1. juni trådte den nye markedsføringsloven i kraft. Bedrifter, annonsører, medie- og reklamebransjen må forholde seg til en rekke nye bestemmelser. Blant annet innebærer loven strengere regler for telefonsalg, muligheter for å si nei takk til gratisaviser og et uttrykkelig forbud mot kjøpepress mot barn. Den nye loven kommer i kjølvannet av EU-direktivet om urimelig handelspraksis, samt et generelt behov for fornying av reglene.

Nå skal folket opplyses om de nye reklamereglene.

- Det er viktig at forbrukerne får god informasjon om sine muligheter for å reservere seg, slik at de sikres en valgfrihet, sier Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken, som også er forbrukerminister.

Alle landets kommuner har fått tilbud fra Barne- og likestillingsdepartementet om å bestille gratis brosjyrer med informasjon om muligheten til å reservere seg mot uadressert reklame, gratisaviser, adressert reklame og telefonsalg. I brosjyren finnes også «Nei-takk»-klistremerker for uadressert reklame og gratis aviser. Brosjyren henvender seg til innbyggerne i landets kommuner.

Lysbakken håper derfor at kommunene vil benytte seg av tilbudet fra departementet.

Les også: Ny reklamelov: Dette må du vite

Les også: Telefonselgerne får det tøffere

Les også: Kan leve med strengere telefonsalg-regler

Det er i dag forbudt å levere uadressert reklame og gratis aviser til forbrukere som på en klar og tydelig måte viser at de ikke ønsker dette ved å merke postkasse og/eller inngangsdør.

I tillegg til å informere om «nei-takk»-ordningene, vil det gis informasjon om nye regler for telefonsalg. Reservasjonsordningen for telefonsalg og adressert reklame er gjort mer effektiv først og fremst ved at forbrukeren nå kan registrere telefonnummer og adresser i tillegg til fødselsnummer.

I løpet av de første månedene loven har virket, er det allerede registrert omtrent 30 000 telefonnummer. I brosjyren gis en enkel oversikt over hvordan forbrukerne kan registrere seg for å unngå uønsket telefonsalg.