Det skorter ikke på ambisjonene til norske selskaper og både DNB, Get og nå Storebrand har satt seg store ambisjoner om å bygge både den beste og «råeste» kommunikasjonsavdelingen her til lands.

Les også: Get skal bygge landets «beste markeds- og PR-avdeling» - Forberg får jobben

Sist ut i rekken av selskaper som skal ruste opp på kommunikasjonssiden er altså Storebrand som nå henter inn Vibeke Hansen (38) fra Microsoft for å nå de nye og høye målene.

- Målet er å bygge Norges råeste kommunikasjonsavdeling og Vibeke Hansen skilte seg ut gjennom hele prosessen. Hun har oppnådd meget sterke resultater i Microsoft på kort tid og har relevant erfaring fra andre sterke merkevarer, sier konserndirektør Karin Greve-Isdahl, som i tillegg til kommunikasjon har ansvar for bærekraft, investorkontakt og næringspolitikk i Storebrand. 

- Det er flere store selskaper som skal bygge opp «de beste» kommunikasjonsavdelinger for tiden, hva skyldes dette?

- Jeg vet ikke om dette er en ny trend, men selskaper og ledere med høye ambisjoner har vel alltid et ønske om å bygge de beste teamene og levere sterke resultater. Det som er nytt, er muligheter for «alle» til å være redaktør eller utgiver i egne kanaler og sosiale medier. Medieforståelse og skriveferdigheter trengs fortsatt, men vi er mer opptatt enn tidligere av kreative kommunikasjonskonsepter, kampanjeerfaring og evne til å framstille budskap visuelt, sier Greve-Isdahl.

Ertet DNBs kommunikasjonsdirektør
Hun sier hun allerede i september i forbindelse med en rekrutteringsvideo brukte ordet «råeste»

- Senere på høsten så jeg at Vipps også brukte det begrepet, så da ertet jeg Thomas Midteide i DNB med at han kopierte meg, men råeste var noe jeg kom på for at jeg ville signalisere en ambisjon, og jeg ville tiltrekke meg en som ble trigget av å skulle være ambisiøs og litt rå, sier hun.

Hun sier hun med «rå kommunikasjon» tenker at kommunikasjonen både skal være «nyskapende, relevant, engasjerende, visuell – og digital».

- Storebrands kommunikasjon skal til syvende og sist gi målbare, forretningsresultater i form av posisjonering, preferanse blant målgrupper, salg og kundelojalitet. Det er ikke enkelt i dagens støyende mediebilde, så skal vi klare det må vi være rå. 

- Må være rå over hele linja
Den nye kommunikasjonsdirektøren Vibeke Hansen kommer altså fra Microsoft og har også erfaring fra Coca-Cola og Burson-Marsteller.

- Er du selv et råskinn, Vibeke Hansen? 

- For meg handler «rå» om at alt man gjør skal bidra til målbare, forretningsmessige resultater, og i dagens medielandskap og offentlighet er det ikke nok å være «god» eller «ledende» innenfor én disiplin. Du må være rå – over hele linja, sier hun.

Hansen sier hun etter mange år i internasjonale selskaper ser fram til å lede kommunikasjonsarbeidet i et norsk, børsnotert selskap. Hun understreker at Storebrands satsing på blant annet bærekraft var utslagsgivende for å takke ja til jobben.

- Du slutter i Microsoft, var det et vanskelig valg?

- Alle valg som handler om å gi slipp på noe bra skal gjøre litt vondt. Jeg har hatt en utrolig spennende jobb i Microsoft, og tar med meg mye bra videre. Jeg trengte ikke noe særling betenkningstid for å takke ja til Storebrand, for det er en veldig meningsfull jobb.

- Microsoft og Coca-Cola, hvordan blir det å gå til et norsk selskap?

- Den største forskjellen ligger nok i at Storebrand er et norsk, børsnotert selskap, og at strategiene utvikles lokalt. Det er en større frihet og et annet ansvar å sette retningen og være tett på konsernledelsen.  Så er det annerledes å operere i hjemmemarkedet enn å være ansvarlig for implementeringen av en global strategi lokalt. Personlig gleder jeg meg til å operere i én tidssone, sier hun.

Skal bygge ny kommunikasjonsavdeling
Første oppgave blir å rekruttere nye medarbeidere og bygge opp et nytt team med medarbeidere innen blant annet PR, digital og visuell kommunikasjon og ifølge Storebrands Karin Greve-Isdahl ligger det også en forventning om å gjøre Storebrand mer synlig.

- Vibeke Hansen får i oppgave å sikre Storebrand mer synlighet, hva legger dere av ressurser i dette? 

- Vibeke skal bygge opp en ny avdeling som får navnet Puls, hvor vi samler kompetanse på intern og ekstern kommunikasjon. Historiefortelling og visuell framstilling blir viktig, i tillegg til mer tradisjonell PR arbeid.  Hvor mange avdelingen vil bestå av, har vi ikke tatt stilling til. 

Tidligere var det Elin Myrmel-Johansen som hadde jobben som kommunikasjonsdirektør i Norge, men ifølge konserntoppen gjørs det nå en ny organisering av stillingen, opprettet i kjølvannet av at Storebrand i fjor valgte å utnevne en egen konserndirektør med ansvar for kommunikasjon i Norge og Sverige, investor relations og bærekraft.