Denne uken har Kampanje sett nærmere på knivingen om reklamekronene som norske annonsører investerer på mobile plattformer. Rundt én milliard kroner omsettes i reklame på mobilen i 2014. Det er Facebook og Google som tar mesteparten av milliarden - fulgt av VG som vil kunne innkassere ett par hundre millioner kroner i reklameinntekter på mobil og brett i 2014. Deretter følger medieaktører som TV 2, Amedia, Dagbladet, Schibsted Norges abonnementsaviser og Polaris Media. Også annonsebaserte medieselskaper som Finn satser stadig tyngre på mobilen. Men mye forsvinner altså ut av Norge.
- Vi tror Facebook runder én milliard kroner i annonseomsetning i Norge i år, og at majoriteten kommer fra mobil. I 2013 hadde Facebook en mobilomsetning på 300 millioner kroner i Norge og mitt anslag er at de vil passere én halv milliard kroner med god margin i år. Facebook er større enn VG på digitale inntekter og de gruser VG når det gjelder mobilandel. Synd for oss som heier på annonsefinansiering av godt redaksjonelt innhold, men det er helt riktig av annonsørene å prioritere Facebook høyt, sa strategisk rådgiver Espen Grimmert i digitalbyrået IProspect. Han utropte det globale, børsnoterte nettsamfunnet til den store mobilvinneren i Norge.
- Holder markedsandelen
Kommersiell direktør i VG, Per Håkon Fasting, synes Grimmert tegner et altfor dystert bilde av VGs duell med de to store amerikanske medieselskapene.
- Hvis mobilmarkedet blir på én milliard kroner i 2014, slik det hevdes i Kampanjes artikler, og de store amerikanske aktørene deler halvparten mellom seg og vi tar utgangspunkt i VG Mobils omsetning i fjor på drøye 150 millioner, er det vel grunn til å tro at VG Mobil-omsetningen vil være rundt 200 millioner i 2014. Det er vel ikke så langt unna halvparten av en halv milliard. Derfor mener jeg «gruser» ikke er beskrivende for det som i virkeligheten skjer i mobilmarkedet. VG holder sin markedsandel i den digitale konkurransen med amerikanerne, sier Fasting til Kampanje.
- Hvis grusing er misvisende, hvordan vil du beskrive styrkeforholdet mellom Facebook og Google på den ene siden og VG på den andre?
- Jeg vil si: Amerika mot VG: 1- 1!
Les også: - Fant gullegget for mobilannonsering
Les også: - Vinner reklamekrigen på mobil
- Facebook og Google er kjempesterke
Fasting forsøker ikke å bagatellisere at konkurrentene på den andre siden av Atlanteren har fått solid brofeste i Norge og er blitt to av det norske mediehusets tøffeste rivaler i annonse- og brukermarkedet.
- Facebook og Google er kjempesterke. De har betydelige utviklingsmiljøer og har en enorm tilgang til kapital. Mens VG har 40 utviklere, sitter det 400 utviklere og jobber for Facebook. At Google og Facebook er blitt store konkurrenter i annonse- og brukermarkedet er ikke overraskende. VG og Schibsted har snakket om konkurransen fra de store, internasjonale aktørene i fem år og det er blitt slik vi trodde. Facebook og Google genererer et hav av sidevisninger og brukere hver dag.
Han mener imidlertid at VG er godt rustet på mobil og brett, tross den internasjonale trusselen fra gigantene Facebook og Google. Fasting mener man står overfor et veiskille i kampen om annonsekroner og brukere:
- Det står mellom dem som klarer å bygge dekning på mobilen, det vil si Facebook, Google og VG, og de øvrige aktørene. De må organisere seg annerledes i form av nettverk. Slik blir konkurransen framover.
Han mener to faktorer påvirker fordelingen av reklamekronene på mobile enheter:
- Mobilomsetning er styrt av i hovedsak to forhold: Annonsørenes digitale modenhet, som er forskjellig fra kategori til kategori, og ikke minst hvilke medieselskaper som har signifikant mobiltrafikk med dekningsbyggende egenskaper. VG, Facebook og Google er her i en særstilling. VG Mobil har en daglig dekning på mobil på over én million lesere - 25,1 prosent av befolkningen og for en uke så ligger den på 32,2 prosent. For de andre norske selskapene er tallene vesentlig lavere og dekningsegenskapene finnes ikke. I tillegg er dobbeltdekningen betydelig, hvilket handler om at VG Mobil har rundt regnet 75 prosent av alle andre mobilutgavers lesere. Dette understreker også viktigheten av å være nummer én, påpeker Fasting.
- Norske mediehus må lære
Strategisk rådgiver Espen Grimmert i digitalbyrået IProspect mener norske mediehus har en lang vei å gå før de kan utfordre selskaper som Facebook innen mobilannonsering. Han mener norske medier må lære av Facebooks kommersielle gjennombrudd på mobilen.
- Den sterke veksten i mobilinntekter viser at norske mediehus gjør mye rett. Men de har store utfordringer i forhold til Google og kanskje spesielt Facebook. Annonseformatene hos Facebook fungerer bedre ved at det er lynende enkelt for en annonsør å lage en annonse som fungerer som en velfungerende vei videre til annonsørens hjemmeside. Annonsøren kan poste en nyhet fra nettsiden, bilder eller video og enkelt spre dette videre som annonser. Det fungerer ypperlig både som selvbetjeningsløsning og for å skape godt innhold med høye klikkrater. Jeg tror mediehusene må tilby løsninger som gjør selve annonseproduksjonen enklere og rimeligere for annonsørene, sier Grimmert.
- Har forelsket seg i Facebook
VG-direktør Per Håkon Fasting mener Grimmert har latt seg sjarmere i senk av Facebook.
- Om segmentering og målgrupper er det mye å si og markedet er i en spennede utvikling. Vi bygger målgrupper og segmenter for våre kunder i dag basert på avansert teknologi. Iprospect har blitt så forelsket i Facebook og Google at de har glemt å ringe oss. Jeg gleder meg til at Grimmert ringer og vi kan sette oss ned og diskutere løsninger vi både har og kan utvikle sammen, sier Fasting, som nevner én løsning som VG Mobil har testet ut i vinter:
- VG har testet ut kommersielle budskap i det redaksjonelle «løpet». Dette har vi gjort i vår tjeneste VG Direkte under vinter-OL. Tjenesten har hatt svært høy trafikk og alle rundt bordet mente denne løsningen fungerte svært bra. Så også på dette området er VG på hugget, sier Fasting.
NB! Espen Grimmert svarer i kommentarfeltet lengre nede på denne siden.
Kommentér