Selgerne i VG kjører nå hardt på at VG har større daglig dekning enn den største aktøren innen reklame-tv i dag, TV 2, i viktige målgrupper. VG kan skilte med høyere dekning i målgruppene 12-19 år og 20-39 år. Dessuten er gapet mellom TV 2 og VG i målgruppen 40-60 år blitt halvert i løpet av det siste året, viser tall fra TNS Gallups Forbruker & Media-undersøkelse.

- TV 2, som alltid har solgt dekning som sitt viktigste argument, har nå lavere dekning enn VG i både i gruppen 12-19 og 20-39 år. Og vi nærmer oss TV 2 også i aldersgruppen 40-60 år, sier sier Per Håkon Fasting, kommersiell direktør i VG, til Kampanje.

Også når man ser hele befolkningen under ett, tar VG innpå. Mediehuset har med sine satsinger på papiravisen, nettet, mobil og web-tv nå en daglig dekning på 55 prosent. Avstanden opp til TV 2 er nå halvert på ett kvartal. TV 2 har en daglig dekning på 61 prosent.

TV 2-ledelsen sier til Kampanje at de bruker lite tid og krefter på å bekymre seg over at VG har større daglig dekning enn TV 2 i yngre målgrupper.

- Vi er en bred allmennkanal på tv og vi ønsker å nå så mange som mulig. Det står fast. Av de 100 mest sette reklameblokkene i Norge i dag, går 99 på TV 2. Det verdsetter norske annonsører i dag og det kommer de til å gjøre også i fremtiden, sier salgs- og markedsdirektør i TV 2, Bjørn Gunnar Rosvoll, til Kampanje.

Les hele intervjuet med TV 2-direktøren i egen sak:

TV 2-sjef: - Liker tøff konkurranse

- Handler om nett-tv
Men rivalen i Akersgata, VG, smir mens jernet er varmt.

- Det viktigste slaget i reklame- og mediemarkedet nå er kampen mellom lineær tv (tradisjonell tv) og digitale flater, som for eksempel VG Nett. I ni av ti samtaler vi nå har med norske annonsører, stilles følgende spørsmål: «Hvor mye av mine tv-investeringer skal jeg flytte til digitale flater og nett-tv spesielt, sier Fasting.

- Og hva svarer du når annonsører sier dette?

- Det er litt avhengig av slags kommunikasjonsutfordring de har, men det et svar som er likt for alle: De må bruke langt mer på digitale flater og nett-tv enn tidligere. Ni av ti følger dette rådet. Vi ser at alle de tunge tv-annonsørene har den samme utfordringen, vanlig kommersiell tv-reklame er veldig dyrt og de kommersielle kanalene har hatt en seerforflytning mot de eldre målgruppene. Det betyr at annonsørene betaler veldig mye for å nå de yngre målgruppene som også gir en svært høy uønsket frekvens mot de eldre, sier Fasting.

VG-direktøren mener det i dag er snakk om mange millioner kroner i det han kaller «overinvesteringer».

- Spørsmålet er da hvordan man når de yngre målgruppene på en mer effektiv måte? Svaret er altså de digitale flatene på nettet. Nett-tv har mange av de samme av egenskapene som lineær-tv som for eksempel bygging av emosjonelle verdier og assosiasjoner, men har også noen nye egenskaper som involvering, dominans og respons. Annonsørene kan få samme eller bedre effekter på digitale flater med levende bilder til en langt riktigere pris. Derfor flyttes stadig mer av reklamekronene til nett-tv, sier Fasting.

- Forstatt småpenger
Fortsatt bruker annonsørene småpenger på reklame på nett-tv. I andre kvartal kjøpte annonsørene reklame på de kommersielle tv-kanalene for litt over én milliard kroner, som er åtte prosent mer enn i samme periode i fjor. Det viser tall fra Norsk Mediestatistikk, som IRM står bak. Samtidig ble det kjøpt reklame på nett-tv for 44 millioner kroner i andre kvartal.

Fasting tror imidlertid at reklame på nett-tv vil vokse betydelig i årene fremover.

- Annonsørene kjøper tv-reklame for fire milliarder kroner årlig, så nett-tv har fortsatt en bitteliten andel av reklameinvesteringene. Men utsiktene for reklame på nett-tv er lyse på grunn av stadig høyere etterspørsel. Vår bit av den store kaken kommer derfor til å bli mye større. Det er ikke annonsørene det står på, det er oss, publisistene, det står på. Derfor dobler vi antallet ansatte, skiller ut VGTV i eget selskapet og øker investeringene kraftig, sier Fasting.

Han mener tradisjonell tv, altså VGs konkurrenter, sliter med to store utfordringer:

- Det er to viktige grunner til at reklame på nett-tv vokser. Målgruppene forsvinner fra klassisk tv og mulighetene på nett-tv er blitt større. Det er heller ingen hemmelighet at klassisk kommersiell tv sliter med varelageret og at kanalene tar ut høye reklamepriser. Dette er en påstand jeg ikke kan dokumentere, men å kjøpe kommersiell tv i Norge er dyrest i Europa. Det forteller folk i bransjen, sier Fasting.

Her får du en oversikt over den dekningen til mediehusene i aldersgruppen 12-19 år:

Mediekanal (12-19 år)

2. kvartal 2013

1. kvartal 2013

2. kvartal 2012

NRK

72

71

71

VG

55

57

55

TV 2

53

57

59

Kilde: TNS Gallup/Forbruker & Media.

Her får du en oversikt over den dekningen til mediehusene i aldersgruppen 20-39 år:

Mediekanal (20-39)

2. kvartal 2013

1. kvartal 2013

2. kvartal 2012

NRK

84

82

82

VG

68

67

65

TV 2

53

60

57

Kilde: TNS Gallup/Forbruker & Media.


Her får du en oversikt over den dekningen til mediehusene i alle aldersgrupper:

Mediekanal

2. kvartal 2013

1. kvartal 2013

2. kvartal 2012

NRK

88

88

87

TV 2

61

66

64

VG

55

55

53

Kilde: TNS Gallup/Forbruker & Media.