Denne uken kom nyheten om at det svenske konsulentselskapet Knowit tar over aksjemajoriteten i reklamebyrået NeoLab og etablerer et helt nytt byrå. Barnet skal hete Neolab by Knowit, og rulles samtidig ut i Oslo, Stavanger og Göteborg, hvor Knowit har kontorer fra før.

- Vi har lenge drømt om å bli internasjonale, og nå blir vi det, sier Borghild Lovise Feet, som startet Neolab midt under finanskrisen for seks år siden, til Kampanje.

- Konsolidering i reklamebransjen
Dette er imidlertid ikke det eneste som skjer i reklamebransjen i Bergen om dagen. Omtrent samtidig kom nemlig meldingen om at to andre av byens reklamebyråer, Orangeriet og Oktan Bergen, slår seg sammen. Byråene har hatt samme eier, Media Bergen, i noen år. Nå tar de skrittet fullt ut, blir Oktan Orangeriet og flytter under samme tak.

- Det handler om å konsolidere oss i markedet og se om ikke vi kan bli enda sterkere sammen enn hver for oss, sier Stephan Meyer, som blir byråleder i Oktan Orangeriet.

Sammenslåingene påvirker konkurransen i Bergen, men felles for begge satsingene er samtidig at de tenker lenger enn de syv fjellene som omkranser vestlandshovedstaden. Borghild Lovise Feet har jobbet i reklamebransjen i Bergen i over 25 år, i byråer som Benton&Bowles, Ogilvy, DDB og Oktan, før hun startet Tibe Republic. For seks år siden startet hun NeoLab sammen med Kenneth Rasmus Greve.

- Vi ser at det foregår en konsolidering i reklamebransjen nå, for å få større bredde og tyngde. Vi har vurdert i lengre tid hvordan vi kan vokse best mulig, og fikk en god dialog da Knowit kontaktet oss, sier Feet.

- Blir sterkere i anbudsprosesser
Neolab by Knowit har allerede nasjonale kunder som Norsk Tipping og BankID i porteføljen, i tillegg til mer vestlandsbaserte kunder som Sparebanken Vest, Fjordkraft og Kaffehuset Friele. Det nye byrået dannes av reklamebyråene Neolab og Knowit Reaktor ID, i tillegg til designbyrået Knowit Design. I ryggen har byrået de 1800 ansatte i Knowit.

- Nå får vi et symfoniorkester å spille på, med mange spesialister på ulike fagområder. Det betyr blant annet at vi blir sterkere i anbudsprosesser for store aktører, sier Feet.

Neolab by Knowit vil ifølge Feet få en samlet omsetning på mellom 60 og 70 millioner kroner. Byrået vil holde til på samme sted som Knowits bergenskontor, i de gamle lokalene til Rieber & Søn, som i dag er en del av Orkla-konsernet.

- Vil sprenge ut av Bergen
Oktan Orangeriet har på sin side mange store vestlandskunder i porteføljen, i tillegg til nasjonale kunder som Tryg Forsikring og Norsk Tippings spill Xtra. Meyer er klar på at de ikke fusjonerer først og fremst for å hevde seg i Bergen.

- Vi gjør det for å sprenge ut av Bergen og stå sterkere i nasjonale konkurranser, sier Meyer til Kampanje.

Oktan Orangeriet skal holde til i Oktans lokaler, hvor også Media Bergen-selskapene NOR PR, Cox, Respons Analyse og Keyteq holder til. Media Bergen startet Oktan i 1995, mens Orangeriet ble en del av konsernet i 2008, først som datteseselskap av NOR PR, og deretter i 2010 som heleid selskap. Den årlige omsetningen til det nye byrået vil ifølge Meyer ligge på mellom 45 og 50 millioner kroner. At Neolab går sammen med Knowit, ser Meyer ikke som noen trussel.

- De er en betydelig konkurrent, men jeg vi er glade for at flere enn oss tenker konsolidering, det er positivt for markedet og bransjen. Stavanger har vært flinkere til å få det til, nå er det på tide at vi også løfter blikket litt og tenker utenfor de syv fjell, sier Meyer.

- Får ikke et eliteserielag
I Bergen holder også reklamebyrået MK Norway til. Byrået har store, nasjonale kunder som Q-Meieriene, Mitsubishi og Olden, og er ett av få byråer utenfor Oslo som måles i Kampanjes årlige undersøkelse Byråprofil, hvor de beste reklamebyråene i Norge kåres. Partner og styreleder i MK Norway, Svein Roger Selle, synes det er hyggelig om byråene lykkes med sammenslåingene, men har ikke helt troen.

- Selv om du slår sammen Fyllingen og Åsane, får du ikke nødvendigvis et eliteserielag, sier Selle til Kampanje.

Han sier MK Norway har vært i en rekke samtaler om salg eller fusjon, men alltid endt opp med å takke nei.

- Det kan være at det fungerer, men jeg tror det er vanskelig. Vår filosofi er at kulturen må bygges innenfra, sier Selle.