De siste dagene har debatten rast om hvordan bloggere og influensere bidrar til økt kroppspress blant ungdom. Blant annet har Norges største blogger Sophie Elise Isachsen (24) fått hard kritikk, blant annet fra bloggeren Kristin Gjelsvik, for sine innlegg på sosiale medier om kosmetiske inngrep.
Saken har også nådd den politiske sfæren. I helgen vedtok Høyres landsmøte – etter hardt press fra Unge Høyre – å skifte standpunkt og gå inn for et forbud mot markedsføring av slike inngrep, blant annet på sosiale medier.
Les også: Blogg-oppgjør nest mest sett i Debatten i år - tredoblet antall seere under 30 år
Kan si nei i Stortinget
Men trass i snuoperasjonen kan Høyre komme til å vende tommelen ned for et forslag som MDG fremmet for Stortinget i forrige uke om å forby markedsføring av kosmetisk kirurgi. Forslaget ligger nå til behandling i familie- og kulturkomiteen.
Ifølge partiets justispolitiske talsmann Peter Frølich er det fordi partiet prinsipielt mener lovforslag skal komme fra regjeringen til Stortinget, og ikke omvendt.
Hans partikollega Mari Holm Lønseth, som var blant dem som sto bak forslaget om reklameforbud, krever imidlertid at regjeringen følger opp.
– Influensere har operert i en gråsone altfor lenge. Jeg vil personlig følge opp dette med de ansvarlige statsrådene, sier hun til NTB.
Ap: – Åpenbart tiltak
Både Ap og SV fremmet i fjor lignende forslag for Stortinget – som Høyre stemte mot.
Å forby slik reklame kan bidra til å dempe kroppspresset mot unge, mener Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen.
– Mye av dette handler om holdninger, og det kan vi ikke regulere bort. Men vi vet at vi kan gjøre mer, og et åpenbart tiltak er å forby reklame, sier hun til NTB.
– Det er veldig fint at Høyre har skiftet mening, mener SVs Freddy Øvstegård. I løpet av uka vil han fremme et spørsmål til likestillingsminister Trine Skei Grande (V) om når og hvordan Høyre-vedtaket vil bli fulgt opp.
Tviler på effekt
– Hvilken effekt kan et reklameforbud ha?
– Lover og krav har stor påvirkning. Dette vil ta lufta ut av en industri som tjener store penger på dårlig selvbilde hos ungdom, sier Øvstegård.
Psykolog og kroppsbildeekspert Ingela Lundin Kvalem tviler imidlertid på om et reklameforbud vil gi den helt store effekten.
– Hvis formålet er at det skal foretas mindre kosmetisk kirurgi, kan man ikke måle dette. Vi aner ikke hvor mange slike inngrep som blir foretatt i Norge, sier hun til NTB.
Hun peker også på at slik reklame bare er en liten del av kroppspresset og kroppsidealet vi utsettes for.
– Men et reklameforbud kan jo ha en viss effekt ved å begrense kunnskapen om hva ungdommer kan gjøre noe med hvis de er misfornøyde, sier Kvalem.
Kommentér