Tretten personer – seks kvinner og syv menn – har søkt på den nylig utlyste stillingen som Afrika-korrespondent hos NRK. 

Se hele søkerlisten nederst i saken. 

NRKs korrespondent-stillinger utlyses hvert tredje eller fjerde år og per i dag innehar Ida Titlestad Dahlback rollen. 

Denne gangen er blant annet de to NRK-journalistene Vegard Tjørhom (35) og Marius Lie (41) å finne på søkerlista. Det er også utgaveredaktør i Bergensavisen Camilla Fosse (41), senior kommunikasjonsrådgiver i Norad Nina Bull Jørgensen (52) og redaktør for Afrika.no (i permisjon) og kommunikasjonsansvarlig for Antirasistisk Senter Gro Carima Maarri Tirillsdottir Heinesen (36). 

Journalist Maren Sæbø (45), som tidligere blant annet har blitt kåret til Årets frilanser og har blitt hedret med Anette Thommessens hederspris, har også søkt på stillingen. Sæbø driver nettstedet Bundu.no, «for journalistikk og innsikt vi savner om det afrikanske kontinentet» og har tidligere vært redaktør i Verdensmagasinet X. Sæbø er tilknyttet Dagsavisen og Vårt Land som kommentator. 

Hun befinner seg nå i Juba, hovedstaden i Sør-Sudan.

- Jeg har søkt stillingen fordi jeg mener det er et stort potensiale i den. Dette er er den eneste norske korrespondentstillingen på et kontinent i rivende utvikling. En utvikling det nok har vært litt vanskelig å få øye på i Norge. Dekningen av kontinentet i norsk presse er sporadisk og ofte tilfeldig, og det gjør ikke publikum i stand til å se sammenhenger, også med vårt hjørne av verden, skriver Sæbø i en epost til Kampanje. 

Les også: Tone Sofie Aglen slutter i VG - slår Dagsnytt 18-duo i kamp om NRK-jobb

- Strekker seg tilbake til barndommen
- Hvilke erfaringer du tar med deg, som du kan få bruk for i rollen som Afrika-korrespondent? 

- Jeg har tjue års erfaring fra utenriksfeltet som journalist, min erfaring med Afrika strekker seg tilbake til barndommen. Jeg har bodd, reist, studert og jobbet i flere afrikanske land, og er godt kjent med både utfordringene ved å dekke kontinentet  og hvor givende det også kan være, skriver Sæbø og fortsetter:

- Afrika har jo alle de historiene vi kjenner fra andre steder, i tillegg skjer det stadig noe med historisk sus over. Jeg er akkurat nå i Sør-Sudan, et land vi som nordmenn har investert mye i, både politisk og i form av bistand og nødhjelp. Det er en fryktelig tragisk historie, men rent faglig er det jo så utrolig mye å skrive hjem om at man blir rent svimmel. Og i akkurat dette tilfellet handler det altså også om oss.

NRK har fått kritikk
Senest i forrige uke fikk NRK kraftig kritikk fra en av sine tidligere Afrika-korrespondenter, Tomm Kristiansen, for å vise liten interesse og liten kunnskap om det afrikanske kontinentet.

Kristiansen, som har lagt over 40 år som NRK-journalist bak seg, fortalte at den største utfordringen med å få stoff fra Afrika publisert hos NRK, var å overbevise «kunnskapsløse vaktsjefer om at man faktisk har en story».

- Afrika er ikke prioritert for noen. Jeg har jo levd som korrespondent og måtte da konkurrere med alle andre internasjonale konflikter. Så jeg brukte mye tid på å overbevise vaktsjefer. Jeg har aldri følt at noen utenriksredaktører i NRK, noensinne, har prioritert Afrika. Hvis man fikk det med i dekningen, var det mer som en plikt, heller enn som en utfordring eller en glede, sa Kristiansen til Kampanje.

NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen svarte at han ikke kjente seg igjen i Kristiansens beskrivelser. Han mente NRK «satser på å dekke Afrika». 

- Det er derfor vi har en fast korrespondent der og Tomm er selv et levende bevis på at NRK gjennom flere tiår har satset på journalistikk fra Afrika. Vi har nå utlyst Afrika-stillingen med flere spennende navn på søkerlisten, så det lover også godt for framtiden. Så kan vi selvsagt blir bedre. Det er et stort kontinent, sa han. 

Les mer: NRK-veteran kritiserer norske medier for tunnelsyn: - Våkne opp, journalister!

- Bør dekkes av flere medier
- Er det noe du tidligere har savnet i NRKs Afrika-dekning? Eller noe nytt du har lyst til å sette fokus på? 

- Jeg har savna at kontinentet dekkes som andre kontinent, som et sted fyllt av historie, politikk og økonomi, ikke bare sporadiske nødhjelpsmeldinger, skriver Maren Sæbø.

Hun mener «den oppstykka og fragmenterte framstillingen» man finner i norsk presse, ofte fratar afrikanere en rolle i sin egen historie. 

-  Vi får høre om dem som ofre for en krig, katastrofe eller krise, men sjelden som toppsjefer eller diplomater. De siste årene har det blant annet vært et skifte fra at fredsmeglere flys inn fra plasser som Norge, til at de hentes regionalt og kontinentalt, legger hun til.

Hun mener at både det politiske og økonomiske Afrika er i ferd med å bli bedre integrert, gjennom den Afrikanske union, og regionale sammenslutninger.

- Dette er store og historiske prosesser som vil endre både kontinentet, og dets forhold til oss. Det bør ikke bare dekkes av NRK men av flere norske medier, avslutter Sæbø. 

Se hele søkerlisten her: 

Navn Nåværende stilling
Jacob W. Lauritzen (25) Prosjektstilling i NAF
Maren Sæbø (45) Prosjektmedarbeider
Gro Carima Maarri Tirillsdottir Heinesen (36) Kommunikasjonsansvarlig
Marius Lie (41) Vaktsjef/Innholdsprodusent
Camilla Fosse (41) Utgaveredaktør
Anja W. Bergum (26) Trainee
Vegard Tjørhom (35) Journalist
Arne Sørenes (51) Journalist/fotograf/vaktsjef
Kandidaten har trukket seg  
Nina Bull Jørgensen (52) Senior kommunikasjonsrådgiver
Sten Rino Bonsaksen (60) Arbeidende styreleder
Anthony Kiganda (34)  
Ingrid Rostad (33) Fagrådgiver