«Exit», NRKs nye finansdrama, har fått voldsom oppmerksomhet de siste dagene. Serien, som baserer seg på intervjuer med fire menn i Norges finansmiljø, har skapt overskrifter for sitt sjokkerende innhold. Over en halv million mennesker så «Exit» i helgen, og NRK melder at 600.000 nordmenn nå har sett serien.

Petter Testmann-Koch har vært sjefsprodusent på «Exit» og hatt ideeen til serien sammen med Lars Gautneb. Kampanje har snakket med Testmann-Koch om hva vi kan forvente av en mulig andre sesong av «Exit».

- Det er ikke bestemt noen sesong to, men vi har tanker om hvordan den skal se ut, sier Testmann-Koch til Kampanje.

- 70 prosent skulle være basert på virkeligheten og 30 prosent oppdiktet. Har dere mer å ta av fra virkeligheten eller vil en andre sesong bli ren oppdikting?

- Vi har masse mer å gå på og ta av, forteller produsenten.

Testmann-Koch er administrende direktør i Fremantle, produksjonsselskapet som har laget «Exit» sammen med NRK. Han kan røpe at en potensiell andre sesong også vil involvere Jeppe (Jon Øigarden), Henrik (Tobias Santelmann), Adam (Simon J. Berger), William (Pål Sverre Hagen) og Hermine (Agnes Kittelsen). 

- Det vil jeg tro. Det er jo det som er universet. Vi har ikke diskutert det med NRK enda, men Øystein Karlsen (regissør og manusforfatter journ. anm) og jeg har jo diskutert hvordan en sesong to kan se ut, så skal NRK hekte seg på hvis det blir en. Så det blir samme karakterregister som skal være med.

Potensielle nye intervjuer
Mange har lurt på hvem de fire karakterene er basert på og hvilke finansfolk som er de ekte Henrik, Jeppe, William og Adam. Anmelderne har ikke vært nådig i sin dom av karakterenes oppførsel og menneskesyn.

VG karakteriserte dem som «drøye, ekstremrusete, medmenneskehatende», mens Dagbladet omtalte hovedpersonene som «forferdelige mennesker, blottet for empati, samvittighet og omtanke for selv sine nærmeste». Bergens Tidene skrev at serien er «som en tur i dyrehagen, der man får glo på de mest primitive menneskedyrene i verden».

På spørsmål om hva intervjuobjektene selv syntes om serien og om de ble sure over fremstillingen, svarer Testmann-Koch at det ikke er dårlig stemnning.

- De er ikke sure, nei da. De er helt innforstått med hva som skulle lages, så det er ikke noe dårlig stemning, overhodet ikke, sier produsenten.

Testmann-Koch tror ikke de vil være skeptiske til å stille opp til nye intervjuer. Han utelukker ikke at de vil gjøre nye intervjuer dersom NRK vil ha mer av serien.

- Det kan det hende at vi gjør. Men det har vært dialog der hele veien. Det kan godt hende vi må grave litt mer, det kommer litt an på hvilken retning det tar, svarer produsenten.

- Nok mat til flere sesonger
På spørsmål om de har startet å skrive den nye sesongen, sier han:

- Nei, manus er ikke skrevet enda, men historielinjer er diskutert. Det er nok mat til en sesong eller to til, det er vi sikre på, sier han. 

- Akkurat nå har vi hatt mer enn nok med å få det ferdig på lufta og gjøre alt klart. Heldigvis har vi lykkes takket være et godt presseapparat i NRK som har vært gode på å få ut buzzen, sier Testmann-Koch.

Les også: Over en halv million så «Exit» i helgen: - Rekordstort engasjement

Saken fortsetter etter bilde.

Når nye seere med «Exit»:

Ivar Køhn, Dramasjef i NRK, forteller til Kampanje at de med «Exit» når seergrupper som normalt ikke ser dramaserier på NRK. Foto: NRK.

- Ikke bare seertall som avgjør
Dramasjef i NRK, Ivar Køhn, forteller at de har vært veldig fokusert på å få ut første sesong, og at de ikke har rukket å diskutere en mulig andre sesong.

- Nå er det akkurat sendt og det er en litt annen modus her nå for å ta imot de reaksjonene som er. Det er absolutt noe vi kommer til å ta med i evalueringen. 

På spørsmål om når de skal vurdere en «Exit 2» svarer Køhn følgende:

- Nå i oktober har vi en litt større gjennomgang av neste år, så vi kommer nok til å ta det i forbindelse med det.

- Er det seertallene som avgjør om det blir ny sesong?

- Seertall har alltid en påvirkning, men det er ikke bare seertall, også innholdet,  kostnader, finansiering og hvilke muligheter som ligger der. Det er en liten pakke, sier dramasjefen.

Når unge og menn med «Exit»
Dramasjefen er veldig fornøyd med hvordan serien har gått.

- Jeg syntes det er veldig, veldig gøy at det har gått så bra, og ikke minst at det på nett har vært en del seergrupper som vi normalt ikke møter så mye med drama. Så der syntes jeg vi både har lykkes med et veldig bra prosjekt, Øystein og de har laget en veldig bra serie, og vi har også lykkes med å gjøre noe for et publikum som normalt ikke ser oss på drama. Så det utvikler publikumssegmentet, så det er veldig gøy, sier Køhn.

- Seerne dere normalt ikke når med drama, er det de unge?

- Ja, det er litt vanskelig å si hvem og hvor, men unge og menn, den type som ikke ser så mye på NRK-drama, sier Køhn.

Les også: Finanstopp om NRK-serien «Exit»: - Det er jo noen trekk man kjenner igjen