Ikke alle mediehus har ubegrensede ressurser til data-analyse. 

Med en månedlig brukerbase på rundt 1,2 millioner og omtrent 8 millioner sidevisninger, ville Winnipeg Free Press – den eldste avisen i det vestlige Canada – knapt vært på topp 10-listen over norske nettaviser. Deres erfaringer er med andre ord svært relevante også i vårt hjemlige medielandskap.

– Vi dekker vårt område bedre enn alle våre konkurrenter, men det er ikke i seg selv nok til å få publikum til å betale. Vi er en liten, uavhengig organisasjon uten rike eiere i ryggen, og må gjøre alt selv. Derfor overlater vi til aktører som Piano til å være data-tenkerne våre, og hjelpe oss til å oppnå noen av målene vi har satt oss, sier Christian Panson, teknologi- og digitalsjef i Winnipeg Free Press.

Derfor medgir han uten blygsel at de enkelt og greit har «tyvlånt» datastrategiene fra bransjens giganter, som blant annet New York Times og Wall Street Journal.

– Vi tenker at de vet hva de driver med, sier Panson.

Mer enn bare abonnement

Siden de nevnte bransjefyrtårnene bruker programvareløsninger fra Piano, er det lett for Norden-sjef Nils Riise i Piano å støtte ham i det.

– Én av strategiene WFP har stjålet, er at de har laget to nyhetsstrømmer på løsningen sin. Den ene er kuratert av redaktørene, mens den andre er helt personalisert. Der har de også innført en de-duplisering som gjør at leserne alltid «dyttes» i retning av nye artikler, sier han.

WFP har brukt dette til å øke antall abonnenter, men Riise forteller at i Norge kan det ligge en vel så stor oppside i å bruke teknologien til å øke antallet sidevisninger. Det gir uregistrerte brukere en følelse av at denne publikasjonen kan være verdt å abonnere på, og abonnenter en følelse av at abonnementet på publikasjonen gir verdi. Og begge deler gir annonseavdelingen flere klikk å selge.

– Abonnementer og betalingsmur har vært fokus for norske mediehus i flere år, men for de fleste publikasjoner finnes det jo et tak for hvor mange abonnenter man kan få. Derfor er det viktig å også jobbe for å få de som er inne på siden til å lese flere artikler – uavhengig av om de er abonnenter eller ei, sier han.

Kunstig intelligens gjør susen

Riise forteller at Pianos måte å bruke kunstig intelligens gjør løsningen svært effektiv, og mye mer effektiv enn redaksjonell gruppering og utvelgelse av artikler – såkalt kuratering. Han forklarer:

– På sportssidene til en avis vil du normalt kunne se golf, fotball, langrenn og kanskje sjakk om hverandre. Men selv om jeg liker fotball, er det ikke sikkert at jeg synes all sport er like interessant, sier han.

Noen aviser har pålagt sine journalister å merke alle artikler med «tagger» sånn at det skal bli lettere for leserne å finne frem. En langt mer treffsikker måte å gjøre dette på, er å bruke kunstig intelligens.

– Det skjer gjennom at vi setter en algoritme som forstår vanlig, skriftlig språk til å lese gjennom artikkelen for å sette seg inn i hva den handler om. Dette kobles så med en analyse av hvilket innhold den aktuelle brukeren tidligere har lest, og så benyttes dette til å beregne hva av nettavisens øvrige innhold som kan være relevant for denne leseren. Dette gir svært mye bedre treffsikkerhet, forteller han.

– I snitt, på tvers av Pianos kundemasse, ser vi en 99,7 prosent høyere klikkrate for artikler som  er selektert på denne måten ved hjelp av kunstig intelligens. Og det er viktig å presisere at dette ikke bare gjelder abonnenter som man har identifikasjon og informasjon på – teknologien oppnår dette selv for brukere som ennå ikke er abonnenter, understreker Riise.

Norske medier tester teknologien

Flere mediehus i Norge bruker Pianos løsninger allerede, eller er for tiden i forskjellige stadier av å prøve den ut:

– Vi bruker Pianos teknologi til å bestemme hvilket innhold som skal presenteres for ulike brukere. Det gjør at vi kan være mer målrettede og treffsikre på hva vi foreslår at brukerne bør lese, og det gir oss anledningen til å bygge enda tettere relasjoner til dem, sier Mike Forsman. Han er Chief Revenue Officer i Mentor Medier, som benytter teknologien på publikasjoner som blant annet Vårt Land og Dagsavisen i Norge og Dagen i Sverige.

– Vi har flere regionale aviser som dekker litt overlappende områder. Teknologien fra Piano gjør det mulig å automatisere prosessen med å velge ut og vise det innholdet som vil treffe brukerne best, uten å belaste redaksjonelle ressurser med dette arbeidet. Resultatet er en sterkere og mer relevant opplevelse for leserne, sier Øyvind Klausen, direktør for forretningsutvikling i Polaris Media Sør, som blant annet omfatter avisen som Agderposten og Varden.

Riise finner det veldig interessant hvordan norske medier både eksperimenterer med fremgangsmåter fra utenlandske medier og viser vei gjennom å eksperimentere med nye varianter.

– Både mediene og brukerne i Norge er jo svært teknologisk oppegående sammenlignet med mange andre land. Brekkstang-effekten av å bruke verktøy med kunstig intelligens til å øke klikkraten og samtidig gi høyere verdi, blir derfor desto høyere her. Vår teknologi gir mediehus en glimrende anledning til å lære av hverandre – nettopp som Winnipeg Free Press har gjort gjennom å la seg inspirere av funksjonalitet fra verdensledende publikasjoner og Piano-kunder som Wall Street Journal, slår Riise fast.

Les gjerne Pianos case study på Winnipeg Free Press for detaljene i hvordan de har gått frem for å få mest mulig ut av teknologien og erfaringer fra andre av Pianos kunder.