I dag la finansminister Siv Jensen (Frp) frem Høyre-Frp-regjeringens første statsbudsjett etter at de tok over makten forrige høst. Blant sakene det har knyttet seg stor spenning til er spørsmålet om mediemoms. Papiraviser har frem til nå hatt momsfritak, mens digitale utgivelser har vært nødt til å betale 25 prosent moms – noe som så langt ikke har vært noe stort problem for de fleste medier, siden de digitale inntektene foreløpig ikke har vært så store. Det har imidlertid lenge vært jobbet for en likebehandling av digital- og papirmedier. Mens flere medieaktører og politikere har tatt til orde for nullmoms, har kulturministeren vært klar på at hun ønsker plattformnøytral lavmoms på åtte prosent, og i dag ble det klart at det er nettopp dette som blir løsningen regjeringen foreslår i statsbudsjettet.

- Regjeringen har startet en prosess med sikte på å notifisere en felles, lav merverdiavgiftssats på 8 prosent for papiraviser og elektroniske aviser til EFTAs overvåkingsorgan (ESA). Regjeringen vil bidra til innovasjon og utvikling for mediebransjen. For regjeringen er det viktig at bransjen selv velger hvilken distribusjonskanal avisene skal formidle sitt innhold gjennom. Virkemidlene må være nøytrale. En felles, lav sats vil fjerne hindringene for innovasjon som ligger i dagens avgiftsmessige skille mellom papir- og e-aviser, uttaler kulturminister Thorhild Widvey i en pressemelding i forbindelse med statsbudsjettet.

Høyre og Frp må nå hente støtte for denne løsningen hos støttepartiene KrF og Venstre. Ordningen må også godkjennes av EFTAs overvåkingsorgan ESA før den kan tre i kraft, understreker Widvey i meldingen:

«En felles, lav merverdiavgiftssats for papir- og e-aviser vil måtte godkjennes av ESA før den trer i kraft. Regjeringen vil i denne sammenhengen blant annet vurdere nærmere hvordan e-aviser skal defineres og hvordan overgangsordningen for papiravisene skal utformes. En felles lav momssats på papir- og e-aviser kan tidligst bli foreslått i revidert nasjonalbudsjett for 2015 og tre i kraft fra 1. juli 2015», heter det i meldingen som ledsager budsjettet.

I Kulturdepartementets budsjettproposisjon understrekes det imidlertid at det ikke er realistisk at den nye ordningen trer i kraft før fra 1. januar 2016:

«Sakens kompleksitet, i tillegg til at nye regler må notifiseres og godkjennes av ESA og må på offentlig høring, tilsier at et mer realistisk innføringstidspunkt er 1. januar 2016», heter det her.

Overgangsordning på fem år
Hvis den foreslåtte lavmomsen får støtte fra KrF og Venstre, må papiravisene belage seg på å gå fra momsfritak til å betale åtte prosent moms på sine utgivelser.

- Jeg synes jo det er sørgelig dersom de forlater prinsippet som har vart i mange tiår om at det skal være nullmoms på det trykte ord, sa Bjørgulv Braanen til Kampanje i går.

Han er redaktør for Klassekampen, hvis tyngste satsing fortsatt er på avisens papirutgave.

Les også: Tror ikke på medieforlik

Regjeringen kommer imidlertid papiravisene noe i møte, og foreslår som kulturministeren tidligere har åpnet for, en overgangsordning på fem år for papiravisene. Det er ikke nærmere utdypet hva denne overgangsordningen konkret skal bestå i, men den vil trolig innebære momsfritak for papiravisene disse fem årene. Det betyr at digitale abonnementsprodukter vil kunne bli rimeligere fra og med 2016, mens mediene må begynne å betale moms på sine papirutgivelser tidligst fra 2021.

Vraket håpet om nullmoms
Våren har vært utfordrende for norske mediehus, med sviktende annonseinntekter som har tvunget dem til å gjennomføre omfattende kutt. Situasjonen fikk i sommer flere partier til å ta til orde for nullmoms for både papir- og digitalutgivelser. Arbeiderpartiet gikk inn for momsfritak, og finansminister Siv Jensen åpnet også for dette, dermed lå det an til å kunne bli flertall på Stortinget for en slik ordning.

Les også: Siv Jensen åpner for nullmoms

Kulturminister Thorhild Widvey punkterte imidlertid de fleste forhåpninger om dette da hun sa kontant nei til nullmoms i august.

- Det har aldri vært snakk om at regjeringen vil innføre nullmoms for digitale medier. Skal vi ha en plattformnøytral ordning, noe vi har nedfelt i vår regjeringsplattform, så blir det åtte-åtte, altså lik for moms for papiraviser og digitale medier. Regjeringen har aldri lovet nullmoms, sa Widvey da til Kampanje.

Les også: Sier blankt nei til nullmoms