Island er inne i det mange omtaler som en skjebneuke. I går ble det klart at landet fikk et ytterligere lån på 4,2 milliarder kroner fra Norges Bank. Nå jobbes det på spreng for å komme til en løsning med Det internasjonale pengefondet.
Bak den Islandske statsministeren Geir Haarde står blant andre den norske pr-rådgiveren Bjørn Richard Johansen.
- Jeg ble kontaktet for omlag seks uker siden av statsministerens kontor, og bedt om å bygge opp struktur og organisasjon rundt kriseberedskap, forteller Bjørn Richard Johansen.
For den norske pr-bransjen er Johansen et kjent fjes, blant annet som tidligere viseadministrerende direktør i Burson-Marsteller. De fem siste årene har imidlertid jobbet for den islandske banken Glitnir, hvorav de tre siste som informasjonsdirektør.
Les mer: Johansen forlater Burson-Marsteller
Les mer: Disse vant Gullkorn-priser
Fulgte Nato-modell
Bjørn Richard Johansen forteller at første fase i stor grad har handlet om å håndtere og svare på henvendelser fra medier. Blant annet har de etablert et pressesenter som har huset 200 journalister i døgnet, i løpet av de mest travle ukene i finanskrisen.
- De hadde i utgangspunktet veldig god beredskap knyttet til jordskjelv, vulkanutbrudd og ulykker på havet, men det fantes et behov for å bygge opp en kriseledelse og organisasjon med fokus på å løse finanskrisen. Tidligere hadde staten her en veldig god krisestruktur som en del av avtalen med amerikanerne, men den forsvant da USA trakk seg ut for to år siden. Så nå har vi bygget dette på nytt med den samme Nato-strukturen som også er benyttet i Norge, sier han.
Fikk oppdraget via myndighetskontakt
Når man søker på ordet 'Island' i norske mediearkiv dukker det raskt opp saker hvor selskapet Glitnir omtales. Senest denne uken beskyldes banken for korrupsjon i forbindelse med Eksportfinans (der DnB Nor er storeier) som mener de er lurt etter å ha tapt 415 millioner kroner på utlån via Glitnir.
- Kritikere vil kanskje mene at det er spesielt at det rekrutteres fra nettopp Glitnir, når Island skal ha krisebistand i en slik situasjon?
- Det skyldes rett og slett at jeg har vært her på Island over 100 ganger i løpet av de siste fem år, og har et bredt internasjonalt kontaktnett, samt bred erfaring fra å bidra med rådgivning innen krisehåntering fra min tid i forsvaret og i Burson-Marsteller. Dernest har internasjonale medier, og finansielle nettverk vært mitt fokus i de siste årene. I de siste tre årene har jeg ved gjentatte anledninger møtt islandske myndigheter og ofte snakket om viktighet av krise og beredskap. Derfor var det kanskje naturlig å snu seg til en de visste var opptatt av at vi måtte ha denne typen system, sier han.
Mener Lehman Brothers skapte problemene
Pr-rådgiveren er svært entusiastisk på vegne av Island, og peker på konkursen til storbanken Lehman Brothers som bakgrunnen for uføret landet nå er oppe i.
- Island har en solid økonomisk plattform som bygger på solide energiressurser, en av verdens største produsenter av aluminium. Videre har landet enorme inntekter fra turisme og servicesektoren og fiskerisektoren. Gjennom å få til en god ordning med IMF, det internasjonale pengefondet, vil Island komme igjennom denne krisen. Landet fikk en stor utfordring, etter konkursen i Lehman Brothers, som førte til at bankene fikk store problemer. Videre forsterket Englands bruk av terrorlovene mot en av sine nærmeste allierte problemene enormt, gjennom at transaksjoner mellom England og Island med et ble stanset, ramser pr-rådgiveren opp.
Målet for Johansen sin del er å avslutte arbeidet med det strukturelle reisverket med kriseorganisajonen til Island, og å komme seg hjem til Norge i løpet av kort tid. Å være kriserådgiver for et land på konkursens rand beskrives, relativt nøkternt, som en kjempestor utfordring.
- Å hjelpe til er derfor en kjempestor utfordring. Jeg er veldig stolt over å ha fått muligheten til å være med å hjelpe til i en vanskelig tid for nasjonen. Island har en sterk samlingsregjering og en fantastisk statsminister, som er solid, trygg og viser godt lederskap i en utrolig utfordrene tid for nasjonen. Det er alltid viktig når det blåser litt.
Kommentér