Kitchen Reklamebyrå kan etter det Kampanje kjenner til se tilbake på et 2014 som på ny ga overskudd i regnskapsbøkene. Byråleder Haakon Dahl sier de endelige revisorgodkjente regnskapstallene enda ikke foreligger, men mye tyder på at 2014 vil gi reklamebyrået, som jobber med kunder som Posten, Meny og Sparebank1, en byråinntekt på 48 millioner kroner og et overskudd på 3,3 millioner.
Dermed kan Haakon Dahl og resten av Kitchen-gjengen se tilbake på en resultatforbedring på hele 12 millioner kroner. Tilsvarende resultat i 2013 var et underskudd på nesten ni millioner kroner.
Les også: Resultat-smell for Kitchen
- Vi er svært fornøyde med resultatforbedringen. Etter et vanskelig finansielt år i 2013 med gode jobber og dårlige økonomiske resultater, er vi nå tilbake med et sterkt økonomisk løft samtidig som vi fortsetter å levere knallgodt til våre kunder, sier Dahl
- Lært av våre feil
Dermed er det mye som tyder på at byråets svake utvikling har snudd. Også i 2012 ble det underskudd i Kitchen som de siste årene mistet Norwegian.
- Dette hadde selvfølgelig ikke vært mulig uten en djevelsk innstilling blant våre egne folk og en stor tillitt fra egne kunder. Våre egne folk har stått som bautaer og levert kvalitetshåndverk til våre kunder hver eneste dag. Jeg er utrolig stolt over å lede en sånn gjeng. 2013 var en kraftig påminnelse om at selv de beste reklamebyråene ikke lever av gode produkter og tjenester alene. Nå har vi lært av våre feil og kan igjen rette blikket mot en mer offensiv tilnærming til markedet. Vi er bedre skrudd sammen nå enn vi var for ett år siden sier daglig leder Haakon Dahl i Kitchen.
Dahl mener 2012 og 2014 ble «unntaksår» etter at byrået som sprang ut fra det som tidligere var Leo Burnett og som fortsatt er under det franske kommunikasjonskonsernet Publicis’ vinger og eierskap.
- Resultatforbedringen er på nesten 12 millioner kroner eller nær én million kroner per måned. Vi konstaterer at 2012 og 2013 er unntaksår, men at vi nå er vi tilbake «on track» og der vil vi forbli, sier han.
La hodet på blokka
Da Kitchen la frem tallene for 2013 var Haakon Dahl tydelig på at ansvaret lå hos ham og resten av ledelsen. Reklamesjefen var nærmest villig til å sette sin stilling til disposisjon dersom han ikke klarte å gjennomføre snuoperasjonen.
- Du la hodet på blokka i 2014. Hvordan påvirket det deg og resten av ledelsen?
- Etter de to unntaksårene lovet både jeg og ledergruppen å levere overskudd i 2014, og la vel nærmest våre egne roller i byrået inn i potten. Det er derfor godt å få være med teamet på reisen som gir oss denne fremgangen. Det motiverer kraftig. Det er viktig å påpeke at 2013 var ledergruppen og mitt ansvar, mens 2014 er et resultat av hele byråets innsats, sier han.
Reklamebyrået til Haakon Dahl har deltatt i flere store kundepitjser den siste tiden, men har så langt ikke klart å hente inn noen ny kunde på størrelse med Norwegian. Dahl mener likevel at byrået har klart å kompensere for tapet av flyselskapet.
- Jeg sa i fjor at 2013 var et år med mye stang ut. Det holder jeg fast på, samtidig som bedre lagspill og gode individuelle løsninger holder ballen godt innenfor stengene nå. Da scorer vi oftere slik at vi har klart å erstatte det vi mistet ved Norwegian, sier han.
Publicis-eier fornøyd
Tallene Kitchen nå legger frem kommer på en tid der flere av de store internasjonale reklamenettverkene skyr Norge som pesten. Før jul ble det kjent at verdens største kommunikasjonskonsern WPP la ned Bates og samtidig la også Kitchen-eier Publicis ned gamle Leo eller det som inntil nylig het Prodigious.
- Hva har Publicis sagt til dere om Kitchen?
- Kreativt er det Leo Burnett vi rapporterer til. De er og har alltid vært veldig fornøyd med oss som byrå. Vi bidrar i internasjonale konkurranser og lager ting de er stolte av. Nå når vi har økonomien på plass igjen så har vi den nødvendige tilliten i resten av systemet også, sier Dahl.
- Er du overrasket over at nettverkene trekker seg ut av Norge?
- Nei, ikke egentlig. De norske, internasjonalt eide reklamebyråene har en forsvinnende liten inntekt fra internasjonale kunder så da blir det det kreative bidraget eller det finansielle bidraget som gjør dem interessante for de internasjonale eierne. Har du ingen av delene er det heller ikke noe poeng for de internasjonale eierne å beholde sin tilstedeværelse i markedet så lenge de ikke har internasjonale kunder som krever det, sier han.
Falt på Byråprofil
Noen humper har det imidlertid vært nedover veien i 2014. Byrået fikk en skuffende 13. plass på Kampanjes «Byråprofil» og mistet både seniorer som Rune Roalsvig og Ørnulf Johnsen og Gullblyanten-vinnerne Helene og Helene og Egeland sluttet.
Les også: Kitchen-partnere bryter opp
Les også: Reklametalenter forlater Kitchen
- Hvordan ser 2015 ut?
- Det oftest stilte spørsmålet til meg i fjor var om Kitchen-laget er godt nok. Gjennom 2014 har vi gitt svaret. Så gir vi oss ikke med det, for verden går videre og vi vil ytterligere styrke både laget og kvaliteten gjennom nye grep i 2015. Vi har allerede ansatt innovasjonssjef og flere spennende nyansettelser er i emning. Hvordan vi kommer ut økonomisk i 2015 er litt tidlig å love, men det er lov å håpe at annonsørene får fornyet tillit til oss og velger oss enda litt oftere enn de har gjort de siste to årene. Da skal 2015 bli riktig så hyggelig, sier Dahl.
Kommentér