CES er gigantisk. Verdens største samlingssted for forbrukerelektronikk. Det er alt fra tv, roboter, biler, video, wearables, trådløs teknologi, sensorer, smarte hjem, droner, gaming, fitness og mye mer. I tillegg er det et massivt konferanseprogram med over 300 konferansetimer. CES hadde 50-års jubileum i år og har bygget seg opp til å bli det største knutepunktet for lansering av forbrukerelektronikk.  

Hva var så årets store nyheter? Det er vanskelig å gi et korrekt svar på dette, da det er helt umulig å få den hele og fulle oversikten over alt som skjer på en slik messe. Det som gjør mest inntrykk, er å se hvordan de ulike områdene slik som kunstig intelligens, utbredelsen av VR, kvaliteten og funksjonaliteten på tv-apparatene, drømmen om førerløse biler og hvordan kapasiteten i chipene utvikler seg. For kun to år siden var det første gangen vi virkelig så VR teknologi som kunne bli forbrukerteknologi. Nå var det alle steder.

Tv har alltid vært og er fortsatt svært sentralt på CES. Årets tv-apparater var som forventet enda tynnere og hadde enda bedre kvalitet og hadde enda større skjermer enn det som ble presentert på fjorårets messe. Men hvor tynn er det egentlig nødvendig at en tv behøver å være? Samsung presenterte sitt nye Qled-system som i korthet er en teknologi som ikke krever baklys og som skal gi bedre fargegjengivelse. Det jeg mener er det mest interessante på tv-siden, er å se hvordan stemmestyring nå i realiteten blir integrert i brukeropplevelsen. Eksempelvis presenterte Samsung en løsning hvor stemmekontroll tar over for knapper på fjernkontrollen. Det vil si at vi nå heller skal snakke til fjernkontrollen som da gir oss de programmene vi ønsker å se.

Det var store forventninger knyttet til hva som kom til å bli presentert av VR-teknologi på årets CES-messe. For to år siden ble Oculus Rift presentert på CES og bare få måneder etterpå ble de kjøpt av Facebook for milliardbeløp. I år var de ikke til stede med egen stand, men VR er å se alle steder.

Det som kanskje imponerte meg mest innen VR-området, foruten hvor altoppslukende selve VR-opplevelsen er, er å se hvor enkelt det er å lage sine egne VR-videoer. Jeg tror vi i løpet av kort tid vil se hvordan medieselskaper i stor skala vil ta i bruke disse teknologiene i sine historiefortellinger. Med et enkelt Nikon kamera til cirka 500 dollar ble jeg presentert for hvor enkelt det er å lage sin egen VR-video og lansere den på Youtube. Utenkelig for kort tid tilbake.

«Vi som er oppvokst med PC-er som kjører på Microsoft og som måtte restartes bare ved å kjøre Word og Excel samtidig, har nok en iboende skepsis i oss til å overlate rattet til software-industrien»

Det er kanskje ikke en direkte nyhet, men det er imponerende å se hvor mange selskaper som nå samarbeider med Amazon Alexa på stemmekontroll. Dette er noe som har vokst frem de siste to årene og som vi kanskje kan si startet med Apples Siri. Nå er det stemmestyring integrert «alle steder» og det begynner å fungere. Huawei presenterte hvordan deres samarbeid med Amazon Alexa nå får deres smarttelefon til å bli intelligent. 

En annen stor trend, er den praktiske bruken av kunstig intelligens. Dette blir nå implementert i bortimot alle produktområder. Alt fra tannbørster til smarttelefoner, smarte hjem og ikke minst førerløse biler. CES er på mange måter i ferd med å ta over for de store bilmessene. Dette fordi det som nå er ledende innen bilbransjen er langt inne i elektronikkbransjen. For få år siden hadde vi diskusjoner om hvorvidt vi trodde at selvkjørende biler ville bli en realitet eller ikke. De som har besøkt CES er ikke i tvil. Nå er det snakk om hvordan løsningene blir og når det kommer. Alle de store IT-leverandørene slik som Intel, Qualcomm etc har samarbeid med de ulike billeverandørene slik som Audi, Mercedes, BMW, Nissan, Ford etc. som presenterer sine løsninger for selvkjørende biler. Hovedargumentet for løsningen er at maskinene er bedre «førere» enn oss mennesker, og at med førerløse biler vil antall drepte og skadde i trafikken reduseres betydelig. Men jeg må innrømme at det er imponerende å se demonstrasjoner på hvordan dette trolig vil fungere i forholdvis nær fremtid. 

Det som gjør førerløse biler mulig i praksis er den store forbedringen som nå skjer innen chip-teknologi, sensorer og 5G-nettet. Vi som er oppvokst med PC-er som kjører på Microsoft og som måtte restartes bare ved å kjøre Word og Excel samtidig, har nok en iboende skepsis i oss til å overlate rattet til software-industrien. Men med superraske chip-er, millioner av intelligente sensorer og et superraskt 5G-nett som kobler alt sammen, ser det unektelig svært realistisk og spennende ut.

Det er ingen tvil om at de milliarder av devicer vi nå omgir oss med er i ferd med å kobles sammen. Foreløpig har vi sett få praktiske cases hvor dette settes ut i live. Cruiserederiet Carneval presenterte et imponerende konsept på et av foredragene hvor de viste hvordan alle gjester ville få en personlig medaljong tilsendt i forkant av et cruise. Denne medaljongen ville styre alle tjenester alt fra automatisk døråpning, betaling, oversikt over hvor dine medpassasjerer til enhver tid befant seg - til underholdningstjenester. Det sentrale var at tjenesten kom til å være personalisert og basert på kunstig intelligens ville opplevelsen av å være på et cruise bli tilpasset hver individuell gjest. Rederiet kom nå til å teste denne ut på en av sine passasjerskip før den skulle rulles ut i hele flåten. Det er også et praktisk bevis på hvordan digitaliseringen nå brer om seg i alle bransjer og et case som mediebransjen metodisk bør se nærmere på.  

En får mange inntrykk av å delta på en messe som CES. Det som ikke kommer tydelig frem, men som også er viktig å ta inn over seg, er all den mengde av data som blir samlet inn av de ulike aktørene. Når bilene, tannbørstene, soveputen, kjøleskapet, vaskemaskinen, smarttelefonen, smartklokkene, fjernkontrollen, alle lysbryterne, følerne i klærne våre - ja i realiteten alle tingene vi omgir oss med samler inn data i real time, blir det helt enorme mengder data som til slutt bli samlet i skyene. Det er viktig å stille spørsmål om privacy, sikkerhet og hva disse dataene blir brukt til. Maskinene vet mer om oss allerede enn det vi vet selv. Volkswagen sier at 2,1 millioner VW biler allerede er «always on». Mer vil det bli.