Reklamebyrået DDBs tall for 2016 er klare og viser at fjoråret ble et lønnsomt år. På tross av at omsetningen i byrået falt fra 92 til 72 millioner kroner, hadde byrået en forbedring på 63 prosent når det gjelder resultat før skatt. Her var 2016-fasiten 3,9 millioner kroner - mot 2,4 millioner kroner i 2015.

- Vi er veldig godt fornøyd med utviklingen. 2016 har vært et år med omstrukturering og det er gjort en del grep i 2016 og inn i 2017 som går på sammensetningen av byrået. For å si det med en klisjé; vi bygger for fremtiden, sier byråleder Kristian Lyse.

Store deler av fjoråret var byrået uten en permanent sjef. I januar meldte Eldar Skylstad meldte at han skulle slutte, og Carina Llado var fungerende sjef i løpet av jakten på en etterfølger. I fjor høst overtok Kristian Lyse sjefsjobben i byrået.

Tar ikke æren
Siden Lyse kun ledet DDB i årets to siste måneder i fjor, vil han nødig ta æren for den økte lønnsomheten.

- Det er nok ikke meg som har æren for tallene. Jeg begynte i november, så det ville vært mirakuløst, sier han. Og trekker frem at byrået har skrudd noe om på tankesettet de siste årene.

- Det som ligger bak er solid jobbing. Det er et veldig godt fellesskap her, og fokuset i 2016 har vært på å sikre at vi leverer skikke bra til eksisterende kunder. Det har vært lite fokus på newbiz.

Dette forklarer fallet i omsetning og Lyse utdyper at man i større grad har tenkt på å få mer ut av hvert prosjekt – derfor har lønnsomheten økt.

- Dette handler utelukkende om et skifte i type løsninger. Det er færre, store eksterne produksjoner og mer smarte løsning. Før fikk vi kanskje laget en dyr reklamefilm som deretter ble klippet i to kortere formater. Nå klipper, formaterer og versjoner vi hver enkelt produksjon til en rekke sosiale medier med én gang og dermed får kunden mer igjen for pengene. En større del av jobben blir gjort hos oss og mindre penger brukt eksternt. Det betyr også at vi har større kontroll på ting og kan lett skru om på kommunikasjonspakken midt i en periode, sier Lyse.

Vil vokse
Antall ansatte har i perioden vært nokså stabil, men Kristian Lyse forteller at nå gires det sakte, men sikkert opp i Frøyas gate bak slottet i Oslo.

- Vi har tenkt til å vokse. Nå er vi i en periode der vi bygger oss opp. Vi ansatte én før sommeren, det starter to nye team i august. Med denne kapasiteten skal vi både kunne løfte eksisterende kundene og også ha større kapasitet til å delta i pitsjer. Aller helst vil vi jo vinne pitsjen og håndtere den uten at det går på bekostning av dagens kunder. Nå begynner vi å nærme oss det nivået, sier han.

- Hvordan ser 2017 ut så langt?

- Nå handler det om å få soliditet i økonomien og sørge for lønnsomhet. Det gir oss trygghet. Vi må bygge et mannskap som er satt sammen for å takle fremtidens kommunikasjonsutfordringer, sier han, og understreker at byrået ikke kan gå ut med noen tall for inneværende år.

- Men det faktum at vi ansetter mennesker viser at vi synes ting går i en retning.

I april kunne Kristian Lyse melde at det er duket for store strukturelle endringer for byrået i tiden som kommer. «De nordiske veggene» skulle rives ned slik at DDB i Norge, Sverige, Danmark og Finland sammen skal utgjøre ett byrå under navnet Nord DDB.

Les også: DDB blir Nord DDB - henter samtidig fra Saatchi

Les også: Store endringer i DDB – slår sammen fire nordiske byråer

- Når kommer den offisielle navneendringen på byrået?

- Nord DDB er ikke offisielt lansert ennå, og den formelle endringen vil ikke komme før neste regnskapsår. Vi har begynt å jobbe som Nord DDB, og i løpet av høsten kommer vi til å gå over til det nye navnet både kommunikativt og utseendemessig, svarer Lyse.

Han understreker at den norske delen av Nord DDB vil være et fullverdig byrå.

- Ja, vi skal være et fullt byrå i Oslo som skal kunne håndtere norske og lokale kunder fullt ut. Men i det nye nordiske byrået kan vi også hente inn kompetanse på kryss og tvers, avslutter han.

 Her er alle tallene for DDB Oslo i 2016. Alle tall i MNOK.

DDB Oslo 2016 2015 Endring i %
Omsetning 72 92 -22
Byråinntekt 39 43,7 -11
Driftsresultat 3,85 2,4 60
Resultat før skatt 3,9 2,4 63