Schibsted har i mange år vært i særklasse størst blant de kommersielle, norske medieaktørene og har stanget i taket i det lovregulerte mediemarkedet. Nå viser nye tall for 2013 at Schibsteds markedsandeler i nett- og mobilmarkedet er svimlende høye sammenlignet med konsernets markedsmakt i avismarkedet. Mens mediekonsernet hadde en markedsandel på 32 prosent av papiravislesingen i 2013, var den på 49 prosent av nettlesingen og fomidable 66 prosent av mobillesingen. Det viser en ny rapport som Core Group har utarbeidet. Tallene omfatter mediekonsern med papiraviser, nett- og mobilutgaver i porteføljen.

- Schibsted har vært dyktige og posisjonerte seg tidlig digitalt. Vi ser også at Dagbladet har sikret seg en digital posisjon, men totalt sett er Schibsted, med VG i front, klart størst. Av de norske aktørene er VG ledende på nett og mobil, og det er først og fremst utenlandske selskaper som Facebook og Google som byr VG på tøff konkurranse, sier partner Trude Husjord i Core Group til Kampanje.

- Bekrefter mitt poeng
Nummer to i det digitale markedet er Aller Media/Dagbladet med andel av nettlesingen på 20 prosent og 25 prosent av mobillesingen. Mens VG i stor grad løfter Schibsted-tallene inn i himmelen, er det Dagbladet som gir Aller Media digital slagkraft. Ansvarlig redaktør John Arne Markussen i Dagbladet mener tallene understreker Schibsteds enorme markedsdominans.

- Tallene bekrefter det som har vært mitt poeng hele tiden: Schibsteds markedsdominans i dagsavismarkedet – og den rubrikkposisjonen disse avisene hadde – har hatt avgjørende betydning for at selskapet har kunnet bygge en dominerende posisjon på digitale plattformer, sier Markussen til Kampanje.

- Har en helt annen kapitalbase
Han fortsetter:

- Heldigvis for oss i Dagbladet kom vi tidlig i gang med å bygge en digital virksomhet. Derfor er vi i dag en sterk aktør som har til hensikt å vokse. Men Schibsted er dominerende, og har en helt annen kapitalbase enn alle andre kommersielle aktører, sier Markussen, som lenge har ment at markedsmakten i det digitale mediemarkedet må reguleres, slik myndighetene har gjort - eller har forsøkt å gjøre - ved hjelp av medieeierskapsloven i dagspressemarkedet.

- Skal man i dag måle mediemakt, må man selvsagt ta i betraktning den betydning elektroniske medier har fått. Det er kombinasjonen av dominans på de ulike plattformer som må beregnes når myndighetene skal regulere mediemarkedet.

- Tror du dagens regjering vil legge opp til en markedsregulering av det digitale mediemarkedet?

- Jeg tror ikke det. Jeg tror dagens regjering helst vil fjerne all regulering innen medier. Jeg er kritisk til at man vil redusere Medietilsynets betydning på bekostning av Konkurransetilsynet. Publisistisk virksomhet er noe annet enn næringsvirksomhet. Det er et skritt i gal retning når redaksjonell virksomhet blir behandlet på linje med oppdrettsnæring og maktfordeling innen varehandel, sier Markussen.

Schibsted: - Bakstreversk
Konsernsjef Didrik Munch i Schibsted kan styre sin begeistring for John Arne Markussens iver etter eierskapsregulering av digitalmarkedet:

- Å begrense våre muligheter til å vokse ytterligere virker nokså bakstreversk. Jeg synes det er merkelig at Markussen angriper Schibsted når det er de internasjonale aktørene som står sterkest digitalt i Norge. Det er vanskelig å forstå meningen med å begrense den nest største aktøren, ja, det er helt uforståelig. Jeg tror vi alle skal være glade for at det finnes en sterk nasjonal aktør i et marked der konkurransen fra internasjonale aktører blir stadig sterkere, sier Munch til Kampanje.

- Markussens poeng er at Schibsted er den suverent største publisistiske aktøren.

- Schibsted er sterke og vi har utvilsomt en solid posisjon i det digitale mediemarkedet. Men da er det viktig å huske på at det også er andre aktører som er store og sterke. At Schibsteds posisjon skal være et problem for mediemangfoldet har jeg problemer med å se, svarer Schibsted Norge-sjefen.

- Lite klokt
Schibsted har de siste årene kjempet innbitt mot regulering av det digitale mediemarkedet:

- Vår holdning er at regulering av markedet bør håndteres av Konkurransetilsynet. Det vil være lite klokt å begrense våre muligheter til å bli sterke digitalt, sier Munch, som er tilfreds med konsernets markedsandeler i papir,-, nett,- og mobilmarkedet.

- Schibsted har i flere år hatt som strategi at vi skal vokse digitalt, så det kommer ikke som en stor bombe at vi gjør det sterkt i digitalmarkedet. Vi er fornøyde med at vi lykkes godt og vi vil satse enda mer på digitale plattformer.

Fnyser av Facebook-trusselen
Dagblad-redaktør John Arne Markussen kjøper ikke Schibsted-direktør Didrik Munchs beskrivelse av konkurransen i mediemarkedet uten videre:

- Jeg har merket meg at når det blåser litt i vår hjemlige medieandedam, så skylder man gjerne på global konkurranse fra Facebook, Google – og nå også YouTube. Og det er klart at disse spiser seg inn på reklamemarkedet. Velkommen til verden! Men snakker vi om norsk, publisistisk virksomhet, er bekymringene mer knyttet til to andre faktorer – på den ene siden Schibsteds dominerende posisjon, på den andre det lisensfinansierte NRK som tilbyr gratis det politikerne vil at vi andre skal ta betalt for, sier Markussen.

Les også: - Sender pengene over Atlanteren

Les også: Vil undersøke Facebook og Google

Les også: - Amerika mot VG: 1-1

Mediekonsernenes markedsandel 2013 fordelt på papir, nett og mobil:

Mediekonsern

Papir

Nett

Mobil

Schibsted

32

49

66

Amedia

28

14

5

Aller/Dagbladet

6

20

25

Polaris Media

8

6

3

Andre

26

11

1

Tabellen viser markedsandeler av den totale lesingen. Merk at tabellen omfatter kun mediekonsern med papiraviser, nett-og mobiliutgaver i porteføljen. Kilde: TNS Gallups Forbruker & Media, Mediebedriftenes Landsforening og Core Croups analyse.