Det som startet som et eksperiment med et knippe programmer for NRK P2 kan utvikle seg til en større satsing på eksterne radioproduksjoner. Det bekrefter NRK Radio-sjef Marius Lillelien overfor Kampanje.
- Vi skal kartlegge miljøet og hva som skal til for å få et større miljø av produsenter og se på hvilke produksjoner som kan være strategisk riktig å etterspørre. Det vil fortsatt være en relativt begrenset del av radiotilbudet vårt også fremover, men det kan være et interessant tilskudd.
Mens NRK er pålagt å kjøpe en viss andel eksterne produksjoner til sine tv-kanaler, 40 prosent i 2013, har rikskringkasteren i stor grad stått for produksjonen av radioprogrammene sev. Lillelien har unntaksvis kjøpt inn eksterne produksjoner til P2 de siste årene, som «Middagshøyden» med Kristopher Schau og Kyrre Holm Johannessen og «Livet» med Trond Viggo Torgersen og Siri Kristiansen, i tillegg til enkeltstående P3-dokumentarer.
- Det har vært et veldig begrenset omfang, det skal sies, og stort sett på P2. Det har ikke vært snakk om faste programmer på sendeskjemaet, sier Lillelien til Kampanje.
Vil ha flere stemmer
Det er mangfold som er motivasjonen, ifølge radiosjefen.
- Det handler om muligheten til å slippe til flere stemmer og flere ideer og flere ståsteder på radio.
- Har dere vært fornøyd så langt?
- Vi har evaluert de tingene vi har fått som gode produksjoner. Så er det litt nybrottsarbeid, og det er noen tekniske ting å finne ut av, men innholdsmessig er vi godt fornøyd.
- Ikke motivert av økonomi
Det er produksjonsselskapet Både Og som har stått bak de eksterne P2-produksjonene, mens P3-dokumentarene har kommet fra forskjellige enkeltmannsforetak.
- Hvor stort miljø er det for det for ekstern radioproduksjon i Norge?
- Foreløpig er det ganske lite. Det vi ønsker å undersøke nå er om det er en mulighet for at vi kan være med på å legge til rette for at det kan bli et større miljø, og gjerne også utenfor Oslo. Vi er generelt opptatt av det. Det er en styrke for oss at vi viser at Norge består av mer enn Oslo.
- Er det et økonomisk perspektiv her også?
- Vi har ingen forventning om at dette skal være billigere for oss en å produsere selv. Det er ikke det som er motivasjonen, og når det gjelder radio er det mye som skal til for at det blir billigere. Motivasjonen er å slippe til flere stemmer, flere ideer og fra forskjellige ståsteder.
Kartlegger markedet: Det kan bli flere eksterne radioproduksjoner på NRKs kanaler, dersom prosjektet til NRKs radiosjef, Marius Lillelien, fører frem.
Kan bli nedbemanning
- Men kan dette også få følger for bemanningen i NRK?
- I prinsippet kan det det, men det har ikke vært en veldig aktuell problemstilling så langt når vi har gjort det i et såpass begrenset omfang. Men det er ikke tvil om at dersom vi får mer leveranse utenfra, så må vi ta ned noen interne kostnader. Så enkelt er det jo.
- Når forventer dere å komme til en konklusjon?
- Jeg regner med at vi vet mye mer om dette før jul, sånn at vi kan ta med oss dette når vi kommer inn i neste år. Hvis vi ender med å øke antallet produksjoner er målet at vi eventuelt skal kunne ha flere ting på lufta fra 2016, men det kan komme nye ting før den tid også.
- Mange gode ideer utenfor NRK
Daglig leder i produksjonsselskapet Både Og, Ola-Per Ekblom, mener signalene fra radiosjefen er gode nyheter.
- Det finnes mange gode ideer og mye kreativitet også utenfor veggene til NRK. Ser man på tv har det blitt en tradisjon å handle inn eksterne produksjoner fordi man ønsker bredde. Sånn sett synes jeg det er lurt. Men vi er også ydmyke for at NRK kan sin egen flate meget godt. Vi ønsker sånn sett å være mer en samarbeidspartner enn en ren leverandør, sier han.
- Tror du det kan vokse frem et miljø for ekstern radioproduksjon?
- Ja, det tror jeg. Det bor mye god journalistikk der ute, både blant eks-NRK-ansatte, men også blant andre som i utgangspunktet jobber mot avis, men som har et ønske om å lydfeste arbeidet sitt. Det er litt på siden, men vi ser at det er et økende marked for podcast.
Kommentér