Det har vært en hektisk uke i det norske mediemarkedet. Førjulsdramaet i TV 2 inntok nye høyder da Kampanje onsdag i forrige uke kunne avsløre at A-pressen er på vei ut av TV 2 og fredag før helgen kunne kulturminister Anniken Huitfeldt og TV 2-sjef Alf Hildrum endelig underskrive den nye tv-avtalen som skal sikre TV 2-kanalen merinntekter fra kabel-tv-distributørene.

Samtidig er det knyttet usikkerhet til Telenors eierpost i A-pressen og eierskapet i flere av de andre store norske mediekonsernene. I eierkonsernet til Edda Media, britiske Mecom, er den mektige toppsjefen David Montgomery satt på sidelinjen og i forrige uke gikk også trondheimsinvestor Terje Roll Danielsen konkurs, noe som skapte usikkerhet rundt Polaris Media.

Varsler full gjennomgang
Til Kampanje sier kulturminister Anniken Huitfeldt at hun ønsker å se på loven om eierskap i mediene på nytt. Men hun avviser at dette har sammenheng med de siste dagers hendelser. Da kulturministeren før helgen underskrev en ny avtale med TV 2-sjef Alf Hildrum, var hun også tydelig på at eiersituasjonen i TV 2 ikke får noen innvirkning på den nye avtalen.

Men nå er det altså medieeierskapsloven Huitfeldt vil gå gjennom på nytt.

- Det står i statsbudsjettet vi la frem tidligere i høst. Vi signaliserte allerede da at vi vil ha en gjennomgang av medieeierskapsloven, sier kulturminister Anniken Huitfeldt til Kampanje.

- Er norsk eierskap viktig for regjeringen i det norske mediemarkedet?

- Vi vil gå gjennom medieeierskapsloven på nytt og det vi vil ha særlig fokus på er digitalt innhold og vertikal integrasjon. Ut over det ønsker jeg ikke å kommentere på noe som kan knyttes opp mot de siste dagers spekulasjoner, sier Huitfeldt.

- Hva er bakgrunnen for en ny gjennomgang av loven?

- Det har sammenheng med den nye situasjonene spesielt knyttet til elektroniske medier. Samtidig ser vi at distributørene spiller en større rolle enn tidligere, sier Huitfeldt.

Følger opp Giske
Dermed er det klart at regjeringen og dagens kulturminister vil plukke opp saken som i sin tid ble heist opp av forgjengeren Trond Giske. Allerede i 2007 la Giske frem stortingsmeldingen «Kringkasting i en digital fremtid». Nå lover altså Huitfeldt å følge opp saken og viser til forslaget til statsbudsjett for 2011. Der tar Kulturdepartementet til orde for en ny gjennomgang av medieeierskapsloven med spesielt fokus på «eierskap i elektroniske medier og vertikal integrasjon».

Dermed ønsker regjeringen ikke bare å se medieeierskapets begrensninger på tvers av mediemarkeder (horisontal integrasjon, red. anm.) slik dagens lov om eierskap i mediene tar høyde for. Nå er det mye som tyder på at lovgiverne også vil se eierskapet langs verdikjeden i et og samme marked (vertikal integrasjon, red. anm.).

Nordens største tv-distributør
I forhold til et mulig salg av TV 2 kan en strengere regulering av eierskap knyttet til vertikal integrasjon gi Telenor problemer. Dersom regjeringen lar loven omfatte vertikal integrasjon er det liten tvil om at dette vil innebære Telenor og tv-distributørene. Om Telenor kommer inn på eiersiden i TV 2, vil telegiganten få en enda sterkere posisjon både i distribusjonsmarkedet og ikke minst markedet for tv-produksjon.

Telenor er i dag eier av Nordens største tv-distributør Canal Digital, en tredjedel av RiksTV og 45 prosent av tv-kanalene TV 2 Zebra og TV 2 Sport. Et oppkjøp i TV 2 vil gi Telenor full kontroll i det digitale bakkenettet (66 prosent) og økt kontroll i tv-kanalene TV 2, TV 2 Zebra og TV 2 Sport.

Etter det Kampanje kjenner til kan det være snakk om å sette ned et eget utvalg som skal jobbe med et forslag til nye medielov.