VG er blant aktørene som benytter sjansen til å gi kulturministeren et ettertrykkelig innspill om ny NRK-plakat, som er et av Stortingets og regjeringens viktigste styringsverktøy overfor NRK.

- Jeg tror at en god del av argumentasjonen får resonans i det politiske miljøet, så får vi se hvordan det utvikler seg i praktisk politikk, sier administrerende direktør og ansvarlig redaktør Torry Pedersen i VG til Kampanje.

Les også: Hegnar hardt ut mot Schibsteds strategi

Les også: Dragkamp om NRK-milliarder

Mener gratistilbud truer de kommersielle
VG har en tindrende klar oppfatning om at NRK med sine fem milliarder i årlige lisensinntekter og sin måte å drive og utvikle medievirksomheten på, skaper problemer for de kommersielle medieaktørene.

- VG har ikke noe ønske om at landets politikere - eller for den del den konkurrerende mediebransjen, skal detaljstyre NRKs virksomhet. Det er en utfordring NRK bør adressere selv. Men NRK kan ikke med sine lisensmilliarder i lomma bruke alle de muligheter NRK-plakaten gir dem, helt uten noen begrensende rammevilkår, til å lansere gratistilbud over hele landet - i konkurranse med kommersielle, regionale og nasjonale aktører. Da bidrar til å true mediemangfoldet i stedet for å berike det, skriver Pedersen i VGs høringsuttalelse til Kulturdepartementet.

Les også: Hard skyts på NRK-høring

- Dramatisk konkurransevridning
VG-sjefen påpeker at NRK-økonomien styrket seg i en periode der VGs samlede inntekter krympet.

- I perioden fra 2007 til 2012 økte NRKs inntekter med 31 prosent, mens VGs inntekter ble redusert med to prosent. De siste årene har vi i Norge fått 10 prosent flere journalister i NRK, og ni prosent færre i avisene. Over tid har det altså funnet sted en dramatisk konkurransevridning, sier Pedersen.

Overfor Kampanje legger han til:

- NRK har over en lengre periode vært uberørt av de krevende endringene i mediebransjen. De kommersielle mediehusene har måttet effektivisere og redusere sine journalistiske ressurser. Min bekymring er at det på sikt kan bidra til at det ikke blir så mye igjen av mediemangfoldet NRK egentlig skal bidra til

- Må velge borte
Han fastslår at VG er tilhenger av en statlig, lisensfiansiert allmennkringkaster. Men Pedersen vil at det settes opp noen gjerdestolper for statskanalen.

-  Det kan neppe være noen tvil om at et NRK som benytter seg av absolutt alle de muligheter en solid lisensfinansiering gir dem, vil skape betydelige utfordringer for de private mediehusene som i dag forsøker å bygge nye og robuste finansieringsmodeller, skriver Pedersen, som avleverer følgende verbale leggspark til kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen:

- NRK må begynne å gjøre noe de knapt har gjort - nemlig å velge bort noe.

Kritisk til NRK.no
Pedersen mener det NRK kan begynne med å prioritere vekk er alt som ikke handler om «kvalitetsformidling av lyd og levende bilder».

- De siste årene har NRK brukt betydelige ressurser på å bygge opp NRK.no - og i stedet for å ha fokus på lyd og bilder ser siden ut som en nettavis med utbredt tekstlig nyhetstjeneste. Altså tilnærmet lik nettavisene som drives av kommersielle aktører. Og i mange byer rundt i landet er NRKs lokale, offentlige finansierte sider, den overlegne konkurrenten for de lokale mediehusene. Til tider finnes det flere tv-innslag med levende bilder på VG.no enn det gjør på NRK.no, sier VG-sjefen.

Han skriver i høringsuttalelsen at NRK og VG fortsatt er forskjellige.

- Men det er ingen tvil om at vi over tid har blitt likere og likere. Og det er heller ingen tvil om at vi vil se en forsterket utvikling i den retning.

Nei til sponsorplakater
VG mener NRK må holde seg unna sponsormarkedet og sier nei til at statskanalen skal kunne hente inn kommersielle inntekter ved å selge sponsorplakater. Eneste unntaket VG kan se for seg er hvis det stilles som forutsetning ved kjøp av rettigheter til store, internasjonale sportsarrangement.

Pedersen stiller spørsmål om Medie-Norge og politikerne egentlig trenger en NRK-plakat, i tillegg til NRKs egne vedtekter.

- Medieutviklingen skjer nå så raskt at NRK-plakaten må oppdateres langt hyppigere enn det som har vært tilfelle, sier Pedersen til Kampanje.