring i momsspørsmålet.
Det nye forslaget lemper på kravet til innhold av tekst og stillbilder for at en avis kan omsettes uten merverdiavgift. Dermed går ikke departementet en gjeninnføring av momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester.
Avviklingen av ordningen skapte storm i mediebransjen da ble det kjent i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet i oktober i fjor og i dag gjentar TV 2-sjef Olav Sandnes kritikken.
Les også: TV 2-sjefen raser: - Gammeldags og dårlig løsning
Anders Opdahl mener momsfritaket må sees i lys av at «andelen av nordmenns tid brukt på globale strømmetjenester og sosiale medier stadig øker.» Ifølge Kantars ferske undersøkelse brukes nå nesten halvparten av folks samlede medietid på globale medieplattformer og aldersgruppen 18 til 29 år er storforbrukere med hele 71 prosent.
- Å vinne kampen om folks tid med norsk redaktørstyrt innhold mot de globale teknologigigantene er avgjørende for samfunnsutviklingen i Norge, fordi disse selskapene verken bryr seg om norske verdier eller demokratiet vårt. Derfor er det så viktig at norske redaktørstyrte medier sikres forutsigbare og fremtidsrettede rammebetingelser, slik at vi kan fortsette å løse vårt samfunnsoppdrag for både dagens og neste generasjoner, sier Amedia-sjefen.
Kommentér