I går ble nominasjonene til årets Gullruten offentliggjort. Blant de nominerte i kategoriene for beste nye programserie og nyskapning finner man programmer som «Bertrands metode», «Tjukken & Lillemor» og «Mellom bakkar og berg». Men en gjennomgang av vårsesongens nye programmer, viser at de kommersielle kanalene sliter med å få seere på nysatsingene sine.

Så langt i årets vårsesong har hele 20 nye formater har funnet veien frem til tv-ruta i de kommersielle kanalene, men bare to av dem kan sies å være ubestridte seersuksesser.

- Det er en generell trend at alle kanalene sliter med å oppnå høye seertall på nye konsepter. Det som drar lasset for kanalene er veletablerte programmer med en lojal seerskare, sier tv-sjef Dag Ormåsen i mediebyrået Starcom.

Les også eget intervju med TV 2-direktør Trond Kvernstrøm og programdirektør Eivind Landsverk i TVNorge.

- Vi har vært veldig åpne på at vi i vår hadde en for stor andel nye programmer mot etablerte. Vi ønsker å være best i klassen på innovasjon og utvikling av nye programmer, men samtidig ønsker vi å ha en bedre miks av nye og etablerte, gode programmer, sier Kvernstrøm til Kampanje.

Les mer: - Har for mange nye programmer

To unntak
Dag Ormåsen mener «Frikjent» og «Tjukken & Lillemor» på TV 2 er de eneste av årets nye konsepter som så langt fortjener tommelen opp.

- Alle de andre egenproduksjonene på TV 2 ligger på rundt 250-300.000 seere. Dette er sannsynligvis ikke godt nok til at programmene får fornyet tillit, sier han til Kampanje.

Ormåsen mener både «Fjellflørt» og «Mitt Dansecrew» kan betegnes som flopper på TV 2, men også «Robinsonekspedisjonen», som Kampanje ikke har regnet med som en nylansering, har skuffet ifølge Ormåsen. Programmet har et foreløpig snitt på 365.000 seere.

Alle tallene er såkalt vosdal, altså seing som skjer live eller i opptak samme dag som programmet ble sent.

- Det virker som det er vanskeligere å trekke like mange seere på nye programmer nå enn det var for to-tre år siden. Jeg tror årsaken til dette er at distribusjonen av levende bilder er mye mer fragmentert og at vi har et mye større utvalg av kvalitetsinnhold tilgjengelig når og hvor vi vil. Det gjør at konkurransen om seerne blir større. Det at det stort sett er eldre programkonsepter som drar flest seere betyr ikke nødvendigvis at man var bedre til å utvikle programkonsepter før. Jeg tror disse programmene også har hatt en stor fordel av å kunne skape seervaner i tid der konsumet var mindre fragmentert, sier han.

Les mer: Gullruten-favoritter åpner for ny sesong

- Et steg tilbake for TVNorge
Bildet ser ikke bedre ut for TVNorge. Ingen av deres nye formater har så langt et snitt på over 240.000 seere. «Mellom bakker og berg» er den av deres åtte nye formater som ligger best an med 239.000 seere i snitt.

- TVNorge sliter med å få de nye programmene noe særlig over 200.000. Dette er et steg tilbake i forhold til hva nye programkonsepter har fått på kanalen de siste par årene, sier Ormåsen.

På TVNorge er det særlig «Boligkrise», som ble tatt av skjermen, og «Lov og orden» som peker seg negativt ut med snitt på henholdsvis 130.000 og 93.000 seere.

- Det er verdt å nevne at flere av programmene har en del seing på nett som ikke fanges opp av tv-målingen, men dette er fremdeles ikke nok til å forsvare de lave tallene på lineær-tv.

- Må lykkes raskt
Tv-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået Mediacom deler oppfatningen til sin bransjekollega.

- Det er et helt relevant spørsmål om det er vanskeligere å etablere nye konsepter. Det er med tv-programmer som med produkter forøvrig. Innovasjon må finne sted. Seeren sitter ikke og venter på disse programmene, og du må lykkes raskt for å få suksess, sier hun.

Massaiu tror det kan være vanskeligere å etablere programmer uten et fjes som er gjenkjennbart for det norske folk.   

- Ser du på «Bertrands metode», var nok ikke han så stor seermagnet som TV3 hadde håpet. Når seeren heller ikke prøver programmet, blir nødvendigvis sjansen for vekst liten.

TV3 floppet med Bertrand
«Bertrands metode» er et av tre nye konsepter på TV3 denne sesongen som i likhet med «Brannstasjonen» og «Hundepatruljen» ikke funnet veien til seerne. «Pascals konditori» er med sine 110.000 seere (vosdal) den største suksessen blant TV3s nylanseringer.

Nå er «Bertrands metode» også tatt av skjermen, til tross for at den i går ble nominert til årets nyskapning i Gullruten.

- Tror du tallene skremmer tv-kanalene fra å satse på nye konsepter?

- Jeg håper og tror ikke det, og de har vel strengt tatt ikke noe valg. De gode konseptene leverer fremdeles, men konkurransen er beinhard. Kanalene må tåle å mislykkes med et noen konsepter innimellom. Utvikling av egenproduksjoner er avgjørende for både kanalenes identitet, og det er kanalenes bærebjelke, sier Massaiu. 

- Det er viktig å huske på at konkurransearenaen er større. Hva NRK gjør påvirker. Ikke minst aktører som Netflix og HBO, hvor egenproduksjon og nyskapning er alt.