Utendørsreklame var en av vinnerne i reklamemarkedet i 2016. Men konkurransen mellom aktørene er beinhard og den største aktøren i det norske markedet, Clear Channel Norge, tapte 100 millioner kroner i Norge i årene 2012-2015.

Nå gjør Clear Channel en rekke store og dramatiske endringer i Norge. Det amerikanskeide utendørsselskapet innlemmes nå i en skandinavisk organisasjon sammen med  virksomhetene i Sverige og Danmark.

Det bekrefter Clear Channel overfor Kampanje.

Lundquist går, ny sjef overtar
Nedbemanning i Norge er etter det Kampanje forstår en sannsynlig utgang av omorganiseringen av reklamegigantens skandinaviske virksomhet. Hvor mange av de 60 ansatte i Norge som blir berørt av endringene er foreløpig uklart.

Mats Lundquist, som i flere år har vært administrerende direktør i Norge, gir seg. Han går over i en ny internasjonal rolle i reklamekonsernet. Isak Åsbrink blir Country Manager for Clear Channel i Norge. Norge, Sverige og Danmark vil fra nå av ha den samme ledergruppen, med kontor i Stockholm. Åsbrink, som nå blir øverste leder i Norge, har tidligere vært med på tilsvarende organisasjonsendringer i Sverige som den norske virksomheten nå står overfor.

- Den viktigste årsaken til at vi gjør dette er at vi skal yte kundene våre enda bedre produkter og service. Samtidig skal omorganiseringen bidra til at vi lykkes med vår digitale ekspansjon, slik at vi blir et digitalt «powerhouse». Det må vi være for å ta selskapet inn i fremtiden, sier Åsbrink

Samtaler om nedbemanning pågår
- Vil dere nedbemanne i Norge?

- Det pågår samtaler med de ansatte om konsekvensene av omorganiseringen, så dette er ikke noe jeg kan kommentere nå, svarer den nye Clear Channel-sjefen.

Det som er sikkert, er at Clear Channel fortsatt skal ha en salgsavdeling i Oslo.

- Våre fremste kundekontakter – selgerne – sitter fortsatt i Oslo, og der kommer vi til å satse for å bli enda bedre. Gjennom tydelige prosesser på tvers av landegrenser og avdelinger skal vi øke vår fleksibilitet og kvaliteten på leveransene til kundene. Nye prosesser, som er tilpasset en digital virksomhet, skal også på plass, sier Åsbrink.

- En aggressiv ekspansjonsstrategi
Den nye Clear Channel-sjefen er opptatt av å understreke at omorganiseringen skal gjøre selskapet sterkere.

- Hensikten med omorganiseringen er å kunne satse tyngre på salg og styrke oss i hele Skandinavia. Vi skal beholde det vi er best på og levere bedre produkter til kundene i hele regionen. Et viktig mål er å bli enda bedre digitalt.

- Så omorganiseringen vil ikke innebære at Clear Channel skal satse mindre i Norge framover?

 - Nei, tvert om, vi ruster opp mer enn noensinne. Vi er i ferd med å legge en aggressiv ekspansjonsstrategi. Clear Channel tror kundene i fremtiden i stadig større grad vil etterspørre løsninger og digitale produkter for hele det skandinaviske markedet, og det skal vi tilby dem.  Det vil vi kunne gjøre ved at vi nå samler våre krefter i Skandinavia og lager skandinaviske produkter for kundene.

- 2016 beste år noensinne
- Clear Channel Norge har gått med underskudd de siste årene. Hvordan gikk det i 2016?

- Jeg kan ikke kommentere det nå ettersom Clear Channel er et børsnotert selskap, men det jeg kan si er at Clear Channel gjorde sittt beste år omsetningsmessig i 2016, og det skal vi bygge videre på og bli enda bedre, svarer Åsbrink.

- Har underskuddet i 2015 og de foregående årene utløst denne omorganiseringen?

- Nei, vi gjennomfører ikke denne omorganiseringen fordi det går dårlig, vi gjør det for å bli bedre. Vi har gjort mye fantastisk bra i det norske markedet den siste tiden og dette skal vi bygge videre på. Kontrakten med Avinor gir oss fantastiske arenaer for våre kunder.

- Hvor store kutt planlegger dere i forbindelse med omorganiseringen i Norge?

- Omorganiseringen kommer til å gi oss en mer effektiv organisasjon - hvilket vi behøver når vi skal realisere våre digitale planer, svarer Åsbrink, som ikke vil røpe noen tall.

Clear Channel har den siste tiden vunnet en rekke store langtidskontrakter, blant annet med Avinor, Sporveien, Oslo Bysykkel og Thon.

Les mer: Vant kampen om reklame-millionene på flyplassene

- Det er det London er interesserte i
Utendørsselskapet Clear Channel hadde en omsetningsvekst på 400,9 millioner kroner i 2015. Det utgjør en vekst på 16,2 prosent. Resultat før skatt endte på minus 7,5 millioner kroner, klar forbedring fra underskuddet på 46,1 millioner kroner i 2014.

Clear Channel er den desidert største aktøren i utendørsmarkedet i Norge. Franskeide JCDecaux hadde en omsetning på 218,7 millioner kroner i 2015 og et plussresultat før skatt på 24,3 millioner kroner. Resultatmessig henger altså Clear Channel fortsatt etter konkurrenten.

- Vi har jobbet med å få ned vår kostnadsstruktur, og det klarte vi også å gjøre i fjor. Det vi fokuserer på er EBITDA-resultatet - resultat før nedskrivninger - og det er det London også er interesserte i, sa avtroppende administrerende direktør Mats Lundquist til Kampanje i juli 2016.

På spørsmål om Clear Channel ville gå med overskudd i 2016, svarte han slik:

- Vi kommer til å være nær «break even» på bunnlinjen, men det som gjelder for oss er EBITDA.

Les mer: Selger utendørs-reklame for 400 millioner