Etter ti år i Scandinavian Design Group (SDG), og fem år som leder, valgte Jannicke Øiaas for et snaut år siden å gi seg. Nå har hun fått med seg tidligere kollega Caroline von Hoyningen-Huun og står klar til å lansere et helt nytt designbyrå de har kalt Volum2.

- Vi skal hjelpe selskaper og organisasjoner å ta sine merkevarer opp til riktig nivå, både i temperatur, volum og kraft. I vår tid handler det også om å hjelpe merkevarer å finne sin rolle knyttet til de store oppgavene verden står overfor, og levere i henhold til teknologiske muligheter, megatrender og FNs bærekraftmål, sier Jannicke Øiaas.

De forteller at de lar seg inspirere av stikkord som smidighet, fleksibilitet og delingsøkonomi. Tanken er at Volum2 skal skalere prosjektteam i tråd med kundenes behov.

- Tidligere, som ansatte i større byråer, lette vi gjerne etter oppgaver som skulle fylle laget av designere rundt oss. Nå sitter vi med oppgaver der vi fullt ut kan fokusere på å finne løsninger som er relevante for våre kunders problemstillinger, helt uavhengig av ledige ressurser blant egne ansatte. Det er tilfredsstillende, sier Caroline von Hoyningen-Huun.

Ville bort fra hierarkiet
- Hvor lenge har du gått med denne gründerdrømmen?

- Drømmen har mer eller mindre kommet de siste årene. Når man holder på som verst som leder av et selskap som man driver og snur, tenker man på ett eller annet tidspunkt at man har lyst til å gjøre dette for seg selv, og ikke for andre. Det handler om å finne riktig timing og et klokt hode som man har lyst til å gjøre det sammen med, sier Øiaas.

Det kloke hodet var rett foran nesen på henne hele tiden. Øiaas og von Hoyningen-Huun har allerede jobbet sammen i fem år som henholdsvis administrerende direktør og seniorrådgiver i SDG.

- Var dette planen da du sluttet i SDG?

- Tanken lå der, men akkurat hva det skulle bli til, har mer eller mindre formet seg gjennom sommeren og høsten. Jeg har brukt litt tid etter SDG på å være tydelig på hva jeg ikke hadde lyst til å gjøre.

- Og hva er det?

- Det er en del av de tingene jeg går fra, som hierarkiene, systemene rundt, rapporteringsrutinene og alle de store corporate-dimensjonene som man lever med i et sånt regime.

- Trist med McCann
Øiaas sluttet i SDG et halvt år etter at I&F McCann Grupa i Beograd kjøpte opp McCann Oslo og SDG. 

Som Kampanje tidligere har omtalt, har det stormet i McCann Oslo både før og etter årsskiftet, og nå har både byråleder Linda Nordheim, resten av ledergruppa og de kreative lederne i byrået, sagt opp. 

Les mer: Ledergruppen i McCann pulveriseres - nå forsvinner de to siste

- Ante du uro allerede da du sluttet i februar i fjor?

- Nei, ikke om dette. Det skal ikke jeg kommentere.

- Men hva tenker du om det som skjer i McCann?

- På mange måter synes jeg det er litt trist. Jeg er en gammel SDG-er og kjenner veldig godt til McCann. Det er veldig mange varme, gode og deilige mennesker og fine kollegaer som nå er på vei ut derfra. Jeg ønsker dem bare lykke til, både de som skal ut og de som blir igjen. Jeg heier veldig på SDG, og vet at det har vært full fart der siden jeg dro, selv om det ikke er så mange igjen som jeg hadde på mitt lag.

- Kunder fra dag én
Hun vil ikke gå så langt som å kalle Volum2 en konkurrent til SDG.

- Men det er alltid deilig for kunder å vite at det finnes alternativer, og at de ikke må kjøpe en hel rigg. Vi skal være små, lette og smidige, og bare tenke på hvordan vi skal løse oppgaver og skape gode resultater for kundene våre.

Øiaas ser for seg at de skal være en strategisk partner i merkevaretuvikling og designprosessen, og gi kunden en god oversikt over hvem som er gode på hva i bransjen.

- Vi skal være den som leder de store prosessene, forteller hva som er riktig å gjøre og holder prosessen trygt på sporet, sier hun.

- Har dere allerede noen kunder?

- Vi har vært så heldige å ha kunder fra dag én. Vi merker at det er etterspørsel etter små og lettbeinte systemer som beveger seg inn i delingsøkonomiene som er etablert på mange andre fagområder. Innovasjon Norge har sluttet med designrådgivning ute i markedet, så det er mange små og store bedrifter som trenger hjelp til å realisere potensialet i merkevarene de har.