I kveld braker det løs når reklamebransjen skal feire seg selv og kåre landets mest kreative og originale reklamejobber. Men festen har fått et vorspiel som ikke er av det hyggeligste slaget. Nå viser det seg at en av de mest premierte kampanjene fra fjoråret, ikke får delta i konkurransen.

Les også: Reklame-vinner vraket i Gullblyanten

- Hvordan opplever du å bli diskvalifisert fra Gullblyanten?

- I utgangspunktet tar vi dette med knusende ro. Vi har fått ekstremt mye heder og ære og er stolte av det den jobben vi har gjort for Plan Norge. Tilbakemeldingene fra juryene i både Gullblyanten og Gulltaggener har vært veldig gode og vi har fått mye skryt, men i forhold til originalitetskriteriet så mente juryen at den var for lik den jobben som ble gjort i Frankrike noe vi ikke er enige i, sier Preben Carlsen.

- Så du mener at jobben i utgangspunktet burde være kvalifisert for å være med?

- Vi er ikke enige i den faglige vurderingen, sier han. 

- Radikalt forskjellig
Carlsen står på at jobben kommunikasjonsbyrået gjorde for Plan Norge i fjor høst er «radikalt forskjellig» fra den jobben som juryen peker på er blitt gjort for Plan i Frankrike for noen år siden. Ifølge jurypresidentene Carina Lindberg og Kjetil Nybø i Gullblyanten var det likheten til den franske jobben som diskvalifiserte det norske arbeidet.   

- Grunnprinsippet i den jobben vi gjorde var å flytte det arbeidet Plan gjør i felt hjem til Norge også bygge en folkebevegelse som skulle stoppe det symbolske barnebryllupet vi arrangerte i Jakobskirken. Dette er samme måte som Plan jobber når de går aktivt inn og forpurrer planlagte barneekteskap i andre deler av verden. Vi jobbet i en måned med å mobilisere både myndigheter, kjendiser og folkedypet og brukte et vanvittig stort spekter av virkemidler og det var en dimensjon som ikke var til stede i Frankrike. Der var grunnideen å filme en liten brud og en eldre brugdom på kirketrappen og legge den ut på YouTube, sier Carlsen.

- Så du er ikke enig i at Plan i Frankrike har hatt en lignende ide og gjennomført en lignende kampanje?

- Nei, jeg synes vi har gjort to veldig forskjellige løsninger og derfor sendte jeg også inn denne jobben til Gullblyanten-juryen slik at vi kunne få den vurdert, sier han.

- En rådende trend
Kampanjen i Frankrike fikk mye oppmerksomhet, og filmen fikk ifølge Carlsen 16 millioner visninger på YouTube. At både den franske og Triggers norske kampanje bygde på samme «kreative grunninnsikt om et arrangert barnebryllup», mener Carlsen er rådende trend innen det meste av den bistandskommunikasjon som skapes av byråer i dag.

- En flytter den innsikten man har fra felten og pakker den inn i en vestlig kontekst. Det er det samme man gjort i kampanjen «Gutten som fryser» for SOS Barnebyer. Det er en veldig klassisk innsikt som ligger til grunn for alle disse arbeidene, sier han,

- Du sa i fjor høst at du «personlig kom med hovedideen og at du legger din ære i å finne på ideer selv». Står du fortsatt på det?

- Ja, vi mener den ideen vi hadde var en helt annen, sier han.

Dropper selv Gullblyanten
- Plan Norge-kampanjen har vært heftig diskutert i bransjen tidligere. Var jobben forhåndsdømt når den ble diskutert i Gullblyanten-juryen?

- Det har jeg ingen formening om. Vi har full tillit til de fagfolkene som sitter i juryen.

- Hvordan er det ditt forhold til reklamebransjen etter dette?

- Forholdet mitt til reklamebransjen er akkurat like godt som før. Vi er veldig happy med den anerkjennelsen jobben har fått og de verdiene den klarte å skape etter den første sjokkreaksjonen med Theas bryllupsblogg kom. Det er blitt utrolig mange tomler opp, og vi har også fått skryt fra juryene i Gulltaggen og Gullblyanten, så dette er ikke noe vi tenker på når vi legger oss om kvelden, sier han.

- Skal du på Gullblyanten i kveld? 

- Nei, jeg skal faktisk ikke det, men det er flere andre fra Trigger som skal. Vi har flere andre jobber som er påmeldt i konkurransen.