I mars i fjor ble SAS utropt til vinner av tittelen «Årets Markedsfører 2013», og nå starter arbeidet med å finne det selskapet som har gjort den beste markedsføringsjobben i 2014.
Les også: Her er Årets Markedsfører
I år er det utarbeidet et nytt sett med kriterier som skal gjøre det enklere å delta i konkurransen.
- I evalueringsprosessen etter fjorårets prisutdeling var ett av punktene at det skulle gjøres enklere å delta og forstå kriteriene. Fra en markedssjefs ståsted blir det enklere med tydelige kriterier, fordi man da vet hva som kreves. Disse kriteriene vil rydde opp, sier juryleder og styreleder i Markedsføringsforeningen i Oslo Tanja Schøien til Kampanje.
Schøien jobber til daglig som markedssjef i Fox International Channels. Bendik Samuelsen, som til daglig er professor i markedsføring og instituttleder ved Institutt for markedsføring ved Handelshøyskolen BI er faglig ansvarlig for prisen. De øvrige i juryen er: administrerende direktør Peder Mittet i Starcom, SMFB-sjef Christian Steen, kundedirektør Stian Jansen fra Carat, daglig leder Ragnhild Herlofsen i Markedsføringsforeningen i Oslo og markedssjef Marianne Orderud i SAS, som representant for fjorårets vinner. I tillegg sitter Kampanje-journalist Hilde Nyman i juryen.
Prisen er et samarbeid mellom Markedsforbundet, Markedsføringsforeningen i Oslo, Handelshøyskolen BI og Kampanje.
- Vis innsikt
I de nyskrevne kriteriene legges det vekt på tre viktige områder når juryen skal overbevises om et selskaps gode markedsføringsarbeid:
- I prekvalifiseringen skal man vise innsikt. Hvilken innsikt bidro til at det ble igangsatt markedstiltak? Hvilken erkjennelse oppsto for at dette så dagens lys? Her er det i hovedsak tre kriterier som skal telle; strategi, løsning og resultater, sier Bendik Samuelsen til Kampanje.
Det har ofte vært de store lokomotivene som har sendt inn omfattende nominasjoner, mens man nå håper på å kunne tiltrekke seg også mindre bedrifter som mener de har gjort noen gode markedsføringsgrep i året som har gått.
- Vårt mål er å vise at god markedsføring også skjer i små- og mellomstore bedrifter. Vi ønsker også å understreke at dette ikke er en dokumentasjonspris. Mange sitter med gode merkevarehistorier og har gjort effektmessige gode ting, sier Samuelsen.
De to oppfordrer for eksempel gaselle-bedrifter landet over å vurdere om de kanskje kan kan sitte på et godt case til denne prisen.
- Det er viktig at dette ikke blir en Oslo-pris, så alle bidrag fra utenfor hovedstaden er velkommen.
Et annet punkt som ble tatt opp i evalueringen etter fjorårets konkurranse, er mulig inhabilitet. Derfor er juryen utvidet.
- Det viktigste motivet for å ha en større og bredere jury, er likevel å ha et bedre grunnlag for forståelse og innsikt.
Vil styrke faget
De to håper nå at prisen «Årets Markedsfører» i enda større grad kan bidra til å styrke anseelsen til markedsføringsfaget enn tidligere.
- Mitt hovedmotiv for å være med, er å øke markedsførernes anseelse. Internasjonalt ser vi trenden at markedsføring har mistet anseelse. Nå er det ofte kommunikasjonsdirektøren som sitter i ledergruppen i stedet for markedsdirektøren. Vi mener jo at markedsføring er en vesentlig faktor for enhver bedrifts overlevelse, og bidrar til vekst. Vi har nok vært medisinen som har blitt foreskrevet, mens andre har stilt diagnosen, sier Bendik Samuelsen.
Han oppfordrer derfor markedsførere å vise tydeligere hvor viktig denne disiplinen er.
- Mange er nok også frustrerte over at markedsføring sidestilles med reklame. Selv om jeg er litt redd for å si det, så mener jeg at skal vi virkelig få gehør i toppleddet, må vi vise at vi spiller en rolle, sier Samuelsen.
- Er markedsførere for dårlig til dette i dag?
- Jeg underviser på BIs masterprogram i ledelse, og jeg har møtt mange markedssjefer som kan fortelle at mange markedssjefer befinner seg på nivå 3 i hierarkiet. Og at de har problemer med å komme seg oppover i systemet. Problemet de møter er at det vil være for mange ledd opp til det nivået hvor de store beslutningene fattes. En markedsdirektør bør for eksempel ha ansvar for profit og loss, sier Bendik Samuelsen.
Fristen for å melde seg til prekvalifiseringen er satt til 31. januar.
Les mer om hvordan du melder på ditt bidrag her.
Utdelingen av prisen skjer 12. mai neste år, og i sammenheng med dette skal det også arrangeres en fagdag i samarbeid med Handelshøyskolen BI.
Kommentér