Norges desidert største mediekonsern har bestemt seg for å avvikle selskapet Ada Digital Annonsering. Snaue to år etter selskapsfusjonen er det slutt for selskapet som skulle ta opp kampen med blant andre Google. Totalt å jobber det seks-syv personer i selskapet.
- Det enkle svaret er at det har vært vanskeligere å bygge opp dette enn det vi trodde . Selv om dette kunne bli en relativt sett liten og hyggelig butikk, trodde vi ikke lenger på at vi ville noen hockeystick-utvikling på sikt. Det er den korte varianten på hvorfor, sier styreleder Jo Christian Oterhals i Ada Digital Annonsering til Kampanje.
Schibsted fusjonerte sitt selskap Adwise med A-pressens selskap MyAd i 2011 for sammen bli en større konkurrent til Google på kontekstuelle søk. Selv om eierne den gang ikke uttalte klart og tydelig at Google var hovedkonkurrenten, er det ingen tvil om at det er den amerikanske søkemotorgiganten som er kongen på haugen når det gjelder enkle tekstbaserte og kontektsuelle annonser.
- Vi hadde et stort varelager å tilby, men det var et vanskelig produkt å forklare til mediebyråene, og så var det vel slik at folk heller ikke stod i kø for et alternativ til Google. Utrullingen lokalt var nok heller ikke optimal, sier Oterhals.
Det er ikke et enormt reklamemarked Schibsted og A-pressen den gang kastet seg inn i, men anslag Kampanje har hentet inn viser at det kan være snakk om et marked på rundt 100 millioner kroner. Ada har de siste årene omsatt for rundt ti millioner kroner og Oterhals innrømmer at de selv om de to norske medieselskapene slo seg sammen, klarte de ikke å skape mer trykk i satsingen.
- Dette måtte gjøres et teknologibytte og etter at vi gikk over til ny plattform så gikk det litt fremover, men altså ikke den hockeysticken vi håpet på. Det ble ikke den store forskjellen totalt sett, sier han.
Ny Google-seier
Både Schibsted og Amedia (tidligere A-pressen/Edda Media) får dermed nok en gang bank av Google. Men heldigvis for Schibsted ble nok denne erfaringen langt mindre kostbar enn eventyret med søkemotoren Sesam som kostet mediekonsernet én halv milliard kroner i løpet av fire år. A-pressen eller Amedia må på nytt innse at de aldri klarte å gjøre business ut av sine to satsinger på kontekstuell annonsering med henholdsvis selskapet MyAd, som de eide med ABC Startsiden, og nå sist med Ada Digital Annonsering.
- Rasjonalet bak den siste fusjonen i 2011 var at vi alene ikke hadde styrke nok til å at dette kunne bli stort nok på hver sin kant. Derfor slo vi kreftene sammen og ga oss selv en periode for å satse, men målsetningene vi satte oss klarte vi ikke og da er i hvert fall jeg tilhenger av å avrunde i steden for å fortsette, sier Oterhals.
Ada har oppgjennom årene vært en satsing som har gått i null, men en større nedskrivning i 2011 sendte regnskapstallene ned på minus 12 millioner før skatt. Underskuddet belastet dermed ikke Schibsted og Amedia kontantmessig, men styrelederen sier det ble det et reelt tap også i fjor.
- Det ble noen millioner i 2012, så litt har det kostet oss, sier han.
- Hva tenker Schibsted innenfor denne nisjen nå?
- Som eier er vi nok ferdige i denne nisjen. Vi tenker ikke videre her, sier Oterhals.
- Jeg er ikke glad
Daglig leder i Ada Digital Annonsering, Bjørn Tveiten, mener selskapet burde fått mer tid og erkjenner at han ikke liker eiernes beslutning om å avvikle selskapet.
- Nei, jeg er ikke noe særlig glad for dette. Jeg har jobbet i mange år med Ada og har tro på konseptet, men dette er en type virksomhet som krever utholdenhet og vi har egentlig fått liten tid til å vise hva vi duger til etter at vi byttet teknologi. Google holdt på i ganske mange år før de fikk sin displayvirksomhet og kontekstuelle annonser til å fungere, sier Tveiten.
Ada har den siste tiden tatt i bruk teknologien som tidligere Fast-gründer John Markus Lervik har samlet i selskapet Cxense.
- Vi syntes konseptet og teknologien fungerte veldig bra og vi skulle som sagt hatt mer tid. Eierne kunne vist litt mer tålmodighet. Vi var inne i en fase med veldig positiv utvikling der det også var en del knoppskyting av bedrifter som ønsket å jobbe med vår virksomheter i tillegg de store sitene. Våre klikkpriser lå også veldig mye lavere enn konkurrentene, sier han.
- Men helt ærlig, er det mulig å måle krefter med Google?
- Det handler mer om at dette er et distribusjonsvalg som eierne av alle disse nettsidene tar. Det handler om du skal kjøre med Google eller ikke, sier han.
- Hva nå?
- Vi vurderer å jobbe videre med deler av Ada, men da i en noe mindre skala. Men nettopp fordi eierne velger å legge ned, så blir det eventuelt å starte opp noe nytt. Men vi har andre ben å stå på vi representerer blant annet Microsofts tjeneste Bing i Norge, i tillegg til at vi har ganske mange kontoer som vi kan ta ut og å overføre. Vi har også fått positive signaler på at distribusjonen kan fortsette og i et fortsatt samarbeid med Cxense, sier Tveiten.
Kommentér