I kveld har dramaserien «Exit» premiere på NRK. De to første episodene sendes klokken 23.15, samtidig kan samtlige åtte episoder strømmes umiddelbart i strømmetjenesten NRK TV. Serien baserer seg på intervjuer med fire menn i Norges finansmiljø, gjennomført våren 2017. Allerede i første episode ser vi en hverdag bestående av vold, narkotika og prostituerte.

Tidligere oljeanalytiker, nå bærekraftsanalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, mener serien ikke representerer det norske finansmarkedet.

- For det første syntes jeg serien er utrolig rå og spennende. Det første jeg tenker er; wow, dette er jo helt utrolig. Men det er ikke noe jeg kjenner meg igjen i fra finansmarkedet, sier Saltvedt til Kampanje.

- Men jeg kjenner igjen noen av karaktertrekkene som er der, legger hun til.

- «Exit» representerer ikke det norske finansmarkedet. Det har vært en endring siden jeg begynte. De som kommer inn nå er mye mer seriøse. Det stilles mer krav til åpenhet og du slipper ikke unna med den type oppførsel. Tillit blir lagt mer og mer vekt på i finansmarkedet, og dette er jo ikke veldig tillitsvekkende, sier Saltvedt.

Lukkede «gutteklubber»
Saldtvedt tror finansmiljøet endrer seg når flere kvinner går inn bransjen.

- Med en høyere kvinneandel blir det annerledes. Du får brutt ned de mannsbastionene som har holdt på sånn. Det har vært litt lukket en del av disse «gutteklubbene». Når du får flere damer inn, så blir det mindre av dette også, sier analytikeren.

Øystein Karlsen har regissert og skrevet «Exit». I sommer sa han at rundt 70 prosent bygger på historier fortalt fra kilder og at 30 prosent er oppdiktet. Saltvedt sier hun tror på de tallene.

- Jeg har jo sett det, det må jeg si, selv om mye har skjedd i løpet av de siste ti årene. Det er jo noen trekk man kjenner igjen som man har sett hos enkeltpersoner. Sånn sett er jeg ikke helt overrasket over hendelsene, sier Saltvedt.

Spiller i «Exit»: Tobias Santelmann, Jon Øigarden, Simon Berger og Pål Sverre Hagen. Foto: NRK.

Egofokus og spisse albuer 
I første episode møter vi Hermine, spilt av Agnes Kittelsen, som drømmer om å få barn. Hermine er gift med Adam, spilt av svenske Simon J. Berger, som oppfordrer henne til å ikke miste håpet. Det Hermine ikke vet er at Adam har sterilisert seg.  

- De trekkene jeg tenker mest på er de veldige ego- og jeg-fokuset. I stedet for å tenke på familier og kolleger. så er det veldig spisse albuer og enormt pengefokus som står i sentrum. Det viktigste i livene deres er å tjene penger og bli rik. Det gir jo denne tomhetsfølelsen og meningen med livet forsvinner litt, så ruser de seg. Ifølge serien får de fort mye penger og blir veldig rike, men så tar rusen helt overhånd. Hvis du har såpass stort forbruk av rusmidler så vil det være vanskelig å gjøre en god jobb, sier Saltvedt.

Hun sier at hun selv har observert flere av trekkene.

- Også det veldige egofokuset og fokuset på at penger er veien til lykke, og ikke minst hvordan de behandler kvinner og ikke minst konene sine. Det er jo et trekk jeg har observert selv. Hvis man tar seg en tur på Tjuvholmen så får man jo observert ting, sier Saltvedt. 

Redd for inntrykket «Exit» etterlater seg
Serien tegner et lite flatterende bilde av den norske finansbransjen. Dagbladets anmelder, Marie Kleve, omtaler hovedpersonene som: «Forferdelige mennesker, blottet for empati, samvittighet og omtanke for selv sine nærmeste».

- Er du redd for at folk vil få et negativt inntrykk av finansbransjen etter å sett «Exit»?

- Det er jo det jeg er redd for. Det er jo en innmari viktig bransje, det å styre kapital er jo ekstremt viktig. Det å ha tillit til finansmarkedet er utrolig viktig for å få kapitalen til å flyte. Når finanskrisen kom så stoppet jo kapitalen opp. Jeg håper virkelig ikke noen tror dette er representativt for finansbransjen i dag, selv om det helt sikkert finnes noen individer som lever sånn, det tviler jeg ikke på, sier Saltvedt og legger til:

- Jeg vet jo mange har sett «The Wolf of Wall Street» og du får slengbemerkninger fra enkelte om at det er sånn vi lever, og det er jo bare sprøyt. Jeg håper virkelig ikke dette blir tatt som en illustrasjon på livet i finansbransjen.

Saken fortsetter etter bildet.

Har vurdert «Exit»:

Forfatter og finansrådgiver Tom Kristensen ser mye «play hard» i «Exit», men savner «work hard»-delen av hovedpersonenes liv. Foto: AKAM1K3.

- En viss dose skepsis
Forfatter og finansrådgiver Tom Kristensen, har skrevet flere bøker med utgangspunkt i det norske finansmiljøet som «En kule» og «Freshwater». Kampanje spurte om Kristensen ville se første episode og vurdere hvorvidt serien treffer og tar finansmiljøet på kornet.

- Jeg må innrømme at det var med en viss dose skepsis jeg satte meg ned for å se første episode av «Exit». For jeg hadde i minnet et annet forsøk på filmatisering av et norsk finansmiljø, nemlig «Rottenetter». Den filmen var befolket med skuespillere som tydelig følte seg svært ubekvemme i dress. Og en kan si mye rart om finansfolk, men ubekvemme i dress er de ikke. Og selve filmen ble ikke engang en parodi på et finansmiljø, den ble en parodi på et norsk filmteam som forsøkte å beskrive et finansmiljø. Altså en parodi på seg selv, skriver Kristensen.

- Nå skal det sies at i «Exit» ser i hvert fall skuespillerne ut som om de trives i finansmiljøets uniformer, inkludert dressko uten strømper. Det er glimtvis gode skuespillerprestasjoner og festingen er både vill og hemningsløs, som annonsert, skriver forfatteren.

- Kunne like gjerne vært arvinger
Kristensen mener serien med fordel kunne viet mer tid til jobbene til hovedpersonene og stresset og anspentheten jobbene fører med seg.

- Mitt største ankepunkt er at vi bare får små drypp av hva disse gutta jobber med. Disse fire kunne like gjerne være arvinger til hver sin storformue. Og det er ikke rike arvinger som er forsøkt framstilt her. Så hvor er stresset, seiersrusen, anspentheten, den evige kampen om å hanke inn penger fra investorer, pakke inn verdipapirer i glanset papir og overivrig og framoverlent forsøke på å selge det til «the even bigger fool»? Og hva med den evige redselen for å bli oppdaget og jaget, enten av Økokrim eller av rundlurte investorer? spør Kristensen.

- Majoriteten av finansfolk er redelige
Forfatteren mener som Saltvedt at majoriteten av finansfolk er helt annerledes enn mennene fremstilt i «Exit».

- I stressede miljøer hvor målet er mest mulig penger på kortest mulig tid, er det noe som heter «work hard, play hard». I «Exit» ser jeg så langt bare «play hard» (jeg har bare sett den første episoden). Og det er de relativt få som opererer i gråsonene i finansmarkedene som det er laget film av her. For, dessverre for oss som forsøker å lage drama og thrillere, majoriteten av finansfolk på Aker Brygge og Tjuvholmen er seriøse, redelige, hardt arbeidende og egentlig ganske så kjedelige, skriver Kristensen, før han avslutter med:

- Pene mennesker, dyre klær, smykker, hus, fritidsboliger, biler, kombinert med kynisme, dobbeltliv og hemningsløs festing kan være okey å se på. Men jeg skulle ønske at vi også fikk ta del i hvorfor all denne galskapen. Det tror jeg man ville ha funnet i «work hard». Da ville det blitt et mer spennende og realistisk drama, og skuespillerne hadde hatt mer å spille på.

Kampanje har vært i kontakt med flere finanstopper som ikke ønsket å kommentere «Exit». Investor Peter Warren skrev:

- Jeg har ikke sett annet enn omtale av denne serien og fra mitt ståsted virker den ikke troverdig.

Øystein Stray Spetalen hadde kun følgende kommentar da Kampanje tok kontakt:

- Den skal jeg ikke se.