Tirsdag gikk Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og partiets mediepolitiske talsmann Arild Grande ut i Dagens Næringsliv (DN) og markerte at partiet går inn for nullmoms på digitale og analoge medier. Papirmedier har i dag momsfritak, mens digitale medier har nullmoms, og det har lenge vært diskutert om det skal innføres en felles lavmoms. Åtte prosent er en sats som ofte har blitt nevnt. Med medienes kritiske bortfall av annonseinntekter i årets første halvår, omfattende kutt i mange mediebedrifter og opp til 1000 journaliststillinger som kan forsvinne, har imidlertid mange av de politiske partiene nå sett behovet for fullstendig momsfritak for både digitale og analoge medier. Klassekampen skrev i mai at flertallet på Stortinget vurderer momsfritak, og som Kampanje skrev i juni, åpnet finansminister Siv Jensen (Frp) i Stortingets spørretime opp for «en bedre løsning som kan stå seg i en ny situasjon», og dialog med KrF og Venstre om dette.

I dag varslet Arbeiderpartiet at de går inn for nullmoms på både analoge og digitale medier. Til gjengjeld krever partiet at medieeierne viser moderasjon i lønns- og utbyttepolitikken.

- Vi mener dagens ordning med null prosent moms på papir og 25 prosent digitalt ikke er bærekraftig. Det å møtes på midtveien, med en lik lav sats, innebærer en økning av papirmomsen. Vi anser det ikke som en farbar vei å legge moms på det skrevne ord nå. Med en klar avgrensning og presisering vil Ap derfor åpne for null moms både på papir og nett, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til DN.

- Det eneste riktige med nullmoms
Da den rødgrønne regjeringen hadde makten, utfordret stadig Høyres daværende, mediepolitiske talsmann kulturminister Hadia Tajik (Ap) når det gjaldt en felles lavmoms for analoge og digitale medier. Høyre mente dette ville være mer fremtidsrettet, men Ap avviste lavmoms og begrunnet det med at det ville være teknisk vanskelig å innføre og at EFTAs overvåkingsorgan ESA neppe ville godkjenne det. I mai røpte imidlertid Arild Grande at Ap var på glid, og sa at det for dem «sitter langt inne å innføre moms på det frie ord». Ib Thomsen, mediepolitisk talsmann i regjeringspartiet Fremskrittspartiet, påpeker Aps helomvending i saken når han blir bedt om å kommentere dagens utspill fra Støre og Grande.

- Dette mente de ikke for ett år siden. Jeg vet ikke om de har sett lyset, sier Thomsen til Kampanje.

Thomsen mener tiden er inne for å innføre nullmoms på medier.

- At vi må gjøre noe med det, er helt klart. Mediebedriftenes landsforening har tidligere sagt åtte prosent (felles lavmoms, journ.anm.), men nå har de også endret seg, etter at vi fikk en ny regjering. Jeg synes det er det eneste riktige med nullmoms, og i verste fall lik moms. Hvis du flytter lesere fra papir til digitale pdf-filer, blir det et nullsumspill for staten, sier Thomsen.

- Vil ikke begrense utbyttene
Spørsmålet om mediemoms skal diskuteres på regjeringens budsjettkonferanse i slutten av måneden. Thomsen svarer bekreftende på at han regner med at Frp nå kommer til å gå inn for nullmoms på medier.

- Vi har gått inn for det før. Det har vært ganske tydelig hele veien, sier Thomsen.

- Tenker du da på det Siv Jensen sa i Stortingets spørretime i vår?

- Ja, ikke minst. Når finansministeren sier det, må vi ta det til oss, sier Thomsen.

Thomsen er stortingsrepresentant for Frp, ikke medlem av regjeringen, og sier han ikke kan garantere nullmoms på medier.

- Det kan jeg ikke, men at det jobbes med, garanterer jeg. Og at det haster, er det ikke tvil om. Det er viktig at det kommer ganske raskt, sier Thomsen.

- Hva kan stå i veien?

- At noen byråkrater begynner å regne på tapte inntekter for framtiden, sier Thomsen.

Støres krav om begrensninger i utbytte for medieeierne, har han imidlertid mindre til overs for.

- Jeg har ikke så veldig sans for at vi skal gå inn og detaljstyre bedriftene. Da får man heller vurdere behovet for støtte til mediene. Har de virkelig behov for støtte, hvis de tjener så mye at de kan ta ut store utbytter? Jeg vil ikke at man skal gå inn og begrense utbyttene, det er ikke vanlig innen næringslivet, sier Thomsen.