I desember 2010 kom mediestøtteutvalget, ledet av Yngve Slettholm, med sine forslag til en ny mediestøtte. Utvalget var enig i at også nettmedier burde få produksjonsstøtte, men uenige i spørsmålet om nullmoms for papiraviser.

Her er Mediestøtteutvalgets forslag

Hva endres?
Ett år og tre måneder senere er kulturminister Anniken Huitfeldt i dag klar til å presentere regjeringens nye politikk for pressestøtte. Hvorvidt kulturministeren vil legge fram en omfattende endring av mediestøtten, hvor også det omstridte momspørsmålet og en eventuell støtte til nettmedier blir avklart, er usikkert.

I en pressemelding fra Kulturdepartementet heter det at kulturministeren skal presentere "endringer i produksjonsstøtten til dagsaviser". Klokken 11.30 får vi svar på om det er kun den rene produksjonsstøtten regjeringen nå endrer, eller om Huitfeldt også griper tak i Mediestøtteutvalgets forslag om støtte til nettmedier og endringer av momsen.

I statsbudsjettet for 2012 ble det varslet at en skisse for en medieuavhengig produksjonsstøtte først kommer i statsbudsjettet for 2013. Dermed er det trolig denne skissen Huitfeldt vil legge fram i dag. Hvis kulturministeren presenterer en kanaluavhengig støtte, vil det bety at hun åpner for statlig støtte til andre medier en dagsaviser, for eksempel nettmedier.

Finansdepartementet har beregnet at mediestøtten koster staten 1,851 milliarder kroner i året. Av dette er momsfritaket til avisene beregnet til 1,539 milliarder kroner mens den direkte pressestøtten (produksjonstilskuddet) er på 312 millioner kroner.

Vil ha langsiktige ordninger
Mediebransjen har ventet utålmodig på regjeringens nye pressepolitikk etter at Mediestøtteutvalget la fram sin rapport i desember 2010.

- Vi har forståelse for at man er utålmodig og ønsker endringer i bransjen, men samtidig er det fortsatt slik at vi ikke føler at det er veldig viktig å gjøre endringer på kort sikt. Det er viktigere å komme med gode ordninger som kan være stabile over tid, fremfor å gjøre forhastede beslutninger, sa daværende statssekretær Roger Solheim i Kulturdepartementet til Kampanje i oktober i fjor høst.

Produksjonsstøtten til dagsaviser omfatter den statlige støtten til lokalaviser, nummer to-aviser som Bergensavisen og såkalt meningsbærende aviser som Dagsavisen, Klassekampen, Vårt Land og Nationen.

Mediestøtteutvalget var delt i spørsmålet om mediemoms. De to fraksjonene i Mediestøtteutvalget ble omtalt som «Flermedialitetsalternativet» og «Omfordelingsalternativet».

Disse sto bak «Flermedialitetsalternativet»: Fem utvalgsmedlemmer, hvor flere har bakgrunn i avisbransjen og organisasjonene MBL og NJ: Elin Floberghagen, Olav Terje Bergo, Tanja Storsul, Tove Nedreberg og Asta Brimi.

Disse sto bak «Omfordelingsalternativet»: Fem utvalgsmedlemmer: Yngve Slettholm (leder), Erik Vassnes, Johann Roppen, Finn H. Andreassen og Heidi Nordby Lunde.

Flermedialitetsalternativet la frem to forslag: En modell som er provenynøtral (statens kostnader økes ikke) og en dyrere modell. Denne gruppen i utvalget viste til dystre prognoser om avisdød dersom avisene pålegges moms.

Forslaget til Omfordelingsalterativet innebærer at statens inntekter økes med 700 millioner kroner som følge av moms på papiraviser og digitale produkter. Mestepartene av disse pengene går tilbake i støtte til medier.

DETTE FORESLO MEDIESTØTTEUTVALGET:

Om produksjonstilkudd:

Mediestøtteutvalget foreslo at pressestøtten (produksjonstilskuddet) til avisene videreføres eller økes. Denne støtten, som i 2010 var på rundt 270 millioner kroner, går i dag til lokalaviser, såkalt meningsbærende aviser og nummer to-aviser. Utvalget anbefaler en utredning om hvilke medier som skal omfattes av støtten i årene framover. Det foreslås at de nye fordelingsvilkårene baseres på brukerbetaling, redaksjonell bemanning og nettodekning.

Flermedialitetsalternativet anbefalte at kriteriene for støtten vektlegges slik: Brukerbetaling 70 prosent, redaksjonell bemanning 20 prosent og nettodekning 10 prosent. Omfordelingsalternativet foreslår følgende modell: Brukerbetaling 70 prosent og nettodekning 30 prosent. Denne gruppen i utvalget utelukker bemanning og vil heller ha det som kriterium i en helt ny støtteordning. Det foreslås at denne ordningen gir støtte for 20 prosent av de redaksjonelle kostnadene med et tak på 30 millioner kroner. Både lønnskostnader og utgifter til redaksjonelle tjenester utgjør støttegrunnlaget.

Om moms:

Flermedialitetsalternativet foreslo fortsatt nullmoms for avisene. Lavmoms på åtte prosent for digitale redaksjonelle produkter.

Omfordelingsalternativet foreslo lik moms for papiraviser og digitale redaksjonelle produkter. Dette frigjør 700 millioner kroner. Mesteparten, 576 milioner kroner, sendes tilbake til bransjen som støtte til journalistisk produksjonnoog redaksjonelt innhold.

Ukepressens krav om lavmoms tok ikke Mediestøtteutvalget stilling til.

Åtte prosent moms for papiraviser og deler av fagpressen skal være beregnet til 725 millioner kroner, dersom hele beløpet legges på prisene og dette ikke fører til opplagsnedgang. 670 millioner kroner dersom prisene ikke endres. 576 millioner tilbakeføres.

FORENKLET OVERSIKT OVER FORSLAGENE TIL FREMTIDENS MEDIESTØTTE:

Ordning

Flermedialitetsalternativet

Omfordelingsalternativet

Moms for papiraviser

Nullmoms

8 %

Moms for ukepresse

Ingen anbefaling

Ingen anbefaling

Moms for digitale produkter

8 %

8 %

Pressestøtte (produksjonstilskudd)

På samme nivå eller økning. Nye kriterier for tildeling

På samme nivå eller økning. Nye kriterier for tildeling

Ny mediestøtte til journalistikk i dags- og fagpresse

Ingen anbefaling

Tilskuddsbasert ordning eller fradrag i skatt for redaksjonelle kostnader

Stipend

Til uavhengige nettjournalister

Uavhengige journalister, kritikere, etc.