I 2014 vant Neue Design Studio det prestisjetunge oppdraget med å designe Norges nye pass. Seieren sikret designbyrået enorm oppmerksomhet verden over, og The Guardian stilte seg spørsmålet om vi hadde med en ny designklassiker å gjøre. 

Men det skulle ta lang tid før noen nordmenn fikk det nye designet i hendene sine, faktisk nesten seks år. Først nå er passene i bruk.

Senior designer i Neue, Benjamin Stenmarck, forteller at foruten å øke sikkerheten rundt norske pass, ID-kort og reisedokumenter, skulle passet ha en sterk tilknytning til det norske folk. 

- For å oppnå dette var det viktig å se på vårt historiske fundament og hva i den norske kulturen som skaper tilhørighet. Fellesnevneren fant vi i naturen. Den er, og har alltid vært, en del av vår historie, sier Stenmarck.

Passidene prydes med norske landskap og nordlys som kommer frem i UV-lys.

- Landskapet rundt oss gir en følelse av stolthet og noe kjært, og fyller en symbolsk funksjon for hele nasjonen. Bilder av natur og landskap kan lett bli klisjeer, men er likevel dypt forankret i norsk kultur og er derfor noe de fleste kan identifisere seg med, fortsetter Stenmarck.

Neue Pass 2.jpg

UV-nordlys: Slik ser noen av passidene ut når de utsettes for UV-lys og nordlyset kommer frem. Foto: Catharina Caprino/Hest Agentur