Fjoråret ble et nytt vekstår for de franske Publicis-eide mediebyråene Starcom og ZenithOptimedia. Omsetningen økte med over 100 millioner kroner til 911 millioner kroner, og dermed nærmer byrågruppen, som i Norge opererer under navnet Vivaki, den eksklusive milliardklubben i den norske mediebyråbransjen.  

Ikke alle mediebyråene har lagt frem tall enda, men ser en på tallene fra 2011 er det kun Mediacom, Carat og PHD som har en omsetning på over én milliard kroner med henholdsvis 1,4 milliarder, 1,1 milliarder og 1,05 milliarder kroner.

På fem år har Starcom vokst med over 70 prosent eller nærmere 400 millioner kroner og er dermed et av de hurtigst voksende byråene i Norge.

- Resultatene skyldes primært et sterkt år for Starcom. Vårt fokus på å være det mest fremtidsrettede mediebyrået med vekt på strategisk rådgivning, kreativitet og teknologi, gjør at vi opplever medvind. Utnevnelsen til «Årets Mediebyrå» i «Byråprofil» er sammen med en rekke vinnerjobber en flott bekreftelse på dette, som inspirerer til fortsatt innsats, sier administrerende direktør i Starcom, Peder Mittet, til Kampanje.  

Også ZenithOptimedia, som ledes av Thomas Magnussen, hadde også et positivt år.

- Bikker du milliarden i 2015?

- Det tror jeg ikke, selv om vi nok kommer nærmere. Men vi jager ikke volum, bare for å bli store. Vår ambisjon er å være det kvalitativt beste fagmiljøet. Det er ingen vits å bli større hvis vi ikke samtidig blir bedre, sier Mittet.

Vokser: Starcom-sjef Peder Mittet nærmer seg én milliard i medieomsetning og vokste i 2014 med 13 prosent på topplinjen. Byrået tar dermed markedsandeler i et mediemarked som hadde en flat utvikling i fjor.

Starcom jobber med flere av landets største annonsører som Posten, Storebrand, Tele 2, Mercedes Benz, Samsung og Ruter. Mittet sier fokus har vært eksisterende kunder.

- I 2014 har vi i Starcom konsentrert oss om eksisterende kunder, og hadde vårt første helår med blant annet Posten Norge og Storebrand som ble kunder i 2013. Men vi vant i tillegg Statoil Fuel and Retail sommeren 2014, et oppdrag som ledes fra Oslo på tvers av åtte markeder, sier Starcom-sjefen.

Medieomsetning er likevel en ting og byråinntektene noe annet. Men også byråinntekten økte og det med 22 prosent fra 62,4 millioner kroner til 76,3 millioner kroner. Totalt så jobber det rundt 65 mennesker i Vivaki-gruppen.

- Vi utvikler stadig vår kjerne innenfor rådgivning, og her øker oppdragsmengden kraftig. Det gjelder først og fremst tjenester innenfor innsikt, strategi og digital, som også gir seg utslag i at byråinntekten øker raskere i prosent enn volumet. Det er en ønsket utvikling, sier Mittet.  

For å møte de store endringene på mediemarkedet med stadig nye medieplattformer og annonseløsninger, sier Starcom-sjefen at det drives «produktutvikling i et rasende tempo».

- Det å begrense seg til å kun jobbe innenfor én kanal, blir som å starte rockeband med bare én tromme. Vi er i dag mye mer teknologi- og datadrevet enn for bare få år siden. Vi vokser raskt innenfor områder som content, performance marketing og data analytics, sier han.

Men mediebyråene møter nå økt konkurranse fra de tradisjonelle reklamebyråene på performance og i sosiale medier nysatsinger som SMFB Engine og T/A Opt. Her ønsker reklamebyråene i større grad å ta del i kampanjeoppfølgingen. Også flere reklamebyråer planlegger tilsvarende satsinger.

- Det er bare å ønske konkurransen velkommen. Jeg kjenner ikke detaljene i alle satsingene, men det er nok et eksempel på bransjeglidning. Det er ikke noe nytt, og utviklingen går begge veier. I Starcom har vi gjennom flere år satset på innhold, og har bestandig regnet oss som et kreativt miljø. Det ser ut til at vi møtes på midten, sier han.

- Bekymrer denne utviklingen?

- Vårt fokus ligger på vår egen utvikling, og vi er ekstremt opptatt av å være best på det vi driver med. Både performance marketing, data og analytics og sosiale medier er fagområder vi har jobbet med i årevis. Nå ser vi at også andre byråer fatter interessen. Det betyr at vi må jobbe enda hardere for å være i forkant, sier han.

Her ser du tallene til Starcom for 2014. Alle tall i millioner kroner.

Starcom/Zenith 2014 2013 Endring i %
Omsetning 911,0 803,2 13
Driftsresultat 13,3 12,9 3
Resultat før skatt  14,3 13,2  8