Med mars i bakspeilet kan Mediebyråforeningen notere seg en nedgang på én prosent i den samlede reklameomsetningen for årets første kvartal. Mediebyråene kjøpte reklame på vegne av kundene sine for snaue 2,3 milliarder kroner i kvartalet.

Her kan du se tallene til alle mediekanalene for perioden januar til mars i 2015.

Ser man på mars isolert er tallene styggere. Mediebyråomsetningen falt med 7,2 prosent i mars, og det skyldes særlig et svakt tv-marked. Mediebyråenes tv-omsetning falt med hele 13 prosent i mars sammenlignet med samme måned i fjor.

- Vi har hatt et tv-marked som har vært proppfullt, så det har nok sannsynligvis innebært at det har blitt sagt nei til litt penger. Det ser man på tv-tallene. Tv er vel det mediet som sørget for mer eller mindre hele nedgangen i mars, sier Jonas Buskop, forhandlingsdirektør i Omnicom Media Group (OMG).

Mister andeler til NRK
Årsaken er sviktende tv-tall og et knallsterkt NRK. Både TV 2-gruppen og SBS Discovery mistet seerandeler i mars, mens MTG var den eneste av de kommersielle som klarte å øke noe. NRK fosset frem og la på seg ytterligere 3,8 prosent av markedet til hele 44,8 prosent markedsandel.

Det betyr at de kommersielle kanalene produserer færre reklameseere i det som er en av årets viktigste tv-måneder, som igjen er dårlig nytt for reklamekjøperne.

Les også: Har mistet 200.000 seere fra premieren

- Vi så jo for oss at NRKs posisjon skulle dempe seg litt etter at den verste skisesongen var over, men den har vært opprettholdt, sier Buskop.

Eneste lyspunkt ifølge Omnicom-direktøren er en liten vekst i MTG somi mars vokste til snaue syv prosent markedsandel.

- Det eneste positive, hvis man ser på totaliteten i kanalene, er jo faktisk MTG som gjør det bedre enn i fjor. De to andre har fremdeles en del å gå på med tanke på å produsere det vi forventer av dem.

- Stramt til sommeren

Forhandlingsdirektør i Omnicom, Jonas Buskop, ser ingen snarlig bedring i reklamemarkedet for tv. - Det kommer definitivt til å være et veldig stramt marked helt frem til sommeren. Etterspørselen er der, men tv-kanalene klarer rett og slett ikke å levere, sier han.

Les også: Flopper med nye tv-lanseringer

Under budsjett i mars
Kommersiell direktør Bjørn Gunnar Rosvoll i TV 2 forteller at de har regnet med en tilbakegang i første kvartal.

- Tv-markedet er ganske godt. Mine tall viser en liten tilbakegang i første kvartal i forhold til i fjor, men med tanke på idrettsarrangementet som var i februar i fjor (vinter-OL på TV 2, red. anm), så er ikke det så rart. Mars isolert sett viser et flatt tv-marked. Vi er veldig optimistiske med tanke på hvordan tv-markedet utvikler seg i andre kvartal og resten av året. Jeg tror året under ett kan ende med svak vekst.

- Har dere produsert færre reklameseere i mars enn dere har budsjettert med?

- Ja, vi har dessverre det. NRK har hatt et kjempesterkt sendeskjema og det har gått utover de kommersielle aktørene i litt større grad enn vi setter pris på.

- Får dere snudd utviklingen i april?

- Ja, vi forventer å levere noe bedre i april.

Tror på vekst
Selv om første kvartal endte med en negativ vekst totalt sett for mediebyråenes reklameomsetning, tror Jonas Buskop i Omnicom Media Group fortsatt på vekst for hele året.

- For en måned siden mente jeg at året til og med februar (vekst på 2,9 prosent, red. anm.) var i det øvre sjiktet av hva vi kunne forvente. Det vi ser nå er definitivt i det nedre sjiktet. Vi tror fortsatt på at det kommer vil å være vekst på slutten av året, og jeg tror vi kommer relativt raskt opp på plussiden igjen. sier han.

Ser en på de andre kanalene er det internett og radio som er reklamevinnerne for årets første kvartal ifølge reklameinvesteringene til mediebyråene. Taperne i prosent er de trykte mediene med dagspresse. ukepresse og fagpressen i spissen.

Her ser du tallene som viser utviklingen fordelt på mediekanal for årets første kvartal. Alle tall i millioner kroner.

Mediekanal 2014 2013 Endring i prosent
Dagspresse 261.736 321.303 - 18,5
Ukepresse 45.747 51.903 - 11,9
Fagpresse 9.167 11.762 - 22,1
Tv 883.279 908.373 - 2,8
Radio 96.714 91.271 + 6,0
Internett 650.534 571.541 + 13,8
Kino 16.202 15.530 + 4,3
Utendørs 91.019 93.652 - 2,8
DM 223.743 240.051 - 6,8
Totalt 2.296.151 2.320.491 - 1,0