Kampanje skrev i går om den nye visuelle identiteten og logoen for Telemark, som er utviklet av Snøhetta. Logoen er laget med tanke på å få næringslivet og aktører i turistnæringen til å fremstå samlet, og fikk dekning i beste sendetid i Dagsrevyen 21 mandag, under vignetten «Norge i dag». Her ble flere telemarkinger intervjuet om hva de syntes om logoen, og hvorvidt de syntes den ligner på logoen til den greske postbanken, som har en lignende, todelt T som symbol. «Blass» «enkel» og «stusselig» var blant reaksjonene, og grafisk formgiver Johnny Anda, som rettet kraftig skyts mot logoen og kalte den «identitetsløs» og «historieløs». Designer Eirik Seu Stokkmo kaller innslaget «et nytt lavmål for designdebatten».
- Når man diskuterer design på nasjonaldekkende tv med synsing på et kjøpesenter, synes jeg det gir et helt feil perspektiv, sa Stokkmo til Kampanje.
Les mer: - Nytt lavmål for designdebatten
NRKs artikler om Telemark-logoen kan leses her og her.
Hard medfart for Snøhetta
Det er ikke første gang en logo laget av det internasjonalt anerkjente arkitektkontoret og designbyrået Snøhetta får hard medfart i norske medier. I 2011 mente designerkolleger at den nye logoen til DNB minnet om en vannlås og var «dødskjedelig», mens Avinor fikk krass kritikk fra NHO Luftfart for å bruke 50 millioner kroner på et merkevarearbeid som ny logo var en del av. Avinor-logoen ble også anklaget for plagiat av logoen til Noregs Mållags Nynorskstafetten.
Martin Gran, partner og daglig leder i Snøhetta, har vært strategisk ansvarlig for utviklingen av den nye, visuelle identiteten til Telemark. Det var han som ble intervjuet av NRK Østafjells, men klippet vekk da innslaget ble sendt i Dagsrevyen 21. Gran støtter Stokkmo, «en klok og erfaren designmann», i at det er viktig å få frem at design er et håndverk som har som oppgave å oppnå forretningsmessige resultater for oppdragsgiveren. Samtidig mener han det er positivt at folk har meninger om det de gjør.
- Logodiskusjonene vitner om at dette engasjerer folk. At symboler, på tross av sin umiddelbare og enkle form, er med på å skape følelser, synes jeg man skal respektere og anerkjenne. At faget vårt har en betydning i folks liv, er fint – alternativet ville vært at det ikke var viktig, sier Gran til Kampanje.
- Ikke interessant hva som ligner
Heidi Pleym, distriktsredaktør for NRK Østafjells og ansvarlig for nettsakene og radio- og tv-innslagene som ble publisert om den nye logoen, forklarte Kampanje at også Snøhetta var blitt intervjuet i de opprinnelige innslagene på tv og radio – et intervju som ble utelatt i innslaget i Dagsrevyen 21.
- Jeg føler at vi i høyeste grad har intervjuet designmiljøet og de som står bak designen, sa Pleym til Kampanje, og la til at hun mente sammenligningen med logoen til den greske postbanken måtte sees i et litt humoristisk perspektiv.
Martin Gran er enig med Eirik Seu Stokkmo i at man må vurdere en visuell identitet på bakgrunn av det oppdraget designerne har fått. Han forklarer litt av tankegangen bak logoen:
- Konseptet bak logoen er kontraster, fordi det sannsynligvis er i Telemark du finner størst variasjon i opplevelser, tilbud og næringsliv i Norge. Du finner skjærgård og skog, historie og innovasjon. All kommunikasjon, bildematerialet og det tekstuelle skal spille på disse kontrastene. Vi setter motsetningene opp mot hverandre i en positiv kontekst, og denne positive mangfoldigheten er symbolisert ved den todelte T-en med to forskjellige farger, sier Gran.
Han setter pris på debatten om logoen, men ser ikke den store verdien i å lete frem logoer som til forveksling kan ligne på den nye som er laget.
- Når man spør om Telemarks logo ligner på logoen til postbanken i Hellas, er det opplagt at man får et positivt svar, og man kan finne mange andre T-er som logoen ligner på. Det er ikke interessant. Hvis du søker på Strandgaten, får du mange treff. Men i Bergen fins det bare en gate som heter Strandgaten, og det er den som er relevant i en bergenskontekst. Ingen tror Strandgaten i Sandefjord er den i Bergen, sier Gran.
- Får både ris og ros
- Tittelen på en av artiklene til NRK er «Snøhettas nye millionlogo slaktes»?
- Det er pussig, for vi har snakket med mange som liker den godt. Men om den blir slaktet eller hyllet i en sånn vurdering, er ikke så viktig, det viktige er om den svarer på den oppgaven den skal løse. Her bygger vi på en strategi som fylkeskommunen og Telemarkreiser har definert sammen med oss. Om folk ikke liker en farge eller synes formen er rar, er ikke en viktig diskusjon, Vi får både ris og ros, sier Gran, og nevner at nettstedet Creative Review tirsdag la ut en ut sak om logoen.
- Du synes ikke det er frustrerende at inntrykket store deler av det norske folk sitter igjen med, er det som ble skapt i Dagsrevyen 21?
- Vi har fått mange tilbakemeldinger om at logoen er godt likt, så vi er ikke så bekymret over at NRK valgte en negativ vinkel på bakgrunn av et par intervjuobjekter. Det er fint at vi får en debatt om utvikling av visuell identitet, selv om debatten burde vært mer nyansert og basert på faglige premisser, sier Gran.
- Kan ikke skylde på mediene
Gran sier han savner en mer dyptgående designdebatt i fagmiljøet, men er uenig i at det er så mye bedre i andre land.
- Hvordan skal man få til en god debatt om design?
- Aktører i bransjen må delta, og snakke om at vi jobber strategisk. Dette er et håndverk som ikke er kunst, pynt eller estetisk forskjønnelse, men knyttet til forretningsdrift og målbare resultater. Effekten av design er enklere å måle enn for eksempel reklame, så det er all grunn til å føre etterrettelige argumenter, sier Gran.
Han mener mediene ikke har hovedansvaret for at den gode debatten uteblir.
- Vi må ta et felles ansvar, og ikke bare skylde på mediene. Dessverre uttaler flere aktører i bransjen seg populistisk om logoer, uten å vite det strategiske grunnlaget for formen som er laget, sier Gran.
- Dere har fått negative presseoppslag på tre av logoene dere har laget – går det inn på dere?
- Nei, det gjør det ikke. Vi husker alle debatten rundt vår jobb for DnB, det var akkurat de samme dimensjonene som ble diskutert der. Det ble hevdet at den logoen vi presenterte var enkel og kunne lages på fem minutter. Men det tar tid å lage god kraft, du må koke i noen dager for å komme fram til kvalitet. Å lage visuelle identiteter med tydelighet og enkelhet krever dybdeprosesser, sier Gran.
Kommentér