IRM, som lager den mest omfattende reklameprognosen i Norge, legger fram ferske tall for 2014 og drypper litt fra de kommende 2015-prognosene i dag. Reklameinvesteringene på mediemarkedet vil falle med rundt to prosent til 19,4 milliarder kroner i 2014, ifølge en ny og revidert prognose fra IRM. Forventningene til 2015 skrus også ned, men ligger tross alt på en ørliten pluss.  Omsetningen totalt forventes å nå omtrent samme nivå som i år.

Derfor faller reklamemarkedet
Reklameinvesteringene falt med 2,5 prosent i første halvår sammelignet med tilsvarende periode i fjor. Hovedårsaken er den digitale transformasjonen der stadig mer av reklamekronene flyttes fra papirmedier til digitale medier. Samtlige mediekanaler innen trykte medier, med unntak av direktereklame, har stor tilbakegang, ifølge IRM.  En svakere konjunktur i norsk økonomi, på grunn av lavere investeringer i oljeindustrien, regnes å ha mindre innvirkning på reklamemarkedet.

- Konjunkturmålere gir et bilde av en svakere økonomi, men det er langt fra lavkonjunktur. Derfor venter vi ikke noen sterk negativ konjunktureffekt på reklameinvesteringene i mediene, sier Thor i en pressemelding.

Papirfallet flater noe ut
Internasjonale trender viser at nedgangen kan flate ut noe for trykte medier og IRM spår at dette også vil skje i Norge. I år faller avisannonseringen med 15 prosent, ifølge IRM, mens de venter en nedgang på 13 prosent neste år. Også i Storbritannia og USA har det kraftige annonsefallet bremset de siste to årene.

IRM varsler, ikke uventet, at reklameveksten fortsetter på digitale plattformer, særlig på mobil og web-tv.  Til sammen gir mindre papirfall og fortsatt digitalvekst en liten økning for det totale reklamemarkedet neste år, ifølge IRM-prognosen. Men 2015-prognosen er mindre optimistisk nå enn tidligere.

- Det er fremdeles negative signaler fra aktørene i mediemarkedet, men vi tror at de internasjonale trendene kan gi et visst håp om at reklameinvesteringene kan øke igjen i løpet av det neste året, sier Thor.

Nærmere jul kommer IRM med en større prognose for 2014.