Cannes Lions-eier Ascential har presentert en ny og slankere versjon av reklamefestivalen for 2018. Det er ingen hemmelighet at festivalen - som omtales som et verdensmesterskap i reklame - har blitt en dyr fornøyelse for delegatene og reklamebyråene som deltar. Mange av grepene som nå gjøres er designet for å få ned kostnadene.
Her er noen av de viktigste endringene:
- Festivaluken, som tidligere har strukket seg over åtte dager, kuttes til fem dager, med oppstart mandag 18. juni og avslutning fredag 22. juni.
- Cannes Lions introduserer en helt ny prisutdelingsstruktur som tar utgangspunkt i ni «spor» (eller «tracks» som Cannes Lions omtaler dem som).
- Kategoriene Cyber, Integrated og Promo & Activation Lions fjernes.
- Creative eCommerce, Social & Influencer, Industry Craft, Sustainable Development Goals og Brand Experience & Activation Lions introduseres som nye kategorier.
- 120 underkategorier barberes bort.
- Et stykke arbeid kan nå bare meldes på i seks kategorier. Tidligere har det ikke vært noen grense.
- Poengsystemet endres. En shortlistplassering gir fortsatt 1 poeng og en bronseplassering gir fortsatt 3 poeng, men sølv øker fra 5 til 7 poeng, og gull dobles fra 7 til 15 poeng. Grand Prix tredobles fra 10 til 30 poeng.
- Veldedig arbeid skal skilles fra merkevarearbeid, både i presentasjonen til juryene og i prisutdelingen.
- Se hele den nye prisstrukturen nederst i saken.
Droppes av reklamegigant
Det var under årets utgave at voksesmertene for alvor satte inn i den 64 år gamle festivalen. Etter en eksplosiv vekst i antall innsendte bidrag de siste årene, falt antall innsendelser med 4,5 prosent i år. Det er særlig Storbritannia og andre vestlige land som sender inn færre bidrag til konkurransen enn før.
Midt i festivaluken slapp Publicis Groupe bomben om at de ville avstå fra reklame- og kommunikasjonspriser de neste 12 månedene, inkludert Cannes Lions i 2018. Det betyr at også Kitchen og Starcom må avstå fra festlighetene.
Les mer: Prisfesten over for byrågigant - Kitchen og Starcom kan rammes (abonnement)
Denne avgjørelsen står ved lag, men Publicis Groupe stiller seg positive til endringene som nå gjøres, og skriver i en pressemelding at vil vende tilbake til Croisetten i 2019.
- Ascentials beslutning om igjen å sette kreativiteten i sentrum av Cannes Lions er prisverdig, og Publicis Groupe ser frem til å delta på festivalen i 2019. Vi er glade for at vår beslutning om å konsentrere våre investringer rundt å skape en plattform for fremtiden har inspirert til en større diskusjon i bransjen, som har ledet til det som åpenbart er positive endringer, skriver administrerende direktør Arthur Sadoun i Publicis Groupe i en pressemelding.
- Gjør nødvendige justeringer
Cannes Lions norske representant, Espen Strand Henriksen, mener det ikke har vært noen vei itenom å «røske litt opp i strukturen».
- Og det er ingen tvil om at de har hørt på markedet og gjort nødvendige justeringer: Kortere festival, færre kategorier, begrensninger, mer oversiktlig og åpen, et nytt Young Lions-initiativ, samt litt rimeligere og enklere å oppholde seg i Cannes ser ut til å være stikkordene. I tillegg er det interessant at de nå begynner å skille ut veldedige bidrag fra kommersielle merkevarer, sier Strand Henriksen til Kampanje.
Han er ikke overrasket over at Cyber-kategorien forsvinner.
- Årsaken er ganske enkel; det som Cyber representerer har gått fra å være noe nytt som dukket opp på utsiden av bransjen som man ønsket å diskutere i isolerte juryer, til å bli en integrert del og selve kjernen i all kreativitet og kommunikasjon. Det dukker istedenfor opp et par mer moderne kategorier enn én stor Cyber-kategori; Creative e-commerce Lions og Social & Influencer Lions, som vil reflektere dagens bransje bedre.
Espen Strand Henriksen skal til London i slutten av november på det årlige møtet for Cannes Lions-representanter, der han regner med å få enda mer innsikt i det nye opplegget.
Kutter prisen
Cannes Lions kutter også prisen for et komplett festivalpass med 900 euro. Den nye prisen blir dermed 3.249 euro, eller drøye 30.800 kroner. Festivalsjefene skal også ha jobbet tett med hotell- og restaurantbransjen i Cannes for å fryse prisene fra 2017. Håpet er at alle disse tiltakene skal gjøre det enklere for delegatene å å unngå budsjettsprekk.
Administrerende direktør i Ascential Events, Philip Thomas, kommenterer endringene slik i en pressemelding:
- Dette er en spesielt viktig lansering for oss. Vi har brukt mye tid på å snakke med de relevante personene for å sørge at festivalen ikke bare er så ambisiøs som mulig, men at vi også sikrer at det er arbeidene og folkene bak som er grunnmuren i festivalen. Vi har hatt lange diskusjoner for å skape en oppdatert festival som setter det kreative innholdet tilbake i hjertet av Cannes Lions.
Reklamekonkurransen på den franske rivieraen er ikke den eneste som har merket en økende misnøye rundt reklamepriser. Også Epica, som pågår akkurat nå i Berlin, merker presset fra gigantene.
Les mer: Rammes av reklame-gigantenes konkurranse-kutt
Slik ser den nye prisstrukturen i Cannes Lions ut:
Foto: Cannes Lions.
Kommentér