I dag var det duket for tronskifte i VG, seks år etter det forrige maktskiftet i mediehuset. Etter nesten 29 år i en lang rekke forskjellige stillinger i VG-systemet, ble Torry Pedersen (59) takket av med flere minutters trampeklapp på allmøtet i Akersgata 55. Pedersen har vært publisher - det vil si både ansvarlig redaktør og administrerende direktør i VG - siden 2011, og administrerende direktør siden 2008. Nå skal han lede Schibsteds publisistiske virksomhet i Norge, og blir styreleder i blant annet VG.

Etterfølgeren i VG blir Gard Steiro (40), som ble ansatt som nyhetsredaktør i VG i juni 2015. Han kom da fra stillingen som sjefredaktør i Bergens Tidende, som også er eid av Schibsted.

Hopper etter Boklöv, ikke Wirkola
Steiro sa i sin tale til de ansatte i VG på allmøtet i dag at han vil bruke den første tiden framover til å bli kjent med de avdelingene han ikke kjenner så godt fra før. Om forgjengeren Torry Pedersen sa Steiro at den nye jobben ikke var som å hoppe etter Bjørn Wirkola, men snarere etter den svenske hopperen Jan Boklöv - mannen som revolusjonerte hoppsporten ved å utfordre det etablerte basert på kunnskap og innsikt.

- Torry har gitt meg det eneste rådet jeg trenger. Jeg skal ikke være en ny Torry Pedersen. Jeg må være meg selv. Og så vil jeg at dere skal ønske meg lykke til. Det trenger jeg, sa Steiro på allmøtet.

Les også: Torry Pedersen: - Dette blir de åtte viktigste sakene i 2017

Les også: Torry Pedersen slutter i VG - blir sjef for alle Schibsted-medier

Har ikke planer om nedbemanning
- Hva blir dine viktigste utfordringer som publisher i VG?

- Utfordringene står i kø. Nå er vi heldigvis godt stilt, det går relativt bra med VG, så jeg skal ikke legge om kursen. Vi skal fortsette med det vi har gjort det siste året. Den viktigste utfordringen for meg blir å styrke journalistikken og vi vil stå overfor mer omstilling og flere endringer, slik bransjen for øvrig gjør. Jeg vil også være opptatt av at VG fortsetter å sette dagsorden og leverer god journalistikk, sier Steiro til Kampanje. 

- Betyr omstilling at det kommer nye runder med nedbemanning i VG?

- Nei, det betyr det ikke. Vi har ingen planer om det i VG. Omstilling ville det blitt uansett hvem som er sjef i VG. Hele mediebransjen står overfor fundamentale endringer og utfordringer. Skal man lykkes, må man ha vilje og evne til å endre seg i takt med markedet.

Skal jakte på nyhetsredaktør
Når Steiro fra og med 9. januar rykker opp og blir øverste sjef i mediehuset, vil stillingen som nyhetsredaktør i VG være ubesatt. Det er ennå ikke klart hvem som blir ny nyhetsredaktør i VG.

- Nei, jeg begynner jakten så snart jeg har svart på spørsmål fra Kampanje og andre medier.

- Vil du vurdere både interne og eksterne kandidater?

- Ja, det vil jeg. Stillingen vil bli utlyst, men jeg vet ikke hvor lang tid jeg trenger på ansettelsen. Jeg er mest opptatt av å finne denne rette kandidaten, understreker Steiro.

- Jeg er journalist i blod og sjel
- Hvordan vil du beskrive deg som redaktør og leder?

- Det synes jeg er vanskelig å svare på, men jeg kan heller si noe om hvorfor jeg har takket ja til jobben. Jeg er journalist i blod og sjel. Jeg har nærmest vokst opp på desken og har jobbet i flere redaksjoner. Jeg har vært så priviligert at jeg får kombinere lidenskap med jobb. Da jeg gikk inn i dette yrket, var alt bare moro, nå har det sneket seg inn et alvor. Journalistikken er under press, samtidig som det aldri har vært mer behov for den. Som leder brenner jeg for jobben og håper å få det beste ut av redaksjonen jeg leder, sier den nye VG-sjefen. 

Usikker på økonomien
- Under Bernt Olufsens 17-årige regjeringstid tilførte VG sin eier et samlet resultat før skatt på til sammen 5,4 milliarder kroner. Også under Torry Pedersen har det vært høye driftsmarginer, tross stadig tøffere utfordringer i annonsemarkedet og kontinuerlig fallende avisopplag. Hvordan er de økonomiske utsiktene for VG?

- På kort sikt ser det bra ut. På lengre sikt står vi overfor utfordringer, for å si det mildt. Annonseinntektene på papir faller og avisopplaget faller. Hvordan økonomien  blir vil være avhengig av hvordan vi skaper den digitale økonomien. Med vår sterke posisjon har vi muligheter til å bygge nye inntekter, men skiftene kommer raskt i bransjen, så derfor er det vanskelig å si noe bastant om hvordan økomomien blir i framtiden. Ambisjonen er at VG skal være lønnsom. God økonomi gir oss handlingsrom.

Les også: Tjente fem milliarder - tapte 40 prosent av opplaget

- Hvor lenge vil VG fortsette å gi ut papiravis?

- Det tror jeg er flere år, men jeg er ikke så opptatt av papiravisens død. VG vil utgi papiravis så lenge den er lønnsom. Dette handler ikke om hva bare VG gjør og tenker isolert i dette markedet, men om hvordan hele bransjen utvikler seg. Den dagen noen begynner å trekke seg fra papiravismarkedet, så vil det ha implikasjoner for resten. Men planen nå er å utgi papiravis og til og med prøve å lage enda bedre aviser, sier Gard Steiro.