Dagbladet Stiftelsen, som er vaktbikkje for Dagblad-redaksjonen og som kan legge ned veto mot ansettelse av sjefredaktør, fortsetter å gjøre endringer i styret. Styrets leder, jusprofessor Eivind Smith, blir skiftet ut. Inn kommer blant andre advokat Jon Wessel-Aas (mer om endringene nederst i saken).
- Jeg er ikke gjenoppnevnt
Smith bekrefter sin avgang overfor Kampanje:
- Jeg kan bekrefte at jeg etter en årrekke ikke er gjenoppnevnt, sier Smith til Kampanje.
I løpet av hans 15 år som stiftelsens styreleder var utvilsomt det dramatiske salget av Dagbladet til danske Aller Media i 2013 høydepunktet. Når Kampanje spør om eierskiftet var viktig for å trygge Dagbladets fremtid, svarer han slik:
- Jeg tror svaret er ja. Det var veldig positivt at det kom et eierskifte og jeg har stilt meg positiv til at Aller Media ble ny eier den gangen. Men hva eierskiftet vil føre til for Dagbladet på lang sikt, kan vi selvsagt ikke vite før vi en dag kjenner fremtiden. Uansett hvem som eier er det utfordrende tider for Dagbladet og mediene for øvrig, sier Smith til Kampanje.
Les også: Heyerdahl kan velte Dagbladet-salg
- Gode erfaringer med Aller Media
- Hvordan vil du beskrive eierskapet i Dagbladet da Jens P. Heyerdahl hadde eiermakten?
- De siste årene under Berner Gruppen var ikke eiersituasjonen i Dagbladet god. Det var godt at Dagbladet i stedet fikk et profesjonelt medieselskap som eier.
- Har eierskiftet svart til forventningene?
- Erfaringene med Aller Media som Dagblad-eier er gode, i alle fall så langt jeg kjenner situasjonen, sier Smith.
Les også: Dagbladet kan bli solgt
Les også: Mediedynasti overtar Dagbladet
Fra 90.000 til 50 millioner
I fjor høst solgte stiftelsen sin aksjepost i Berner Gruppen, som satt igjen med en eiendomsportefølje etter at Dagbladet var solgt for 300 millioner kroner til Aller Media. Stiftelsen fikk 40 millioner kroner for posten som ble solgt til den tidligere Dagblad-eieren Torstein Tvenge.
- Da jeg overtok som styreleder i stiftelsen hadde vi 90.000 kroner i grunnkapital. Nå har stiftelsen 50 millioner kroner i likvide midler. Jeg synes vel at jeg etterlater meg en stiftelse i god stand, sier Smith.
- Ikke hevnaksjon
- Dere valgte å selge aksjene i Berner Gruppen til Tvenge og Horn fremfor Jens P. Heyerdahl. Skar det seg helt mellom stiftelsen og den gamle storeieren Heyerdahl?
- Jeg har sagt hva jeg mener om det gamle eierskapet. Stiftelsens salg av aksjeposten i Berner Gruppen til Tvenge og Horn var ikke en hevnaksjon, men en ren forretningsmessig transaksjon som etter alle solemerker tjente stiftelsens interesser godt. Etter at Dagbladet var solgt, hadde posten i Berner Gruppen mistet all strategisk interesse for oss og var endt som en ren finansiell plassering . For oss var det av mange grunner bedre å komme seg ut enn å bli værende, sier Smith.
Stiftelsen skal blant annet bruke pengene på å gi tilskudd til kritisk journalistikk i Dagbladet.
- Stiftelsens hovedformål er forsvare redaksjonens uavhengighet, passe på at eieren ikke styrer redaksjonen. Lenge ble pengene for det meste brukt til å styrke stiftelsens eierposisjon i morsselskapet. Nå er ikke dette lenger interessant. Vi sitter nå bare igjen med kun én prosent i AS Dagbladet. Dette krever ikke så mye penger. Derfor har vi tenkt ut nye måter å disponere avkastningen på som er tilpasset den nye situasjonen. Dette er bakgrunnen for at stiftelsen har laget et regelverk for å støtte gravende journalistikk i Dagbladet, sier Smith.
- Evigheten som horisont
- Hvilken rolle vil Stiftelsen spille i årene fremover?
- Foruten å finansiere undersøkende journalistikk, er vedtektsbestemmelser om at stiftelsen kan legge ned veto under ansettelse av sjefredaktør for både papir og nett blitt videreført under det nye eierskapet. Dessuten skal stiftelsen passe på å bruke avkastningen riktig slik at kapitalen ikke blir forringet. Stiftelsen skal forvaltes med evigheten som horisont.
I fjor kom tidligere leder av Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy, og administrerende direktør i Sparebank1 Gruppen, Kirsten Idebøen, inn i styret. Nå er altså Jon Wessel-Aas på vei inn. Han får følge av forfatter Henrik Langeland, NOAS-leder og tidligere NJ-leder Ann-Magrit Austenå og investeringsdirektør i Pareto og tidligere Kapital-redaktør Finn Øystein Bergh som vararepresentanter. Alle seks er oppnevnt av presseorganisasjonene. Åustenå, Langeland og Bergh er vararepresentanter. Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen har i kraft av sin stilling fast plass i stiftelsens styre mens Dagblad-veteran Tom Stalsberg er de ansattes representant i styret.
Kommentér