Det er i dag én uke siden «Exit» hadde premiere på NRK og debatten har rast siden fredag. Trygve Hegnar, finansmann og redaktør i Finansavisen, rykket ut i en leder og kalte serien en røverhistorie. Erland Bakke, gründer og manager, skrev i en kronikk publisert på NRK at «det er synd at vi skal fordømme en hel bransje».

Jens Barland, medieforsker og instituttleder for Institutt for kommunikasjon, Høyskolen Kristiania, mener folk ikke trenger å henge seg opp i at man har brukt finansbransjen som arena.

- Serien er en arena for å løfte frem noen ekstreme machogutter som lever i sin egen boble. Jeg vil tro at en marginal gruppe som disse «griseguttene», som en av dem kaller seg selv, de kunne du funnet i en hvilken som helst bransje. Nå er dramaet plassert i finansbransjen, men det er selvfølgelig ikke representativt for dem. Råtne egg finnes over alt, sier Barland til Kampanje.

Barland mener NRK er innenfor sitt mandat med «Exit».

- Her er NRK midt i samfunnsoppdraget sitt. Det er fordi dramaet spiller på aktuelle samfunnsfenomener som er verdt å løfte frem. Det er mye her som er ubehagelig å se på, og som de helt sikkert får kritikk for. Men det er sikkert også meningen.

Les også: Klager «Exit» inn til Kringkastingsrådet: - Trodde nesten det var porno

Glorifiserer livsstilen
Dagbladets anmelder Marie Kleve ga «Exit» terningkast tre og lurte på hva som var meningen med serien. «For hvis du skreller vekk alle lagene med sjokkeffekter og bling, er «Exit» like tom som tilværelsen hovedpersonene forsøker å rømme fra», skrev Kleve i sin anmeldelse.

- Jeg har litt problemer med å se hvilke viktige temaer det er vi skal diskutere. Er det hvor ille alt er i finansbransjen? Selv om de insisterer på at dette er ekte, så vet vi ikke mer enn at mye av det som skjer er ting fire rike menn hevder at de har gjort. Vi aner ikke hvor representative de er, eller hvor godt faktasjekket intervjuene er, sier Kleve til Kampanje.

Kleve trekker også frem hvordan serien er satt sammen.

- Det noe med måten serien er laget på som er med på å glorifisere den livsstilen den forsøker å kritisere. Måten det er filmet og klippet på, bakgrunnsmusikken, scenene som er valgt ut, alle luksusmarkørene. Det blir litt sånn «æsj, så fryktelige mennesker, men det er litt kult også, da», sier Kleve.

Saken fortsetter etter bilde.

Spør hvorfor:

- Jeg har litt problemer med å se hvilke viktige temaer det er vi skal diskutere, sier Marie Kleve. Foto: Dagbladet.

- Løfter frem perspektiver 
Barland finner det interessant at serien har satt sammen en sånn gruppe «grisegutter». 

- Jeg mener serien løfter frem mange forskjellige aktuelle perspektiver som kan relateres til diskusjoner og fenomener i samfunnet. Man tar for seg relasjoner, menneskesyn og penger som religion. Så kan du ta relasjonene, menneskene rundt, hvordan de er med konene sine, rett og slett hva slags liv de i mennenes omgivelser får. Her er det tilløp til mye å reflektere over, sier Barland.

Barland sier at «Exit» var mye bedre enn det han hadde trodd ut ifra forhåndsomtalen, men at det tidvis er ekkelt å se på.

- Det er ubehagelig å høre hvordan de snakker om andre mennesker. Flere ganger har jeg lyst å skru av, hvert fall skru av lyden. Det blir som å gå inn i et rom hvor du ser noe du ikke skulle se og bare vil rygge ut igjen, sier Barland. 

Les mer: «Exit»-produsent om fortsettelsen: - Vi har nok mat til en sesong eller to til

Saken fortsetter etter bildet.

Ser paralleller til «Skam»:.

- Jeg mener å se paralleller til Skam. Dette er et dypdykk i en subkultur, sier Jens Barland om «Exit». Foto: Jan T. Øverstad.

Ser paralleller til «Skam»
Han sier han ser paralleller til NRK-suksessen «Skam».

- NRK er der de ønsker med dramaene sine, at det er relatert til noe aktuelt i samfunnet. Alle roser jo NRK for «Skam». Denne serien gjør jo det samme, det er bare så ubehagelig noen ganger å se inn i livet til disse mennene. Jeg vil derfor tro at den ikke vil oppnå samme popularitet. Det som er likt mellom «Skam» og «Exit» er at de utforsker et univers av mennesker og vi får se hvordan verden ser ut hos dem og fra deres ståsted.

- Med «Skam» så kjente mange ungdommer seg igjen, og det representerte ungdommer, men i «Exit» så har flere sagt at dette ikke er representativt for finansbransjen? 

- Her er det nok ikke mange som selv kjenner seg igjen, men det ligger i dramaets natur å overdrive og sette ting på spissen. Men mange kan nok kjenne igjen noe som minner om historier eller situasjoner i serien. Man kjenner kanskje også igjen noen personer man kan synes har litt av disse personlighetstrekkene, sier Barland.