Tix synger Grandiosa-salget til «et nytt nivå» - Orkla-sjefen lover å skjerme reklamen i milliard-kutt

Antall solgte Grandiosa-enheter falt med en million. Men med Tix på laget fikk Orkla til en Delux-effekt som økte pizza-omsetningen med 150 millioner kroner.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Med kjente merkevarer som Grandiosa, Nidar, Sætre og Zalo i handlekurven til norske forbrukere, kunne merkevaregiganten Orkla se omsetningen i fjor stige til værs med flere milliarder kroner. Det kom frem på tirsdagens resultatpresentasjon i Orklas hovedkvarter på Drammensveien i Oslo. Men samtidig merker den nye konsernsjefen Nils K. Selte at Orklas kostnadsside angripes fra alle mulige hold med økte innkjøpspriser på energi, råvarer, emballasje og frakt noe som spiser opp både lønnsomheten og marginene til Orkla. For merkevaredivisjonen krympet overskuddet med 200 millioner kroner.

Selte er imidlertid trygg på at Orklas mange kjente merkevarer som Grandiosa og Toro står sterkt til tross for økte kostnader, mer konkurranse fra dagligvarekjedenes egne merkevarer og forbrukere som sliter med stadig dyrere regninger fra strømselskaper og banker.

- Vi ser at vi klarer å opprettholde markedsandelene selv om vi møter tøff konkurranse fra både internasjonale selskaper, fra lokal selskaper og ikke minst «private labels» (dagligvarekjedenes egne merkevarer, red. anm.). Vi står godt i en veldig vanskeklig situasjon, og klarer å forsvare posisjonene våre og det er et tegn på merkevarestyrke, sier Selte til Kampanje.

Ser en på Orklas tall for fjerdekvartal samlet sett så øket selskapet inntektene fra 14 milliarder kroner i fjerdekvartal i 2021 til over 16 milliarder kroner i tilsvarende kvartal i fjor. Men overskuddet før skatt falt fra 1,84 milliarder kroner til 1,7 milliarder.

Les også: Svakere resultater for Orkla-merkevarer

Milliardsalg av Grandiosa

Her er det særlig ett produkt som står seg i de krevende tidene Orkla nå befinner seg i og det er frossenpizzaen Stabburet begynte å jobbe med på slutten av 1970-tallet. 600 millioner solgte Grandiosa-pakker senere er den store Orkla-slageren fortsatt et av konsernsjefens sikreste kort i dagligvarekrigen. For omsetningen av Grandiosa i butikk økte med 150 millioner kroner i 2022 sammenlignet med 2021 og kommunikasjonsdirektør Håkon Mageli sier det skyldes lanseringen av den nye produktlinjen «Delux» som Orkla lanserte i fjor.

- Grandiosa er ett av de produktene som vi fortsatt er veldig stolte av, sier Håkon Mageli til Kampanje.

Totalt så ble det solgt Grandiosa i butikk for nesten 1,36 milliarder kroner i fjor, opp fra drøye 1,21 milliarder kroner.  Dermed klarte Orkla å kompensere for et fall i antall solgte enheter på rundt en million fra 26.4 millioner til 25,4 millioner frossenpizzaer. Av nesten 50 millioner frossenpizzaer solgt i Norge står Grandiosa for rundt halvparten av salget.

- Det ble ingen all time high, men ved å vri salget over til mer verdifulle produkter både for handelen, forbrukeren og med vår nye produktlinje Delux økte Grandiosa markedsandelen målt i verdi med 0,6 prosentpoeng til 42,5 prosent. Det ble en ny vår for Grandiosa, sier Mageli.

Den nye «Delux»-pizzaen ble lansert i fjor på disse tider i en stor kampanje som ble frontet av artisten Tix som i sin hvite pels kunne synge om hvordan man klarte å gjøre «ti av ti til elleve» og dermed ta Grandiosa til et nytt nivå.

- Kommer det noen nye Grandiosa-produkter i år?

- Det kan vi ikke si så mye om nå, men det er et av områdene vi satser mest på, sier Mageli.

Les også: Grandiosa velger Tix og vraker Tiktok i jakten på generasjon Z: - De skal elske oss

Glemt hvordan den Grandiosa-reklame med Tix var? Her kan du få et gjensyn.

- Vi må investere i merkevarene våre

Nils Selte, som tok over som ny konsernsjef i Orkla i april i fjor, har nå ledet merkevaregiganten Orkla i snart ett år. Selv om kostnadene stiger, marginene presses fra alle kanter, lover Selte å skjerme investeringene i markedsføring og merkevarebygging.

- Vi må fortsette investere i merkevarene våre og bak merkevarene våre og det er en kostnadsbærer som vi ikke kommer til å ta ned, sier han.

Det til tross for at Selte på tirsdag kunne fortelle at Orkla sliper sparekniven ytterligere og nå skal kutte kostnader for en milliard kroner i 2023.

- Det er andre kostnadsbærere som vi skal jobbe med.  Vi må hele tiden investere i våre merkevarer for å være relevante for konsumentene og sørge for at kundene velger våre produkter når de er i butikken. Dette kommer vi til å fortsette med også fremover, sier Selte til Kampanje.

- Betyr det mer penger brukt på markedsføring i 2023?

- Ja, det betyr det. Men så skal vi også bruke pengene smart. Ser vi på 2022 så økte vi investeringene våre i fjor på global basis også sier vi ikke eksakt hva vi gjør i Norge. Men det er ikke noe som tilsier at vi holder igjen i Norge versus hva vi gjør i andre markeder, sier Selte.

Målt i prosent økte markedsinvesteringene til Orkla i 2022, den såkalte «Advertising&Promotion» med seks prosent i fjor sammenlignet med 2022. I årsrapporten til Orkla for 2021 kommer det frem at selskapet brukte to milliarder kroner på reklame.

Les også: Dagligvarebransjen bruker milliarder på reklame: - Det er et våpenkappløp

Blandet bilde for Orkla-divisjoner

Ser en på Orklas merkevaredivisjon under ett så var den organiske veksten på sterke 9,5 prosent, men her bildet blandet og de ulike avdelingene leverer alt fra fire-fem prosent vekst til opp mot 18 prosent vekst. Svakest er utviklingen i «Care» og «Confectionary & Snacks» som har merkevarer som Zalo og Nidar i porteføljen, og spørsmålet er da hvorvidt merkevarelojaliteten til Orklas produkter rammes av de økte matvarepriser og stadig flere kunder som tvinges over på rimeligere produkter.

- Det er viktig å påpeke at det ikke er vi som setter prisene i butikken. Men vi jobber hele tiden med å produsere produkter som kundene vil ha innenfor merkevarene våre. Vi kommer til å jobbe med å lage produkter som kundene vil ha, det er premiss nummer en. Premiss nummer to er at vi prøver å gjøre det så billig som mulig. Vi ønsker ikke å øke prisene mer enn nødvendig og jobber hele tiden med kostnadsbasen vår, sier Orkla-sjefen.

- Kombinasjonen høy inflasjon og forbrukere som sliter med regningene sine, er det en utfordring for dette med merkevarelojalitet?

- Ja, det er en utfordring. For ser du volumet vårt globalt sett, så går vi ned tre prosent i fjerde kvartal og det er utfordrende, sier han.

I løpet av 2022 økte matvareprisene med hele 12 prosent og i forbindelse med prisvinduet i februar i år måtte Orkla igjen skru til på prisene.

- Jeg sier ikke hvor mye vi øker prisene, men dette er en utfordring for oss for, det er en utfordring for retail, for konsumenten og kall det gjerne en stor samfunnsutfordring, og da må vi også opptre ansvarlig i forhold til prising, sier han.

Tøff konkurranse fra dagligvaregigantene

Den siste utfordringen til Orkla og Selte er dagligvarekjedenes voldsomme satsing på egne merkevarer. Utfordringen fra dagligvarekjedenes egne varemerker, de såkalte EMV, som First Price, Eldorado, Jacobs, Solvinge, Kjeldsberg og X-tra, ble derfor tatt opp en rekke ganger på Orklas resultatpresentasjon fra bekymrede investorer og finansbransjen. Orkla-aksjen, som i dag har en markedsverdi på snaue 70 milliarder kroner, har det siste året falt med nesten 14 prosent.

Tidligere denne uken skrev Kampanje også om Rema 1000s nye satsing på egne merkevarer med produktlinjen R som går rett i strupen på en aktør som Orkla med et kundeløfte om «god kvalitet til lav pris». Orkla skriver i resultatrapporten «at konkurransen fra Private Label vil bli sterkere i tiden fremover.»

- Hvordan skal Orkla møte denne konkurransen?

- Vi må ha gode produkter, ha gode merkevarer som vi støtter og være gode på innovasjoner. Og til slutt må vi også prise oss riktig. Det er den eneste måten og møte den konkurransen på.

- Kommer det en Orkla-innovasjon som du gleder deg til i 2023?

- Ja selvfølgelig. Det kommer mye spennende, sier Selte.

Noen av innovasjonene slipper utover våren er en ny Deluxe-variant med grillkylling, en ny Safari-kjeks med mer sjokolade og flere nye potetgull-nyheter fra Kims.

Her kan du se alle tallene til Orkla for regnskapsåret 2022. Alle tall i MNOK. Orkla øker på topp og bunn

Orkla 2022 2021 Endring i %
Omsetning 58.391,0 50.441,0 + 16
Driftsresultat 7.411,0 6.145,0 + 20
Resultat før skatt 7.345,0 6.366,0 + 16

 

Tix synger Grandiosa-salget til «et nytt nivå» - Orkla-sjefen lover å skjerme reklamen i milliard-kutt